Asus'un Zenbook ailesinin yeni üyesi bizlerle

Asus'un Zenbook ailesinin yeni üyesi bizlerle. Zenbook UX301, ultrabook'lara yeni soluk getiriyor.

CHIP Online Notu 93
  • Şık, ince tasarım
  • İşlem gücü
  • Yüksek çözünürlük
  • Mükemmel klavye
  • Kaliteli işçilik
  • İyi pil ömrü
  • Ağır
  • Görüntü tepki süresi

Asus'un Zenbook ailesinde dikkat çeken yeni ultabook'u UX301, birbirinden farklı modellerde sunuluyor. Bunlardan i7 işlemcili modeli UX301LA bugünkü misafirimiz. Windows 8 işletim sistemi, Corning Gorilla Glass 3 kaplamalı ekranı, WQHD çözünürlüğü ve ofis ile multimedya çalışma ortamları için harika performansıyla dikkat çeken Asus'un yeni Zenbook'u, performans ve ergonomi sıralamasında zirveye oynuyor.

13.3 inç ekranıyla oldukça keskin görüntüler sunan Zenbook, kaliteli işçilikle hazırlanmış ince ve şık tasarımıyla da bir o kadar dikkat çekici. Ultrabook'un görünümü bunu gösteriyor, diğer yandan dokunduğunuzda da kaliteyi hissediyorsunuz.

İnce hatları ve kullanılabilirliğiyle özellikle sık seyahat eden çalışanların da yakından ilgileneceğini düşündüğümüz Zenbook, klavye başında çokça vakit geçirenlerin memnun kalacakları bir model. Yazı yazma deneyimini yukarı taşıyan klavyesiyle çok beğeneceğinize eminiz. Dahili aydınlatmalı klavyesiyle karanlıkta rahat çalışma imkanı sunan ultrabook, hemen altındaki geniş touchpad alanıyla da resmi tamamlıyor.

Peki, Zenbook UX301LA ekranı, teknik birimleri, performansı ve diğer detaylarıyla bizlere başka neler sunuyor? Daha yakından bakalım...

Gorilla Glass 3'lü tasarım

Her şeyden önce Zenbook UX301LA, oldukça şık bir model. Kaliteli işçiliği hemen anlamanız mümkün. 15.5 mm kalınlığında olan ultrabook, oldukça ince. İnce kapağını kaldırdığınızda karşınıza 13.3 inç büyüklüğünde ve yüksek çözünürlük sunan bir ekran çıkıyor. WQHD, yani 2560x1440 piksel çözünürlük sunan bir ekranın sahibi olan Zenbook, elbette dokunmatik.

Güçlü ekran aynı zamanda 221 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Yer alan değerler genel olarak iyi. Parlaklık 311 kandela, 150:1 dama kontrast oranı ve renk dağılımıyla oldukça iyi bir görsellik sağlıyor. Dokunmatik hassasiyetiyle de gayet beğendik. Ancak ekranın görüntülerdeki tepki süresi biraz yüksek. 53 ms olan tepki süresi bu nedenle ultabook'un özellikle görüntülerin hızlı değiştiği oyunlara pek uygun olmadığını gösteriyor. Zaten ultrabook oyun uygulamalarından çok ofis ve multimedya çalışmaları için tasarlanmış. Bu konuya birazdan yine değineceğiz.

Zenbook'un diğer teknik özelliklerine geçmeden tasarımdaki can alıcı noktasının dış kaplamasında yer verilen Corning Gorilla Glass 3 kaplama olduğunu da söyleyelim. Dış kapak tasarımı Corning Gorilla Glass 3 ile güçlendirilen ultrabook, böylece çizilmelere karşı ekstra dayanıklı yapıda. Zenbook UX301'in Native Damage Resistance ile çizilmeye dayanıklı Corning Gorilla Glass 3 tarafından korunan kapağa sahip dünyanın ilk ultrabook'u olma unvanına sahip olduğunu da belirtelim.

Yüksek işlem kapasitesi

Zenbook UX301, işlem kapasitesiyle oldukça güçlü bir ultrabook. Üzerinde Intel Core i7 4500U işlemci bulunduran ultrabook, 2013'ün üçüncü çeyreğinde ortaya çıkan bu Haswell işlemcisiyle 1.8 GHz hızında çalışıyor. Çift çekirdekli yapıda olan bu işlemci Hyper-Threading ile 2.40 GHz hıza varabiliyor. Buna ek olarak entegre Intel HD 4400 grafik birimi ve 8 GB RAM bellek ile desteklenen ultrabook, yine yüksek performans için üzerinde 256 GB'lık SSD taşıyor.

