Alcatel Idol 5 İnceleme

Alcatel'in Idol ailesinin yeni modeli Idol 5'i inceledik.

CHIP Online Notu 72
  • Tasarım
  • Uygun performans
  • Parmak izi sensörü
  • Uygun kamera
  • Kategorisi için sıradan bir model

Alcatel, Türkiye pazarına girdiğinden bu yana kullanıcılara pek çok model sundu. Bunlar arasında son dönemde Shine Lite, POP 4S, POP 4 (6) modeli ile A3 akıllı telefonunu incelemeiştik. Hatta daha önceden Idol 4 modelini değerlendirme şansı da bulmuştuk. Bu defa ise, Idol 5 elimizde. Bakalım Alcatel, Idol 4'ten sonra ne gibi değişikliklerde bulunmuş.

Tasarım

Tasarım

Idol 4'ü takiben, yaklaşık 1 yıl kadar aradan sonra Idol'ın yeni modelini de kullanıcılarla paylaşan Alcatel, boyut ve ağırlık olarak benzer bir modelle karşımıza çıkıyor. Tasarım olarak, Idol 4'ün arka yüzü cam malzemeli tasarımını bu modelde değerlendirmemiş. Onun yerine tamamen mat metal malzemeli bir yapıya geçilen telefonda, kenar çerçeveleri de elbette yine metalik.

Güzel görünen Idol 5, elimizde siyah renkli modeliyle bulunuyor. Ayrıca gümüş renkli olarak da tercih edebiliyorsunuz. Ön yüzden baktığınızda, ekran kenarlarında 2.5D yuvarlatılmış hatları görmeniz mümkün. Bu da telefonun ön yüzden premium seviyesi gibi görünmesini sağlamış.

Idol 5'in arka yüzeyinde hızlı çalışan bir parmak izi sensörü de bulunuyor. Telefonun önemli artılarından olan bu sensör, selef modelde yer almıyordu hatırlarsanız.

Yine telefonun arka tarafında dikkat çeken bir diğer nokta, çift LED flaşın yer alması oluyor. Kenarlara baktığımızda, sağ tarafta güç ve ses butonlarını, sol tarafta microSD ve SIM kart çekmecesini görüyoruz. Üst tarafta kulaklık girişi, alt tarafta da microUSB ile hoparlör mazgalları bulunuyor.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Idol 5, 5.2 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Full HD çözünürlüğünde görüntü üreten bu ekran, kullanım açısından boyut olarak çok rahat. Böylece başparmağınızı telefonun ekranının en üst köşesine kadar uzatabiliyor, tek elle rahat kullanabiliyorsunuz.

IPS LCD panelin kullanıldığı ekran, iyi görüntü üretiyor; parlaklık seviyesiyle de karşısındakini memnun bırakıyor. Telefonun piksel yoğunluğu da sınıfı için ideal; 423 ppi değerinde. Yine ekranda koruma olarak Dragontrail kullanıldığını ve Oleofobik kaplamanın yer aldığını da belirtelim. Ekranda parmak izi ve kir tutmaması için kullanılan Oleofobik kaplama, etkiyi azaltsa da konu parmak izi olunca yine de pek başarılı olamıyor. Hemen her telefondaki gibi parmak izlerinizi görüyorsunuz.

Alcatel Idol 5'in işletim sistemi, Android 7.1. Üzerinde yine Alcatel'in kendi Joy arayüzünü görüyoruz. Diğer telefon modellerinden de aşina olduğumuz bu arayüz, bizce optimizasyon konusunda elden geçirilmeli. Zira telefonu uzunca bir süredir kullanıyoruz ve bir müddet sonra ekran geçişlerinde veya animasyon kullanımlarında telefonun performansını gereksiz yere düşürdüğü kanaatindeyiz. Kendi arayüzüne sahip olmak güzel şey tabii ki ancak amiral gemisi statüsündeki modellerde dahi artık stok arayüzler kullanıldığını görüyoruz. Performans açısından önemli açıkçası.

Elbette Joy Başlatıcı arayüzünü kullanmak zorunda değilsiniz. Google Play'de sayısız seçenek var; Google'ın kendi stok arayüzünü de indirip kullanabilirsiniz.

Telefonda, az önce de söylediğimiz gibi çok sayıda uygulama da yüklü olarak geliyor. Bunlar arasında kullanışlı olanlar da var, hiç bakmayacaklarınız da. Fizy, BİP, Dergilik gibi uygulamalardan Phone Guard ve App gibi Alcatel'in kendi uygulama marketine kadar pek çok seçenek telefonda yer alıyor.

