Mini mini bir kasa

Mini-ITX, nihayet hak ettiği ilgiyi görmeye başladı. Dark Mini Type-C bu alandaki başarılı örneklerden biri.

Dark Mini Type-C İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Başarılı tasarım
  • Kolay montaj
  • Geniş uyumluluk

Mini-ITX biçimi 2000'lerin başında VIA'nın Epia anakartlarıyla popüler olacak gibiydi. O dönemler VIA da çok güçlüydü. Fakat diğer anakart üreticileri bu biçime hak ettiği ilgiyi göstermeyince kasa üreticileri de isteksiz davrandı ve tamamen yok olmasa da bu biçim yaygınlaşmadan VIA'ya özgü kaldı. O yıllarda Epia anakartları dünyada inceleyen ilk dergilerden biri de bizdik ve bu form faktörün geleceğinin parlak olduğunu düşünüyorduk. Biraz gecikmeli de olsa haklı çıktık.Intel Mini-ITX'e Atom işlemcisiyle ilgi göstermeye başlayınca, anakart ve kasa üreticileri de Mini-ITX destekli ürünler piyasaya sürmeye başladı. MINI-ITX Kimler için uygun?Mini-ITX biçimini ATX varyasyonlarından ayıran en büyük özellik kuşkusuz küçük boyutları. Dolayısıyla bu biçimi destekleyen bir PC istiyorsanız az yer kaplamasını istiyorsunuz demektir. Küçük boyutlarla ve kullanılan işlemcilerle ilişkili olarak bu sistemlerin az güç çektiğini, az ısındığını ve nispeten sessiz olduğunu da söyleyebiliriz. Kısaca Mini-ITX PC'ler birer oyun makinesi olmaktan uzak makineler. Fakat performansın 2. hatta 3. Planda olduğu durumlarda oldukça cazip özelliklerle öne çıkabiliyorlar. Eğer sadece internette sörf yapıp ofis yazılımları çalıştırıyorsanız Atom işlemcili bir anakart kullanarak PC'nizin harcadığı gücü 2/3 oranında düşürerek ciddi oranda tasarruf yapabilirsiniz.

Mini-ITX için en uygun boyutlar

Şu an piyasada belli başlı markaların Mini-ITX kasalarına rastlamak mümkün. Bu kasalar birbirlerine göre oldukça farklılık gösterebiliyor. Kimi küçük boyutları yüzünden ince optik sürücü hatta 2.5inç sabit disk gerektiriyor (bu da maliyeti artırıyor), kimiyse yine boyutların yetersizliği yüzünden standart CPU fanı takılmasına izin vermiyor. Boyutları nispeten büyük Mini-ITX kasalar mevcutsa da bu kasalar da fazla yer kaplıyor ve Mini-ITX biçimi kullanmanın bir anlamı kalmıyor. Akortek tarafından Test Merkezi'mize yollanan Dark Mini Type-C ise oldukça makul boyutları ve standart bileşenlerin takılmasına izin veren yapısıyla esnek bir kullanım sunuyor.

Bu kasayla birlikte 3.5 inç sabit disk ve 5.25 inç optik sürücü kullanabileceğiniz gibi tek slot kaplayan bir PCI ya da PCI-E (örn. ATI HD4650/4670) kart da kullanmanız mümkün. Öte yandan kullanacağınız ekran kartının güç tüketiminin 75W'ı geçmemesi gerekiyor.

Güç kaynağı konusu çok önemli

Mini-ITX kasalardaki güç kaynağı önemli bir sorun olabilmekte. Zira Atom yerine Core 2 Duo ya da AMD Athlon X2 bir işlemci kullanmak istediğinizde, kasanın ya da anakartın fiziksel olarak buna izin vermesi yetmiyor. Çünkü güç kaynağı yetersiz kalınca sistem problem çıkarıyor. Dark Mini Type-C, 150W'lık dahili güç kaynağı ile bu konuda geniş olanaklara sahipse de bu kasayla kullanacağınız anakartın üzerine AMD Athlon X2 6000+, X2 6400+ ya da Core 2 Quad gibi işlemciler takmamanız gerekiyor. Her halükarda kasanın sizi Atom işlemcisiyle sınırlamamış olması yeterince iyi bir özellik. Kasanın arka kısmındaki 8cm'lik sessiz fan, özellikle Atom dışında bir işlemci kullanıyorsanız çok işe yarıyor.

Parlak siyah, yarış kırmızısı, fildişi beyazı, fırçalanmış koyu gri ve mat siyah olmak üzere 5 ayrı rengi bulunan Dark Mini Type-C, sadece kasa içi tasarım açısından değil, dış tasarım olarak da hoş sayılabilecek bir ürün.

Özetle

Elektriğe zam üstüne zam gelirken evinizde sürekli dosya indirme amaçlı olarak kullanabileceğiniz çok düşük güç tüketimli bir PC iyi olmaz mıydı? Üstelik aynı PC ile film izleyebilir ya da ofis uygulamalarını çalıştırabilirsiniz. 60-70 dolar arasında bir maliyetle satın alabileceğiniz atom işlemcili bir anakart ve Dark mini Type-C ile böyle bir PC'yi çok ucuza maledebilirsiniz. uzun ölçekte baktığınızda, kullanım şeklinize göre zaten yaklaşık 1 yıl sonra bu mini PC sağladığı tasarrufla kendini amorti edecektir. 3B oyun da oynatsın derseniz, mini-ITX biçimli Intel ya da AMD tabanlı bir anakart satın almayı düşünebilirsiniz. Örneğin bu ayki donanım inceleme sayfalarımızda bulunan Zotac nForce 630I-ITX (82 $ +KDV), GeForce 7100 grafik birimine sahip ve kesinlikle ilginizi çekebilecek bir ürün.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Dark Mini Type-C
Ürün Markası 3COM
CHIP Online Notu
85
Tip Küp
Form faktör Mini-ITX
Güç kaynağı 150W
Genişleme yuvaları 1 x 5.25", 1 x 3.5", 1 x PCI
Portlar 2 x USB, Kulaklık, Mikrofon
Boyutlar ve ağırlık 20 x 30 x 16,5 mm, 2,5 kg
Okuyucu Yorumları