Gigabyte GA-P67A-UD7: Sandy Bridge'e tam güç

Daha fazla kapasite ve hız

Gigabyte GA-P67A-UD7 İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Ayın ürünü

Söz konusu anakart teknolojisi olduğunda Dünya'nın önde gelen firmalarından biri olan Gigabyte, kalite çıtasını Sandy Birdige ile daha yükseğe çekiyor.

Tick Tock stratejisi gereği kullandığı mimariyi sürekli değiştirmek zorunda olan Intel, anakart üreticilerinin de bu değişimle birlikte sürekli yeni ürünler piyasaya çıkarmasına neden olarak performans ve kalite çıtasının her yıl çok daha üst düzeylere çıkmasına zemin hazırlıyor. Intel'in yeni mimarisini taçlandıran anakartlardan biri de Gigabyte'ın P67A-UD7 modeli. Firmanın var olan teknolojilerine yenilerini eklediği P67A-UD7, hem oyuncular hem de hız aşırtma tutkunlarına hitap etmeyi amaçlayan bir anakart ve yine Gigabyte'ın ilk siyah PCB'li anakartı olma özelliğine sahip.

İşlemciye tam güç

Bilgisayarınızın işlemcisine güç veren Voltage Regulator Module ya da kısaltılmış haliyle VRM'ler, sistem performansını etkileyen anakart üzerindeki en önemli bileşenlerden biridir. Bu bileşenlerin kalitesi ve miktarı, işlemcinin ani performans gerektiren durumlardaki cevap süresini belirleyen kritik bir faktördür. P67A-UD7'ye baktığımızda piyasadaki en kaliteli VRM'lerin yanında çoklu kademe geçişi sunan Dual CPU Power ve Power Phase Boost teknolojilerini görüyoruz. 24 fazlı VRM tasarımına sahip olan ürün, işlemci yüküne göre fazlar arasında güç dağılımı yaparak daha serin ve kararlı bir çalışma sunuyor. Yine Dual CPU Power teknolojisi ile fazlar 12 + 12 olarak ikiye bölen firma, gerekmediği durumlarda 12 fazı kapatarak enerji tasarrufu sağlamayı da ihmal etmiyor. Yine bu teknoloji bileşenlerin gereksiz kullanımının önüne geçerek anakartın ömrünü artırıyor.

Yeni PWM kontrolcü

Gigabyte'ın 6 serisi anakartlarına gelen bir başka yenilik de Intel tarafından onaylanmış Intersil PWM kontrolcüsü. VRD (Voltage Regulator Down) 12 uyumlu bu kontrolcü, SerialVID (SVID) gibi işlemci ile voltaj düzenleyici kontrolcüsü arasında güç yönetimi bilgisi taşıyan teknolojilere ev sahipliği yapıyor. İşlemci ile kontrolcü arasındaki yeni dijital iletişim sayesinde de sinyaller daha sağlam iletiliyor ve bu da sistem kararlılığını artırırken güç tasarrufuna da yardımcı oluyor. Sandy Bridge işlemcilerin güç beslemesi üstüne epeyce çalışan Gigabyte, MOSFET (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor) tasarımını da yenilemiş durumda. Geleneksel bir VRM; boğucu bobin, kapasitörler, MOSFET'ler ve bir de sürücü yongasından oluşuyor. Yeni tasarımda MOSFET'leri ve sürücü yongasını Intel Driver-MOSFET standartlarına göre tek çatı altında birleştiren Gigabyte, Sandy Brige'in artan güç ihtiyaçları için daha yüksek güç transferi sağlarken verimliliği de artırmayı ihmal etmiyor.

Daha fazla kapasite ve hız

Gigabyte'ın çift BIOS çipi kullandığı DualBIOS teknolojisini bilmeyen yoktur. Bu teknoloji sayesinde ana yongada bir sorun olduğunda yedek yonga devreye giriyor ve sistem yine sorunsuzca çalışmaya devam ediyor. 6 serisi ile firma BIOS'a yeni bir özellik daha ekleyerek 3 TB ve üstü kapasiteli disklere destek sunmaya başlamış. Yaptığımız testlerde de 3 TB kapasiteli bir sabit diski, bölümlere ayırmadan, tek parça olarak kullanmayı başardık. Kapasite engelini aşan Gigabyte, hız konusunda da önceki modelleri geride bırakarak arkada 6 adet USB 3.0 portu sunuyor. Intel'in USB 3.0 konusundaki ısrarından dolayı ise bu destek yine NEC yongalar tarafından sağlanıyor. Fakat Gigabyte burada da kendinden bir şeyler katmayı ihmal etmiyor. Turbo USB3.0 teknolojisini gün ışığına çıkaran firma, eğer sistemde tek ekran kartı varsa, USB 3.0 yongasını boş olan PCI Express yuvasına bağlayarak performansı %10 daha fazla artırabiliyor.

Özetle

Sandy Bridge işlemcilerin güç gereksinimini mükemmel bileşenleriyle kararlı bir şekilde sağlayan P67A-UD7, yeni rekorlar kırmaya hazır.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Gigabyte GA-P67A-UD7
Ürün Markası Gigabyte
CHIP Online Notu
85
Form faktör ATX
Yonga seti Intel P67 Express
İşlemci yuvası LGA1155
Bellek yuvası 4 x 1.5V DDR3 2133 MHz
Depolama 10 x USB 3.0/2.0, 4 x SATA 6Gb/s
Diğer SLI, CrossFireX
Okuyucu Yorumları