Ayrıca ekranda bir Now Tuşu adı verilen bir kısayol dairesi de bulunuyor. Bunu kullanabilir, işlevlerini değiştirebilir veya Ayarlar > Akıllı Yardımcı > Now tuşu kısmından kapatabilirsiniz; seçim sizin.

Teknik kadro

Teknik kadro

Idol 5, teknik altyapı olarak orta sınıf telefon modelleri arasında kendine yer buluyor. Selef model de öyleydi keza. Aradaki fark, Idol 5'te Qualcomm yerine MediaTek işlemcinin kullanılmış olması. Orta sınıf telefon pazarında ağırlıklı olarak MediaTek işlemci görüyoruz zaten; bunlardan biri de Idol 5 oluyor.

Idol 5'te 8 çekirdekli yapıda MediaTek MT6753 işlemci yer alıyor. 1.3 GHz frekansında çalışan çekirdekleriyle, orta sınıf performans yakalayabilen telefon, buna uygun fiyatıyla da fiyat / performans dengesini yakalayabilen bir model oluyor.

Telefonda 3 GB RAM, 16 GB depolama alanı bulunuyor. microSD kart yoluyla 256 GB daha kapasiteyi arttırmanız mümkün.

Bataryaya baktığımızda 2800 mAh kapasitesinde bir batarya kullanıldığını görüyoruz. Batarya günlük kullanımda iyi iş çıkartıyor, ancak tahmin edilebileceği gibi bu ağır kullanım için geçerli değil. Ilımlı kullanımda günü tamamlıyorsunuz.

Elbette telefonda 4.5G desteği var; Cat4 seviyesinde LTE hizmeti veriliyor. Yine Bluetooth 4.2 ve 802.11n standardında Wi-Fi kablosuz bağlantılar arasında bulunuyor. Merak edenler için Wi-Fi Direct ile FM radyo bulunduğunu da söyleyelim.

Kamera

Kamera

Alcatel Idol 5'te arka yüzde çift LED flaşlı 13 MP kamera yer alıyor. Ön yüzde de standart bir 5 MP kamera görüyoruz. Arka kamera f/2.0 diyafram açıklığına ve faz algılamalı otofokusa sahip. Ayrıca HDR desteği de sunuluyor. Ön kamerada da f/2.4 diyafram açıklığı yer alıyor.

Yaptığımız deneme çekimlerinde sınıfı içinde oldukça iyi performans aldığımızı gördüğümüz Idol 5, bu anlamda kitlesini memnun edecek bir telefon olacaktır. Kamera arayüzü kullanımıyla da oldukça basit bir tasarım sunan Alcatel, burada bize iPhone'daki kadar basitlik sunuyor diyebiliriz. Pano, fotoğraf, video, zaman atlatma, anında kolaj gibi yana çekerek erişebileceğiniz seçenekler arasında, ayrıca arka kamerayla 1080p video kaydı, ön kamerayla da 720p kayıt olanağı sunuluyor.

Özetle

Sonuç olarak Alcatel Idol 5 için bütçeye uygun akıllı telefonlar arasında standart özelliklerle yer alan bir model oluyor diyebiliriz. Bu anlamda çok fazla sayıda seçeneğiniz var, ancak bunlar arasında illa Idol 5'in tercih edilmesi için bir sebep yok. Zira benzer özellikler bu kategoride çok sayıda modelde yer alıyor ve bu Idol 5 için en önemli eksi oluyor diyebiliriz. Telefon için agresif fiyat politikası işlense, o zaman daha dikkat çekici olabilirdi belki. Ancak 1400 TL dolaylarında çok sayıda rakip var. Elbette telefonun iyi olduğu yanları var; bunlardan da bahsettik zaten incelememiz süresince. Mesela telefonun tasarımı çok şık, performas olarak da kategorisinin ihtiyaçlarını karşılıyor.

Kimler Almalı

1500 TL'ye kadar akıllı telefon bakan; güzel tasarıma sahip bir modelde, bu kategoride bulunan standart özellikleri arayan kullanıcılar Alcatel Idol 5'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Alcatel Idol 5'e alternatif olarak LG Q6 modelini önerebiliriz. Yine bu sınıfta Lenovo P2, Xperia XA1 ve Galaxy A3 2017 de değerlendirilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Alcatel Idol 5
Ürün Markası Alcatel
CHIP Online Notu
72
İşletim SistemiAndroid 7.1
İşlemciMediatek MT6753
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiLTPS IPS LCD
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali-T720MP3
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar73 x 148 x 7.5 mm
Ağırlık155 gr.
Okuyucu Yorumları