Zuckerberg'in fotoğrafı tartışma yarattı!

Zuckerberg'in Facebook sayfasında paylaştığı bu fotoğraf, büyük bir tartışmayı da geri getirdi!

Tartışma yaratan fotoğraf!

Mark Zuckerberg, kızı ile çektiği bir fotoğraf ve fotoğrafa eşlik eden beş kelime ile bir kez daha kendisini tartışmaların ortasında buldu. Facebook ortak kurucusu ve CEO'su, sosyal ağ üzerinde Cuma günü yayınladığı fotoğrafta kucağında kızı Maxima ile doktor ofisinde gözüküyordu. Tabii ki bebek Maxima'nın, bu fotoğraf ile Silikon Vadisi'nin etkisini genişletmek için kullanılacağından haberi yoktu. Bu kez konu, ailelerin, politikacıların ve sağlık uzmanlarının tartıştığı aşı konusuydu.

Zuckerberg, Max'in fotoğrafının altında "Doktor ziyareti - Aşı zamanı!" yazısını yayınlamıştı. Salı günü bu fotoğraf 3.2 milyon beğeniye ve 88.552 yoruma ulaşmış ve 33.149 kez paylaşılmıştı. Bu sayıların da oldukça yüksek oldukları ortada.

Zuckerberg, firmanın öne çıkan isimlerinden biri olarak çocuğunun doğumu ile beraber ABD'deki en yoğun tartışmalardan birinin içerisine adım atmış durumda. Geçtiğimiz yıl içerisinde aşı karşıtı gruplar, sağlık endişeleri sebebiyle çok sayıda protesto düzenlenmişti. Her ne kadar bu tartışmalar, şu anda geri çekilmiş olan araştırmalar üzerine kurulmuş olsalar da, ortadan kalktığı düşünülen hastalıkların tekrar ortaya çıkması ile daha da büyüdü.

Zuckerberg, yayınladığı fotoğraf ile konu hakkındaki düşüncesini açıklamış durumda. University of California, Berkeley'den Jo-Ellen Pozner'ın söylediğine göre bu durum, gözüktüğü kadar öne çıkan bir durum değil ve Facebook kullanıcıları için oldukça normal bir şey: "Bu da (durumu) güçlü yapıyor ve bu, sosyal medyanın gerçek gücü."

Tabii ki öne çıkan konumuyla sosyal konuların merkezine çekilen tek kişi Zuckerberg değil. Apple CEO'su Tim Cook da eşcinsel hakları için geçtiğimiz yıl içerisinde pek çok konuşma yapmıştı. Yazılım üreticisi Salesforce'un CEO'su Marc Benioff ise servetini eğitime, sağlığa ve insan haklarına yöneltmeye başlamış durumda.

Zuckerberg'in Facebook sayfası günde yaklaşık olarak 47.7 kez ziyaret edilmekte ve bu yüzden de Zuckerberg'in açıklamalarını bu yolla yapması oldukça mantıklı gözüküyor. Bir çocuk sahibi olmanın insanların hayatlarını ciddi bir şekilde değiştirdiği kesin ve bu açıklamada, Zuckerberg'in bir çocuk doktoru olan eşi Priscilla Chan'in de etkisi olduğu düşünülebilir. Her durumda bir baba olmanın Zuckerberg'e aile hakkında konuşmak için bir fırsat sunduğu kesin.

Zuckerberg'in, geçtiğimiz yıla kadar göreceli olarak dikkat çekmeyen bir profile sahip olduğu söylenebilir. Zuckerberg'in profili, genellikle köpeği ile fotoğrafları, Facebook atılımları ve yeni satın alımları duyurmak için kullanılmaktaydı.

2015 yılında ise Year of Books kampanyası ile durumlar değişmeye başladı. Yıl boyunca Facebook arkadaşlarını sağlıktan kültüre ve tarihe kadar pek çok farklı konuda 23 kitap okumaya teşvik etmişti. Ayrıca pek çok soru-cevap görüşmesi düzenlemişti ve gerçek zamanlı olarak cevaplamıştı. Ayrıca Hindistan başbakanı Narendra Modi ile bir röportaj düzenleyerek Facebook'ta yayınlamıştı.

Geçtiğimiz ay çıktığı tatilden önce ise durum biraz daha değişti. 1 Aralık tarihinde kızının doğumunu duyuran Zuckerberg çifti, Chan Zuckerberg Initiative çalışmasını başlatmışlardı. Bu çalışma, servetinin yüzde 99'unu (Forbes'e göre yaklaşık olarak 43 milyar dolar) ilgilendiği alanlara bağışlayan bir yatırım firması olarak gözükmekte. Bu alanların arasında eğitim, sağlık ve internet erişimi bulunmakta.

Şimdilik Zuckerberg'in yayınladığı fotoğraf, aşı tartışmasını alevlendirmeye yetti. Aşı yandaşı ve karşıtı olan kişiler fotoğrafa yorum yapmakta ve cevap olarak blog yazıları yazmaya devam ediyor.

Okuyucu Yorumları