OPPO Watch Free İnceleme

OPPO'nun "Akıllı Uyu, İyi Uyu" sloganıyla Türkiye pazarında satışa sunduğu OPPO Watch Free'yi detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 91
  • Kompakt ve hafif tasarım
  • AMOLED ekran
  • Çok çeşitli arayüz seçenekleri
  • Uyku ve sağlık alanındaki analizleri
  • Uygulama desteği
  • Uzun pil ömrü
  • Suya dayanıklı

Modern hayatın hızlı temposu ve yoğun çalışma ortamı neticesinde stres seviyemizin artmadığını kimse söyleyemez. Bunlara bir de son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar da eklenince kuşkusuz yatağa boş kafayla gitmek bir hayli zor. Bu aslında sadece bizim için değil, global çapta da aynı şekilde. Fakat günün sonunda kuşkusuz uyumamız da gerekiyor. Yapılan bir araştırmaya göre en sağlıklı uyku süresi 7 saat olarak belirlenmişken, uyku kalitesi de mühim. Özellikle son 2 yılda akıllı bileklik ve saatlere baktığımızda bu cihazların ortak noktasının uyku, kalp atış hızı, stres seviyesi ve egzersiz gibi uygulamaları odağına aldığını ve bu yönde gelişim kaydettiklerini görüyoruz. İnsan ve teknoloji bu noktada da birbirini destekliyor. Peki, siz bundan ne kadar yararlanıyorsunuz? Bugün, özellikle gece uykusunu odağına alan OPPO Watch Free'yi değerlendireceğiz.

Evet, bu bölümde OPPO'nun yeni akıllı saati Watch Free modeline yakından bakacağız ve bu cihazın ne gibi özellikleri olduğundan ve avantajlarından bahsedeceğiz. Az önce söylediğimiz gibi Watch Free, odağına uyku, kalp atış hızı, stres seviyesi ve egzersiz gibi konuları alıyor, ancak elbette farklı yetenekleri de var. Özellikle bunu daha hafif ve kompakt bir tasarım formuyla sunduğundan sözü açabiliriz. Saat oldukça hafif ve bileklik ile akıllı saat formu arasında boyutlandırılmış. Bunun sebebi, Watch Free'nin iyi bir uyku ekürisi olması istenmesi. Bilekte çok yer kaplamıyor, sadece 33 gramlık ağırlığıyla da ağırlık hissettirmiyor ve bu sayede kolunuzda rahatsızlık yaratmıyor, gece yatağa giderken çıkartmak zorunda hissetmiyorsunuz. Pekala benzer konforu akıllı bilekliklerde de yakalayabiliyoruz, ancak onlarda da ekran görünümü dar. Böylece Watch Free, iyi bir form yakalamış, hem bir bileklik kadar hafif ve rahat, hem de bir akıllı saat kadar işlevsel.

OPPO Watch Free Ekran ve Arayüz Seçenekleri

OPPO Watch Free Ekran ve Arayüz Seçenekleri

OPPO Watch Free'nin ekranı 1.64 inç boyutunda ve 280x456 piksel çözünürlüğünde görüntü üreten 2.5D kavisli olarak nitelendirilen hafif kavisli AMOLED panelden oluşuyor. AMOLED ekran kullanmanın avantajı, ekranın renk kalibrasyonunun iyi olması ve günlük kullanımda güç tasarrufunda bulunması oluyor. Bu arada ekranın çizilmeye karşı dayanıklı bir camla kaplandığını da söyleyelim.

Hazır ekrandan bahsetmişken arayüz detaylarına da gelelim ve ilk olarak arayüz desenlerinden bahsedelim. OPPO Watch Free'de çok sayıda arayüz seçeneği yer alıyor. Böylece günlük modunuza ya da ruh halinize göre bu arayüzleri değiştirerek kendinizle uyum yakalayabiliyorsunuz. Ancak sadece hazır arayüzlerle sınırlı değilsiniz.

OPPO Watch Free'yi telefonunuzla eşleştirmeniz için yüklemeniz gereken HeyTap Health uygulaması içinden erişeceğiniz Saat Görünümleri kısmında çok sayıda seçenek var. Burada ayrıca AI Kombin, Desen ve Fotoğraflar adında 3 bölüm daha göreceksiniz. Bunlardan AI Kombin'e girdiğinizde, daha önce incelediğimiz OPPO Watch akıllı saatinde de olduğu gibi, telefonunuzla giysinizin bir fotoğrafını çekerek kıyafetinize uygun bir saat görünümü elde edebiliyorsunuz. Desen bölümündense, uygulama ekranına parmağınızla birkaç kaydırma hareketi yaparak farklı saat görünümleri elde edebiliyor ve Fotoğraflar bölümünden de galerinizdeki bir fotoğrafı Watch Free'nin arkaplanı olarak ayarlayabiliyorsunuz. Böylece saat görünümü konusunda Watch Free gerçekten de çok çeşitli seçenek sunabiliyor.

OPPO Watch Free Özellikleri Neler?

OPPO Watch Free Özellikleri Neler?

Saatin kullanımı da oldukça kolay. Ekranı sağa kaydırarak aktivite kayıtlarınıza, uyku, kalp atış hızı ve stres ölçümüne hızlıca erişebiliyorsunuz. Sola kaydırdığınızdaysa saatteki tüm seçenekler listeleniyor. Bunlar arasında egzersizlerden hava durumuna, müzik ve kamera kontrolünden alarmlara kadar her şey yer alıyor. Arayüz kullanımının da gayet akıcı olduğunu söyleyelim.

Öte yandan uyku uyku diyoruz; zira Watch Free'nin bu yönde önemli yetenekleri var. OPPO'nun Osleep adını verdiği bir uyku analiz uygulamasını içeren Watch Free, uyku vaktini size hatırlatıyor, uyku esnasında gerçek zamanlı SpO2 ve kalp atış hızınızı izliyor, uyandığınızda da size kişiselleştirilmiş bir uyku raporu sunabiliyor. Saatiniz üzerinden bunun günlük takibi yapabiliyorsunuz. HeyTap Health uygulamasına girdiğinizdeyse buradan daha geniş zamanlara ait raporlara erişebiliyorsunuz. Burada uyku sürenizi görebiliyor, ne kadarını derin, ne kadarını hafif tempoda geçirdiğinizi, REM uykusunda olduğunu ve uyanık olduğunuz süreyi öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca burada bir Horlama takip sistemi de yer alıyor. Bunu açarsanız uyku esnasında ne kadar horladığınızı görebilmeniz de mümkün. Horlama birçok insan tarafından sağlıklı uykunun bir tezahürü olduğu düşünülse de aslında uzun süreli horlamalar apne sendromuna yol açabilir. Eğer uykuda horlama sıklığı yüksek ve kan oksijen değeriniz düşükse, bir şeyler yolunda gitmiyor olabilir. Tüm bu değerler, uyku sağlığına önem verenler için bir hayli önemli veriler.

Bunun dışında yine uygulama üzerinden kalp atış hızı ve SpO2 ölçümlerinizi de ayrıntılı olarak görebilmeniz elbette mümkün.

Öte yandan egzersiz konusuna gelecek olursak, Watch Free, otomatik olarak 4 egzersiz modunu algılayabiliyor. Koşu, yürüyüş, kürek çekme ve eliptik makine gibi temel sportif eylemleri otomatik olarak tespit edebilen ve kayda alabilen saat, 100'den fazla egzersiz modunu destekliyor. Bunların pek çoğu saatin egzersiz modunda tanımlı halde olurken, bu yelpazeyi genişletmek istediğinizde Egzersiz Ekle menüsünü kullanabiliyorsunuz. Egzersiz Günlüğü menüsünden de daha önceki egzersiz kayıtlarınıza saat üzerinden erişebilmeniz mümkün.

Egzersiz sırasında kalp atış hızınızı gerçek zamanlı izleyebilen Watch Free, kalp atış hızı anormal olduğunda sizi uyarıyor ve sağlık riskleri konusunda bilgilendiriyor. Saat ayrıca 50 metre derinliğe kadar su geçirmezlik seviyesini de destekliyor ve bu sayede yüzme ve dalış sporlarıyla ilgilenenler için de iyi bir eküri olabiliyor.

OPPO Watch Free Pil Ömrü

OPPO Watch Free Pil Ömrü

Peki, tüm bu özellikler neticesinde OPPO Watch Free'nin pil ömrü ne kadar gidiyor? Gerçek zamanlı kalp atış hızı, stres takibi, uyku analizi ve diğer sağlık izleme işlevleri tamamen açıldığında, Watch Free günde yaklaşık yüzde 15 gibi bir güç tüketiyor. Bu da takribi 1 haftalık bir süreye tekabül ediyor. Elbette bu arada telefonunuza gelen tüm bildirimleri aldığınızı da varsayıyoruz. Hangi bildirimlerin saate düşeceğini de yine HeyTap Health yazılımı üzerinden belirleyebiliyorsunuz. Bazı özellikleri kapattığınızda, daha ılımlı bir kullanımla beraber ise Watch Free'yi 14 güne kadar pil ömrü şarj etmeden kullanabilirsiniz. Öte yandan pili bittiğinde de sadece 5 dakikalık şarj ile tüm gün kullanacak kadar enerji sağlayabiliyorsunuz.

Özetle

Evet, sonuç olarak değerlendirecek olursak, deneyim açısından bakıldığında, OPPO Watch Free'nin özellikle uyku konusundaki yeteneklerine ek olarak, kalp atış hızı, kan oksijen seviyesi, egzersiz takibi gibi sağlık alanında gayet kullanışlı bir cihaz olduğunu söylemek hiç de zor değil. Bunlara önem veriyorsanız, kompakt ve hafif bir akıllı saat tercihiniz varsa Watch Free tam olarak aradığınız model olacaktır. Bunların yanı sıra rahat tasarımı, çok çeşitli arayüz seçenekleri, uzun pil ömrü ve su geçirmezlik gibi diğer çevre özellikleriyle de gayet tatmin edici bir seçenek halini alıyor. Fiyatı ise biz bu incelemeyi yaptığımız sırada 1048 TL idi. Bu arada elimizdeki siyah renkli modelinin yanında saatin vanilya renk seçeneğinin olduğunu da söyleyelim.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli OPPO Watch Free
Ürün Markası Oppo
CHIP Online Notu
91
Ekran 1.64 inç AMOLED
Çözünürlük 280x456
Renk Vanilla / Siyah
Su Koruması 5 ATM
Uyumluluk Android 6.0 ve üzeri, iOS 10 ve üzeri
Pil Ömrü 14 gün
Batarya 230 mAh
Bağlantılar BT5
Boyutlar 46 x 29 x 10.6 mm
Ağırlık 32.6 gr.