Zombi uygulamalar kotanızı tüketmesin!

Eğer ay sonunda "akıllara zarar" cep faturalarıyla karşılaşmak istemiyorsanız, bu yazıya kulak verin

Veri düşmanlarına dikkat edin

Kısıtlı bir mobil veri planınız varsa, kotanızı aşmanız istenmeyen masraflara yol açabilir. Bu nedenle veri kullanımınızı kontrol altında tutarken, telefonunuzun arka planda yaptığı veri aktarımını da göz önünde bulundurmalısınız.

İşte haberiniz olmadan verilerinizin tükenip bitmesini engellemenizi sağlayacak 10 ipucu.

1. Veri tüketimini widget'larla yönetin: Mobil veri bağlantısını elle açıp kapatmak, veri tüketimini kontrol altında tutmaya yönelik en etkili yöntemlerden. Bunun için Data ON-OFF gibi bir widget'tan faydalanabilirsiniz. HTC ceplerde mobil bağlantıyı tek dokunuşla açıp kapamanıza izin veren bir widget da bulunuyor.

2. Wi-Fi bağlantısını widget'larla yönetin: Mümkün olduğu sürece Wi-Fi bağlantısını tercih etmeniz, mobil veri tüketiminizi azaltacaktır. Bunun yanında Wi-Fi gibi kablosuz özellikleri kolayca kapatmak isterseniz, Widgets bölümündeki "Güç kontrolü" aracını giriş ekranınıza sürükleyin. Artık Wi-Fi bağlantısını giriş ekranınızdan, tek dokunuşla devre dışı bırakabilirsiniz.

3. Ücretsiz Wi-Fi'dan faydalanın: Bulunduğunuz konumda mobil bağlantıyı kullanmadan önce ücretsiz hizmet veren bir Wi-Fi bağlantısının olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

4. Tarayıcınızı optimize edin: Web tarayıcınızın görselleri ve JavaScript'leri yüklemesini devre dışı bırakarak veri tüketimini azaltabilirsiniz.

5. Pocket uygulamasını kullanın: Çeşitli kaynaklardaki haberleri telefonunuzda çevrimdışı olarak saklayan Pocket, sizi dışarıda veri harcamaktan kurtarabilir.

Veri tüketiminizi azaltacak 5 ipucu daha!

Veri tüketiminizi azaltacak 5 ipucu daha!

6. JustReader'ın çevrimdışı modu: Google Reader ile başarılı bir şekilde eşitlenebilen JustReader, içeriği telefonunuza indirip sonradan okumanıza da izin veriyor. Uygulamayı çalıştırdıktan sonra Settings > Synchronization yolunu izlemeniz, ardından "Offline" modunu seçmeniz yeterli. Artık Wi-Fi'a bağlandığınızda Google Reader hesabınız, telefonunuza kaydedilecektir.

7. Otomatik eşitlemeyi kapatın: Google hizmetleri için otomatik eşitlemeyi kapatarak bir miktar veri tasarrufu sağlayabilirsiniz.

8. Reklam destekli uygulamaları kullanmayın: Size reklam gösteren uygulamalar, pilinizi tükettiği gibi reklamları göstermek için internetten veri de çekerler. Bazı uygulamalar bunu arka planda yaptığından hızla veri tüketebilir.

9. Çevrimdışı Wiki'ler: Çevrimdışı ansiklopedi uygulamaları, sizi yurtdışındayken veri bağlantısına para ödemekten kurtarabilir. Bu tür uygulamalar, mobil veri kullanımını kontrol altına almakta da etkili olabilir. Çevrimdışı Wiki'lerin tek dezavantajı ise büyük boyutları. Örneğin Wiki Encyclopedia Free, telefonunuzda 3.5GB boş alana ihtiyaç duyuyor.

10. Bulut web tarayıcısı kullanın: Opera Mobile, UC Browser, Maxthon, Puffin gibi tarayıcılar, web sayfalarını farklı bir sunucuda işlerler ve onları küçük ekran için optimize ederek, sıkıştırarak gönderirler. Bu yöntemle işlem gücünden ve bant genişliğinden tasarruf edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları