AOC'nin USB'den güç alan monitörü testte!

İkinci bir ekran... Hem de taşınabilir olanından... AOC'nin USB'den güç alan monitörünü inceledik!

CHIP Online Notu 78
  • Çözünürlük
  • Tasarım
  • Kullanım kolaylığı
  • İdeal fiyat
  • Yazı işleri için uygun
  • Taşınabilirlik
  • Görüş açısı
  • Solgun renkler

Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve diğer cihazlar zamanla daha ince ve hafif hale gelirken, monitörler de bu yolda büyük aşama kaydettiler. En büyük gelişimi görüntü çözünürlüğü noktasında yaşarken, elbette panel teknolojilerinde de geçtiğimiz dönemde gelişimlere şahit olduk. Fakat her ne kadar 4K'lı monitörler piyasaya çıkmış olsa da, daha büyük ekranlar masaları doldurmaya başlasa da, kullanıcı tarafında halen daha çift monitör kullanma alışkanlığı sürüyor ve hatta popüler olmayı başarıyor. Bugün inceleyeceğimiz monitör de bu noktada iyi bir seçenek olabilecek türde özellikler sunuyor. AOC'in E1759FWU modeli, 17 inç boyutuyla kompakt bir çözüm gibi duruyor; elbette öyle olup olmadığını yine incelememiz sonunda hep birlikte göreceğiz. Şimdi, yakından bakalım.

Şık tasarım, esnek kullanım

Bugünkü konuğumuz AOC'nin yalnızca bir USB bağlantısıyla ikinci bir ekran olarak çalışabilen E1759FWU monitörü. Söze önce fiyatıyla başlayacak olursak, yaklaşık 400 liralık fiyatıyla, kompakt bir çözüm sunmasıyla beraber uygun bulduğumuzu en baştan söyleyebiliriz. Elbette piyasada daha uygun fiyatlı monitör modelleri mevcut, fakat bu monitörü özel yapan nokta hem USB ile çalışıyor olması hem de 17 inçe uygun 1600x900 piksel çözünürlükle geliyor olması. Kaldı ki USB ile çalışan monitör modellerini çok sık görmüyoruz. Aynı kategoride bundan bir süre önce yine AOC'nin e1659Fwu modelini ve Asus'tan MB168 monitörü incelemiştik. Bu arada her iki monitörün de 1366x768 pikselle çalıştığını da tekrar hatırlatmakta fayda var. Bunu söyledikten sonra, şimdi monitörün tasarımına geçebiliriz.

E1759, yaklaşık 2 kilogram ağırlığında, tek elle rahatlıkla taşınabilir ve kullanım noktasında da rahatlık sağlayan bir monitör. Bu arada taşıma noktasında kutu içeriğinde güzel de bir detay bulunuyor. AOC, monitörü çizilmeden rahat bir şekilde arabanızda, çantanızda veya elde taşıyabilmeniz için bir taşıma kılıfını da kutu içeriğinde sunuyor.

Şık bir tasarıma sahip olan E1759, aslında önceki modele göre büyük tasarımsal farklılıklar getirmiyor. Parlak piyano siyahı rengindeki tasarımıyla masa üzerinde şık duran cihazda, selef modele göre daha ince çerçevelere sahip. En büyük farklılıksa arka kısımda yer alan stantta karşımıza çıkıyor. Daha önce çok tipik bir stant ayağı görmüşken, E1759'da daha modern tasarıma sahip stant ayağı buluyor. Kenardan tutup çekerek açtığınız bu stant ile ekranı ister yatay ister dikey kullanabiliyorsunuz.

Standın hemen arkasında tek bir bağlantı noktası görüyoruz. Bunun dışında ne bir bağlantı noktası, ne de herhangi bir menü butonu monitör etrafında bulunmuyor.

Kullanışlı ve basit

E1759, çok basit şekilde çalışıyor. Hem güç hem görüntü aktarımını tek kablodan sağlayan monitörü, dizüstü bilgisayarınızın USB bağlantı noktasına bağlıyorsunuz. Monitöre görüntü gelmesi için tek yapmanız gereken monitörün DisplayLink yazılımını yüklemeniz. Akabinde monitöre hemen görüntü geliyor zaten.

Görüntü performansına gelince, kağıt üzerinde hem boyutu hem çözünürlük miktarı hem de teknik birimleriyle iyi görünen E1759, genel olarak iyi performans çiziyor. Özellikle ofis ve ev çalışma masalarında, genellikle iş için kullanılacağı için imaj ve yazı görüntülemede yeterince keskin ve okunaklı bir görüntü sağlayan monitör, iş fotoğrafa gelince biraz duraksıyor açıkçası. Bu anlamda güçlü renk doygunluğu isteyen kullanıcıların beklentilerini bu monitör karşılamayacaktır. Ancak diğer yandan gün içinde tek monitöre sığamayan, yazı işleri, muhasebe, yazılım ve benzeri işlerle uğraşanlar tarafından tercih edilebilir.

Özetle

Eğer dizüstü bilgisayarınız için ikinci bir monitör arıyorsanız ve özellikle taşınabilir olmasını amaçlıyorsanız AOC'nin E1759 modeli ilgi çekici olabilir. Rahatlıkla taşınabiliyor olmasıyla esnek kullanım sağlayan monitör, klasik ofis uygulamaları için ideal bir kullanım alanı yaratıyor. 60 Hz tazeleme hızı ve 1600x900 pikselle beraber, boyutları için gayet uygun bir görüntü sunan monitörün, görüntü anlamındaki tek eksisi renkleri biraz solgun gösteriyor olması. Bunun dışında bir de görüş açısının düşük tutulduğunu söylemek lazım. Bu konularda piyasada daha tutarlı modeller bulmak mümkün, fakat bu noktada taşınabilirlik noktası önem arz ediyor. Öte yandan zaten USB 3.0'la çalışan monitör modelini de pek görmüyoruz.

Kimler Almalı

İkinci bir monitör arayanlar ve özellikle taşınabilir olmasına önem gösterenler AOC E1759 modelini yakından incelemeliler.

Alternatifleri

AOC E1759'a alternatif olarak selef model e1659Fwu'yu veya Asus'un MB168 modelini gösterebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC E1759FWU
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
78
Ekran 17 inç
Çözünürlük 1600x900
Tazeleme Hızı 60 Hz
Tepki Süresi 10 ms
Parlaklık 220 kandela
Kontrast 650:1
Görüş Açısı 110 / 70 derece
Bağlantılar USB 3.0
Hoparlör Yok
Okuyucu Yorumları