Zuckerberg'e büyük Facebook şoku!

Zuckerberg'e yöneltilen bu ciddi suçlama, Facebook için sonun başlangıcı olabilir!

Zuckerberg'e büyük şok!

ABD'de bir mahkeme, Facebook'un halka arzı sırasında yaşananları inceleyerek, Zuckerberg'i şok eden bir karar aldı. Mahkemeye göre Facebook, halka arz sürecinde yatırımcılarını şirketin gelir potansiylei konusunda yanlış bilgilendirerek insanların zarar riski yüksek olan hisseleri almasını sağladı.

Mobil piyasadaki reklam pazarının büyüklüğü hakkında yanlış yönlendirilmiş araştırmalar kullanarak, mobil reklam pazarını olduğundan büyük gösteren Facebook'un potansiyel yatırımcılarına Facebook'un mobil kullanıcılarından daha fazla para kazanacağı izlenimini verdiği ancak gerçeğin böyle olmadığı iddia ediliyor. Bu nedenle de hisse senetlerine para yatıran yatırımcılar uzun süredir bekledikleri çıkışı yakalayamıyorlar.

Açılan dosyaya göre Facebook, daha önce halka açıklanacak olan "mobil piyasa gelişim raporu" yayınlanmadan önce, piyasanın beklenenden daha hızla büyüyeceğine dair bir projeksiyon yaparak, raporun bu yeni verilere göre değişmesini istemiş. Halka arzdan önce analistler de raporu bu yeni verilere göre revize etmiş. Potansiyel yatırımcılar ise bu raporları göz önüne alarak hisse senetlerine para yatırdıkları için şimdi aldatıldıklarını ve zarara sokulduklarını iddia ediyorlar.

ABD mahkemesi de, Facebook'un halka arz sırasında yaptığı reklam ve beyanları göz önüne alarak, Zuckerberg'in ve halka arzdan sorumlu olan bankaların zarar tazmin davaları ile muhatap olmalarının önünü açtı. Böylece, yüksek kar edeceklerini düşünerek Facebook hisseleri satın alıp da sonra sürekli düşen hisse fiyatları ile zarar eden yatırımcıların, zararlarını tazmin etmek için Facebook'u ve bankaları dava etmesi mümkün olacak. Bu da, Facebook ve ilgili finans kurumlarının, milyarlarca dolar tazminat ödemesi riskini doğuruyor ki, sırf bu haber bile Facebook'un hisselerinin daha fazla düşmesi ve daha fazla tazminat davasının açılması anlamına gelebilir.

Okuyucu Yorumları