"Yeşil" HP Pavilion Gaming'i inceledik

Oyunculara yeşil rengin "gücüyle" sunulan HP Pavilion Gaming'i inceledik.

CHIP Online Notu 80
  • Güçlü oyun performansı
  • Ses sistemi
  • Klavye
  • RealSense deneyimi
  • Yeşil renkli klavye
  • Güzel tasarım
  • Touchpad
  • Farklı klavye renk seçeneği yok
  • Pil ömrüyle iddialı değil
  • SSD yok

Dizüstü bilgisayarda oyun oynamanın karşılığı ucuz olmuyor. Bu alanda iyi bir dizüstü bilgisayar sahibi olmak istiyorsanız, ödeyeceğiniz meblağ da yüksek olabiliyor ki, piyasada 5 bin TL'nin üzerinde laptop'ları yaygın olarak görüyoruz. Öte yandan özelleştirilmiş tasarımlı modeller de mevcut. Bu ikisinin çoğu modelde aynı potada eritildiğine de şahit oluyoruz çoğu zaman. Bugün inceleyeceğimiz HP'nin Pavilion Gaming modeli de bunlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Öncelikle şunun altını çizelim. HP Gaming Pavilion'un farklı model seçenekleri mevcut. Bizim elimizdeki modelin tam ismi Gaming Pavilion 15-ak000nt. Elimizdeki modelin dokunmatik ekranlı bir model olduğunu da söylemekte fayda var. Ancak bilgisayarın, farklı modeller altında farklı konfigürasyon özellikleri sunduğunu da söyleyelim. Dokunmatik ekran seçeneğinin yanında, laptop'ın SSD'li opsiyonu da bulunuyor.

Elimizdeki HP Gaming Pavilion'un fiyatı yaklaşık 3800 TL civarında. Sahip olduğu teknik öğelere baktığımızda iyi bir fiyat / performans dengesi yakaladığını söylemek zor değil. Ancak elbette bu fiyata iyi bir masaüstü bilgisayarın toplanabileceğini de hesaba katmakta yarar var. Elbette seçimini dizüstü bilgisayardan yapacak kullanıcılar farklı alternatifler üzerinde de yoğunlaşacaklardır. Burada, masamızdaki HP Gaming Pavilion'un dikkat çeken noktaları arasında, yeni Intel Skylake platformuna sahip olması ve Nvidia'nın GeForce GTX 950M grafik birimiyle geliyor olması bulunuyor. Bunun performansa etkisini ise ilerleyen adımlarda ele alacağız. Şimdi söze önce tasarımla başlayalım...

Yeşilin gücü

Yeşilin gücü

Oyuncu bilgisayarlarının büyük çoğunluğu özelleştirilmiş tasarımla karşımıza çıkıyor. Elbette aralarında daha sade işlenmiş modelleri görmek de mümkün. Sade olmasına karşın agresif hatlarıyla dikkat çeken modeller de bulunurken, Gaming Pavilion tamamen sade bir görünümle karşımıza çıkıyor. Düz siyah renkli bir gövdeye sahip olan laptop, açıkçası bu sadeliğiyle güzel görünmeyi başarıyor. Bu arada laptop'ın tamamen plastik bir kasaya sahip olduğunu da söyleyelim.

Gaming Pavilion'un kapağını kaldırdığınızda ise yeşil rengin iç yüzeye hakim olduğunu görüyoruz. Aşağıdan başlayıp tuş takımına değin yükselen yeşil halkalar, klavyede yerini tuşların kenarlarındaki yeşil renge bırakıyor. Klavyenin yine yeşil LED arka aydınlatmaya sahip olduğunu da söylersek, laptop'ın iç kısmıyla, dış yüzeyindeki sadeliği tamamen sildiğini anlayabilirsiniz. Yeşil renk, tahmin edilebileceği gibi Nvidia'dan geliyor. Yeşil renk güzel, fakat bu kullanıcıları ikiye bölebilir. Zira tek renk seçeneği bu. Kullanmak istemiyorsanız, klavyeden kapatabiliyorsunuz tabii, ancak farklı seçenekler de fena olmazdı doğrusu.

Dizüstü bilgisayarın sol kenarında bir optik sürücü görüyoruz. Buna halen ihtiyaç duyan kullanıcıların olduğu açık. Onun yanında iki USB noktası mevcut. Bunlardan biri USB 3.0, diğeri USB 2.0 formatında. Kenarda da bir Ethernet portu ile güç bağlantısı bulunuyor. Laptop'ın diğer yanında ise havalandırma mazgalı, kulaklık HDMI ve USB 3.0 portu mevcut.

Multimedya deneyimi

Multimedya deneyimi

Gaming Pavilion'un sunduğu multimedya deneyimine ilişkin bilgileri de paylaşalım. İlk etapta elbette söze ekrandan başlamak gerek. Laptop'ın ekranı 15.6 inç boyutunda. LED arka aydınlatmalı olan panel, Full HD çözünürlük sunuyor. Ekranın özellikle görüş açısı desteğini beğendik. Hemen her açıdan net görüntü sağlayabiliyorsunuz. Bu arada ekranın dokunmatik desteğe sahip olduğunu da söylemek gerek. Oyuncular için çok elzem olduğunu söyleyemeyiz, fakat bu özelliği kullananların yaygın olduğu da bir gerçek.

