ZyXel GS1915 İnceleme

Zyxel’in ev kullanıcılarına, küçük veya çok şubeli işletmelere özel olarak hazırladığı Nebula destekli yeni GS1915-8EP switch’i bu bölümde konuğumuz. Bu cihazla ağ yönetimi zorlukları basitleşiyor ve kontrol altına alınabiliyor.

CHIP Online Notu 93
  • Kurulum kolaylığı
  • Ağ verimliliği
  • Yüksek performans
  • Kolay yönetilebilen bulut tabanlı sezgisel arayüz
  • Bağlantı çeşitliliği
Editörün Seçimi

Bugün inceleyeceğimiz cihazın ne olduğunu aranızdaki pek çok kişi bilecektir, ancak bilmeyenler için de açıklayalım. Bu cihaz bir switch, yani ağ anahtarı. Birden fazla bilgisayarı birbirine bağlamak ve bu cihazların hem kendi aralarında hem de dış dünya ile iletişim kurmaları için kullanılan bir ağ cihazı. Bu cihazla aynı ağdaki tüm bilgisayarların trafiğini kontrol edebileceğiniz bilgisayarlar arası fiziksel bir iletişim yolu kurabiliyorsunuz. Bu cihazlar genellikle işletmelerde kullanılıyor, ancak birden fazla bilgisayarın olduğu evlerde de bu tip cihazlara zaman zaman ihtiyaç duyulabiliyor.

Bu ürün bize Zyxel Türkiye Ofisi’nden geldi. Yapay zekâ ve bulut tabanlı uçtan uca ağ çözümleri sunan Zyxel Networks’ün yeni switch serisinden olan bu cihazın adı Zyxel GS1915. Kompakt ve uygun fiyatlı bulut tabanlı bir seri olan GS1915 serisine mensup olan bu cihaz, üzerinde 8 port bulunduruyor. Böylece bu cihaza 8 bilgisayarı Ethernet kablosu yoluyla bağlayabiliyorsunuz. Ancak iş elbette artık bilgisayarlarla sınırlı değil. Kamera da bağlayabiliyorsunuz, NAS depolama aygıtı da bağlayabiliyorsunuz. Böylece hem iş yerlerinde hem evlerde tüm ağınızı aynı noktada bir araya toplayabiliyor ve kolaylıkla yönetebiliyorsunuz. Elimizdeki cihazın tüm portları PoE yani Power over Ethernet desteğine sahip. Özetle PoE desteği olan uç cihazları, yani IP kamera olabilir Access Point olabilir ya da IP telefon olabilir, bu cihazlara tek bir kablo erişimi sağlayarak hem data alışverişlerini sağlayabilir hem de çalışmaları için gereken elektriği iletebilirsiniz. Tüm portlarından PoE iletebilmesinin yanı sıra, toplamda 60 Watt’lık bir PoE bütçesine sahip. Zaten GS1915-8EP’nin, kardeşi GS1915-8’den de tek farkı bu, PoE desteğinin bulunması.

Kullanıcılar tarafından evlerde de tercih edilebilir elbette ancak cihaz çeşitliliği ve kablolama durumundan dolayı bu tip cihazlar daha çok küçük işletmeler ve profesyonel alanlarda kullanılıyor. Bu tip kullanımlarda dükkan ya da ofis içinde IP kameralarınızı tek noktaya toplayabiliyor, yine iç mekan ve dış mekan Access Point’leri ekleyebiliyorsunuz. Böylece kablosuz yolla da bağlayacağınız ve yöneteceğiniz cihaz sayısı da artmış oluyor. Hatta senaryoya POS makinesini bile dahil edebilirsiniz.

Bu cihazın kurulumu bir hayli kolay. Gerekli bağlantıları yapıp telefonunuza indireceğiniz Nebula Mobile uygulaması yoluyla gerekli talimatları takip ederek birkaç adımda kurulumu tamamlıyor ve Zyxel GS1915’i online pozisyona ulaştırabiliyorsunuz. Sonrasında ise tüm bağlayacağınız cihazları tek bir noktadan takip edebiliyorsunuz.

Mobil uygulamasıyla olduğu gibi daha geniş şekilde görmek için https://nebula.zyxel.com/ adresi üzerinden de giriş yaparak buradaki panelden switch’e bağladığınız tüm cihazları tek noktadan yönetebiliyor ve network kullanımına yönelik analizleri görüntüleyebiliyorsunuz, üstelik bunu istediğiniz yerden, anında yapabilirsiniz.

Cihazın ön panelinde bulunan LED göstergeler yoluyla da switch ve port durumunu kontrol edebiliyorsunuz. Bu arada bu switch’te herhangi bir fan yok, yani hiç ses duymuyorsunuz. Sadece bağladığınızda üzerindeki LED ışıklar yanıyor, hepsi bu kadar. Ayrıca dilerseniz bu şekilde yatay platformda kullanabileceğiniz gibi, arkasındaki bağlantılar yoluyla duvara da monte edebilirsiniz.

Zyxel GS1915’in desteklediği bant genişliği de gayet yeterli. Her bir port 1000 Mbps, yani 1 Gbps desteğe sahip. Böylece her bir bağlayacağınız cihazın internet erişiminde maksimum performans göstermesi sağlanıyor ve en önemlisi de bir porttan bağladığınız cihazın internet performansı, bir diğer porta bağladığınız cihazın internet performansını baltalamıyor. Bu da küçük işletmeler ve ev kullanıcılarına önemli fayda sağlayacaktır. Elbette servis sağlayıcınızdan edindiğiniz altyapınızın da buna uygun şekilde yüksek olması şartıyla.

Sonuç

Eğer IP kamera, Access Point ve IP telefon gibi cihazlarınızı ağınıza dahil ederken bu cihazlara aynı zamanda tek kablo üzerinden güç sağlamak istiyorsanız GS1915-8EP kesinlikle ihtiyacınızı karşılayacaktır. İster küçük bir işletme olun, ister yüzlerce şubesi olan bir işletme olun, tek cihazı da yüzlerce cihazı da Nebula Bulut Platformu üzerinden tek ekranda yönetebilirsiniz. İsterseniz aynı konfigürasyonu tüm cihazlara saniyeler içinde gönderebilirsiniz bile! Üstelik bu cihazın fiyat/performans odaklı bir ürün olduğunu da söylemeliyim. Bulut tabanlı ağ çözümleri konusunda akla gelen ilk üreticilerden biri olan Zyxel’in GS1915 ailesine güvenebilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ZyXel GS1915
Ürün Markası ZyXEL
CHIP Online Notu
93