Ultrabook'un performansını ölçümlemek için pek çok teste tabii tuttuk. Bunlardan PCMark 7'de ultrabook kategorisinde en iyi ikinci değer olan 5337 puanını alan UX301, özellikle ofis ve multimedya çalışmaları için sıkı iş çıkartıyor. Elbette bu ultrabook'la oyun oynamak da mümkün fakat yüksek grafik gücü gerektiren oyunlarda pek umutlu olmamak gerek. Metro 2033'de DirextX 11 ve 720p'de 19 FPS aldığımız ultrabook'ta daha düşük grafik gücü gerektiren oyunları ise rahatlıkla oynayabilirsiniz. Zenbook UX301LA'nın bu konuda bir iddiası yok zaten. Ultrabook, bol bol ofis çalışmaları için yüksek performans vaadinde bulunuyor ve bunu sahip olduğu teknik kadro ile de yerine getiriyor.

Bu arada Zenbook UX301'in yeni Wi-Fi standardı olan 802.11 AC desteği gösterdiğini de söylemek lazım. Böylece kablosuz erişimde yüksek veri transfer hızı sunan ultrabook, ayrıca iki USB 3.0 ve SD kart okuyucunun da sahibi. Üzerinde micro HDMI bağlantısı taşıyan Zenbook, kutu içeriğinde getirdiği dönüştürücü adaptörlerle de Ethernet ve VGA portlarını da sunuyor.

Son olarak Zenbook UX301'in bataryasından bahsedelim. 4400 mAh'lik bir bataryanın sahibi olan Zenbook UX301, yaptığımız pil ömrü testlerinde yüksek performansıyla da bizi kendinden memnun bıraktı. Yalnızca ofis ve internet gibi uygulamaları çalıştırdığımızda 9 saat 38 dakikalık bir süreye ulaştığımız ultrabook'ta video oynattığımızda ise 8 saat 12 dakikayı gördük.

Test sonuçları

Asus Zenbook UX301'e uyguladığımız testlerin sonuçlarını hemen aşağıda bir tablo halinde bir arada görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak Zenbook UX301, fazlasıyla göze çarpan bir ultrabook. Tasarımıyla oldukça ince işçiliğe yer verilmiş, bu da elbette kaliteli bir görsellik sunuyor. Kullanımıyla çok rahat. Klavyesi ve touchpad'i büyük konfor sağlıyor. Diğer yandan ince olması taşınabilirliği kolaylaştırıyor, fakat bu noktada biraz ağır olduğunu söyleyebiliriz. Tasarımda yer verilen materyaller ultrabook'u biraz ağır kılmış.

Performans noktasında da çok başarılı olduğu açık. Güçlü Intel i7 işlemcisi iyi iş çıkartıyor. Oyun konusunda çok iddialı değil, ama ofis ve multimedya uygulamaları için rahatlıkla tercih edilebilecek bir model Zenbook UX301.

Zenbook UX301LA'nın fiyatı ise 4.500 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Tasarımıyla kaliteli, performansıyla iddialı bir ultrabook arayanların Zenbook UX301'i kesinlikle yakından incelemesi gerekiyor. Özellikle sık seyahat eden çalışanlar tarafından da tercih edilebilir.

Alternatifleri

Zenbook UX301LA'ya alternatif olarak Samsung Ativ Book 9 Plus'ı önerebiliriz. 11 saati aşan pil ömrü ve 13.3 inç büyüklüğündeki ekranda 3200x1800 piksel çözünürlükle 276 ppi piksel yoğunluğu sunması büyük avantajları arasında.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Zenbook UX301LA
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
93
İşletim Sistemi Windows 8
İşlemci Intel Core i7 4500U 1.80 GHz (2.40 GHz)
Ekran 13.3" 16:9 WQHD (2560x1440)
Grafik Intel HD Graphics 4400
Bellek 8 GB DDR3L 1600 MHz
Sabit Disk 256 GB SSD
Pil Ömrü 8 saat
Bağlantılar Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, USB 3.0 (2 adet), micro-HDMI, mini DisplayPort, kart okuyucu
Boyutlar 325 x 226 x 15.5 mm
Ağırlık 1.4 kg
Okuyucu Yorumları