Gaming Pavilion, hoparlörleriyle de beğendiğimiz bir model oldu. Bang & Olufsen'le işbirliği yapılan modelde, hoparlörler BO desteğini arkasına almış. Bu sayede oyun, film ve müzik için iyi bir ses sağlıyor.

Gaming Pavilion, Intel'in RealSense teknolojisini sunan bir model oluyor. Laptop'ın ekranında yer alan kamera, Intel RealSense destekli. Böylece çok farklı bir multimedya deneyimi elde edebiliyorsunuz. Intel RealSense uygulamalarını indirerek, kamera üzerinden sanal dünyaya dokunmanız mümkün. Her ne kadar şu an çok sayıda ücretsiz içerik olmasa da, zamanla bu alan genişleyecektir sanıyoruz.

Gaming Pavilion'un oyun performansına gelecek olursak, bu makinenin Witcher 3'ü Ultra grafik ayarlarında oynamanıza izin vermeyeceğini baştan söyleyelim. Fakat Fallout 4 ve Just Cause 3'te 35 FPS dolaylarını almak mümkün. Öte yandan Metro: Last Light'ta da Ultra modda 30 FPS'yi gördüğümüzü de söyleyelim. Bunun yanında Shadow of Mordor'da yine Ultra modda 22 FPS sonucuna eriştiğimiz Gaming Pavilion'da, eğer grafikleri kısarsanız 36 FPS'lere erişebiliyorsunuz.

Teknik kadro ve yansıması

Teknik kadro ve yansıması

Gaming Pavilion'un işlemci tablosunda Intel'in yeni nesil Skylake işlemcisini görüyoruz. Geçtiğimiz yılın 3'üncü çeyreğinde piyasaya çıkan 14 nm mimarisinde üretilen Intel Core i7-6700HQ işlemciyle çalışan cihaz, 2.6 GHz ila 3.5 GHz arası frekanslarda dolaşıyor. RAM hanesinde 8 GB DDR3 tercih edilirken, grafik biriminde Nvidia GeForce GTX 950M'i görüyoruz. Entegre olarak da Intel HD Graphics 530 yer alıyor. Depolama kapasitesi ise, oyuncuların ihtiyacını karşılayacak ölçüde geniş: 1 TB. Elbette bir SSD takviyesi yok, en azından bu modelde. Bu modelde SSD görsel çok daha şahane olurmuş diye düşünüyoruz doğrusu.

Şimdi sizlerle Gaming Pavilion'a uyguladığımız sentetik test sonuçlarını da paylaşalım...

3DMark: Cloud Gate: 13,978; Sky Diver: 10,131; Fire Strike: 2757

Cinebench: ; CPU: 635 puan; Graphics: 41.74 fps

PCMark 8 (Home test): 2,869 puan

PCMark 8 Pil Ömrü: 3 saat 3 dakika

Middle Earth: Shadow Of Mordor: (1080p, Ultra): 22 fps; (1080p, Low): 36 fps

Metro: Last Light: (1080p, Ultra): 30 fps; (1080p, Low): 55 fps

Özetle

Gaming Pavilion, dengeli bir dizüstü bilgisayar modeli olmuş. İşlem ve grafik performansıyla beğendiğimiz laptop, Skylake ile Nvidia'nın bir araya geldiği performanslı bir oyun modeli. Ancak aynı şeyi pil ömrü için söylemek mümkün değil. Zira batarya ömrünü kısa bulduk. O nedenle bu cihazla tüm gece veya günü prizden uzakta geçirmeyi düşünmeyin. Öte yandan her ne kadar 1 TB'lık diskiyle geniş depolama kapasitesi sunsa da, SSD desteğini bu modelde görmek isterdik doğrusu. Açıkçası bir oyun bilgisayarında, SSD'yi dokunmatik ekrana tercih ederdik. Ancak toparlayacak olursak, başta da söylediğimiz gibi Gaming Pavilion, fiyat/performans oranıyla gayet dengeli bir dizüstü bilgisayarı olarak karşımıza çıkıyor. Tabii ki tercih edip etmemek, size kalmış.

HP Gaming Pavilion 15'in fiyatı 3800 TL civarında.

Kimler Almalı

Oyun oynamak için dizüstü bilgisayar bakanlar, listeye Gaming Pavilion'u da eklemeliler diye düşünüyoruz.

Alternatifleri

HP Gaming Pavilion'a bir alternatif olarak şu sıralar indirimde olan Lenovo Ideapad 500'ü de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HP Pavilion Gaming
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
80
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-6700HQ
İşlemci Hızı2.6 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GTX 950M
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar385 x 265 x 28 mm
Ağırlık2.32 kg
Pil Ömrü003:00 saat
Okuyucu Yorumları