Oyunculara özel Strix DSP testte!

Sadece oyunculara özel Strix DSP'yi inceliyoruz.

CHIP Online Notu 83
  • Konfor
  • USB ses istasyonu
  • Mikrofon gürültü engelleme
  • Gösterişli tasarım
  • Oyun türlerine özel modlar
  • USB ses istasyonu müzik için özelleştirme seçeneği sunmuyor
  • Kırılgan malzeme yapısı
  • Çok büyük. O nedenle herkese uygun değil

Asus'un markalarından biri olan Strix ailesinin farklı ürünlerini de daha önce incelemiştik. Bunlardan biri yine Strix ailesinin ruhunu yansıtan Asus Strix R9 285 OC ekran kartıydı hatırlarsanız. Baykuş ikonlu Strix markasının bugün elimizdeki ürünü ise tamamen oyunculara özel bir kulaklık. Baykuş gözleriyle renklendirilmiş Strix DSP, bugün inceleme konumuz.

Halihazırda "baykuş" imajıyla dikkatleri üzerine çeken Strix ailesi, fazlasıyla göz alıcı bir kulaklık. Her iki yanında baykuş gözlerini taşıyan devasa sürücülere yer verilen kulaklık, çıkartılabilir bir mikrofona da sahip elbette. Kulaklık boyut olarak oldukça büyük, bu nedenle tasarım yönüyle herkese hitap etmeyebilir. Fakat ergonomi açısından rahat bulduğumuzu söyleyelim. Sürücüleri çevreleyen kulak yastıkları ve esnek kafa bandı oldukça konforlu.

Asus Strix DSP'yi özel yapan şey yalnızca baykuş gözlü sürücüleri değil, beraberinde getirdiği USB ses istasyonu. Herhangi bir sürücü yüklemeksizin USB bağlantısı yoluyla çalışabilen USB ses istasyonu, 7.1 kanal ses performansı alabilmenizi sağlıyor. Öte yandan bu istasyona aynı anda hem ses sisteminizi hem kulaklığınızı bağlayabiliyor ve her ikisi arasında yalnızca bir tuşa basarak sesi aktarabiliyorsunuz.

USB ses istasyonu

USB ses istasyonu ayrıca üzerinde çeşitli ses özelleştirme seçenekleri de sunuyor. Dolby Headphone ve Dolby Pro Logic IIx teknolojilerini içeren kulaklık, ses istasyonu üzerindeki modlar ile oyunculara performans noktasında farklı seçenekler sunuyor. Surround ile sese çevresel derinlik katabilir, AMP ile sesteki sinyal gücünü arttırabilir, MIC ile mikrofonu aktif hale getirebilir ve Speakers ile ise sesi kulaklık ve hoparlörler arasında dağıtabilirsiniz.

Dört adet özel oyun profili de Strix DSP'de yer alıyor. FPS, yarış, aksiyon ve RPG oyun türleri için sesi revize edebilen USB ses istasyonu, böylece oyuncuları oyunun atmosferine sokma konusunda büyük iş başarıyor. Biz incelediğimiz süre boyunca performansından oldukça memnun kaldık. Özellikle FPS oyun türünde deneyimlediğimiz kulaklık, bu noktada bizden tam not aldı.

Strix DSP, yalnızca bilgisayar başında değil, aynı zamanda PlayStation 4 uyumu ile konsolla da kullanılabilecek bir kulaklık. Öte yandan mobil cihazlar için de uygun kablo çeviricisiyle gelen kulaklık, böylece müzik çalar veya cep telefonuyla da kullanılabilir. Fakat açıkçası yapı itibariyle pek mobil ortamlarda tercih edileceğini düşünmüyoruz.

Oyunculara özel

İncelemenin yavaş yavaş sonuna gelirken şu detayı da vermek gerekiyor. Asus Strix DSP, müzikseverlere değil, oyunseverlere hitap eden bir kulaklık seti. Elbette müzik de dinleyebilirsiniz, ancak bu konuda yüksek beklentiler içine girmemek gerek.

Strix DSP ile ilgili vermemiz gereken bir diğer detaysa, ENC, yani Çevresel Gürültü Engelleme özelliğine sahip olduğu. Bunu da yine USB ses istasyonunun altındaki anahtarı kullanarak aktif / pasif şeklinde ayarlayabiliyorsunuz. Öte yandan yine stereo ve 8 kanal arası geçişi de buradan yapmak mümkün.

Son olarak Asus Strix DSP'nin kafa bandının genişlemediğini ve kulaklığın pek esnek olmadığını da söylemek lazım. Kenarlarından tutup başınıza yerleştirirken pek germemenizi öneririz.

Özetle

Asus Strix DSP, oyuncuların ilgisini çekebilecek türde bir kulaklık. USB ses istasyonu, özel modları ve özelleştirilebilir seçenekler sunmasıyla kulaklığın oyunlarda istenen performansı göstermesini sağlıyor. Kulaklık ergonomisiyle de beğenileceğini düşünüyoruz. Ancak büyük kulaklıkları tercih etmeyenlere uygun değil.

Kimler Almalı

İyi bir oyun kulaklığı arayanlar Asus Strix DSP'yi tercih edebilirler. Oyun türlerine göre özel modları bulunan kulaklığın, bir hayli büyük olduğunu da söylemek gerekiyor. O nedenle satın almayı düşünüyorsanız bunu da hesaba katmanızda yarar var.

Alternatifleri

Asus Strix DSP'ye alternatif olarak yine Asus Strix DSP'nin bir üst versiyonu olan Strix 7.1'i gösterebiliriz. Bu modelde kulaklığın her iki yanındaki baykuş gözleri ışıklandırma seçeneğiyle daha gösterişli duruyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Strix DSP
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
83
Yapı Kablolu
Sürücü 60 mm Neodymium
Frekans Tepkisi 20 – 20000 Hz
Empedans 32 ohm
Platform PC, Mac, PlayStation4, Mobil
Duyarlılık 98 dB
Kablo 3 m (1.5 + 1.5)
Bağlantı USB, 3.5 mm
Ağırlık 320 gr.
Okuyucu Yorumları