Optik sürücüye ihtiyacınız varsa...

Optik sürücü ne kadar gerekli? Gerekliyse hangi ürünü tercih etmeli? Hepsi bu rehberde...

Optik sürücü gerekli mi?

CD teknolojisi 1976 yılına kadar dayansa da ilk CD oynatıcıların aramıza girmesi 1982 ve sonrasında mümkün oldu. Sadece müzik endüstrisinin kullandığı bu cihazlardan sonra teknolojinin depolama amaçlı kullanılması ancak 1990 yılında mümkün oldu.

İçinde veri depolanan CD-ROM'ların okunabilmesi için CD-ROM sürücülere ihtiyaç vardı. 90'ların başından itibaren 1x hızında ilk optik sürücüler ortaya çıkmaya başlamıştı. Bu sürücüler diskten saniyede ancak 150 KB veri okuyabiliyordu. 1997'ye gelindiğinde 12x sürücüler popüler olmaya başladı. Bunların okuma hızı ise saniyede 1.8 MB idi. Sonrasında sırasıyla 20x, 32x, 36x, 40x, 48x ve 52x sürücüler piyasaya çıktı. Okuma hızları saniyede 7.8 MB seviyesine ulaşmıştı. Son olarak 56x ile birlikte okuma hızı 8.5 MB'a ulaştı ve CD sürücülerin gelişimi burada son buldu diyebiliriz. 10.8 MB okuma hızı sunan 72x modeller de göründüyse de hem fiyatlarının yüksek olması hem de 56x'in çoğu durumda yeterli olması yüzünden bu model pek yaygınlaşmadı.

CD okuyucular yaygınlaşırken CD yazıcılar da ucuzladı ve yaygınlaştı. Kullanıcılar hevesle CD yazıcılara yönelirken DVD teknolojisi ortaya çıktı. 4.7 GB kapasitesi olan bu diskler bugün artık neredeyse her masaüstü ve dizüstü bilgisayarda mevcut. Olmayanlar için ise optik sürücü ne kadar gerekli ve gerektiği durumlardan hangi ürünler tercih edilmeli, bu rehberimizde bunlara cevap arayacağız.

Optik sürücü ne kadar gerekli?

Optik sürücü ne kadar gerekli?

Optik sürücülerin kısa geçmişinden bahsederken değinebileceğimiz diğer bir depolama birimi ise Flash bellekler olabilir. Yine geçmişe bakacak olursak, optik depolama teknolojilerine ait olmayan ve DVD sürücülere geçiş esnasında ortaya çıkan Flash bellekler, yazılan verilerin silinebilmesi ve tekrar tekrar yazılabilmesi yüzünden çok daha düşük toplam satın alma maliyetine sahipti. Fakat Flash belleklerin kısıtlı kapasitesi yüzünden DVD sürücüler de altın çağını yaşamayı başardı.

Günümüzde şöyle bir baktığımızda on adet 8 GB kapasiteli çift katman DVD'nin 112 TL fiyat etiketine sahip olduğunu görüyoruz. Öte yandan 8 GB'lık bir Flash bellek 12 TL fiyat etiketine sahip. 20 TL ödediğinizde ise 16 GB kapasiteli bir bellek elde ediyorsunuz. Belleğe binlerce defa veri yazıp silebilmeniz mümkün; ayrıca kolay taşınabilmesi, çok daha yüksek veri aktarımlarına ulaşması ve verilerin çizilme gibi dış etkenlerden zarar görmemesi, belleklerin sadece birkaç avantajı. Tek dezavantaj ise 20 TL verdiğiniz belleği arkadaşlarınıza verememeniz. Öte yandan indirimleri takip ederseniz çok daha uygun fiyatlı ve düşük kapasiteli bellekler alıp hediye olarak verebilmeniz bile mümkün. Asıl soru ise tüm bunlar mümkün iken neden optik sürücülere para veresiniz?

Bunun da birkaç nedeni mevcut. Devasa bir DVD film arşiviniz olabilir, Steam gibi oyun servislerini kullanmıyorsunuzdur ve oyunları hala mağazadan satın alıyor olabilirsiniz. Diğer yandan kaliteli film izlemek için en uygun platform Blu-ray. İşte tüm bu ve benzeri senaryolar için uygun optik sürücüyü birlikte seçelim.

Dahili mi, harici mi?

Dahili mi, harici mi?

Eğer masaüstü bilgisayar sahibiyseniz bakmanız gereken modeller elbette SATA arabirimine sahip optik sürücülerden oluşuyor. Elbette bu yine tercih sebebi. Eğer satın alacağınız optik sürücünün kasa içinde olmasını istiyorsanız bu tip bir optik sürücü alabilir ve direkt olarak kasaya monte edebilirsiniz. Bu noktada hız konusunda da endişeniz olmayacağından emin olabilirsiniz.

Diğer yandan tıpkı diğer depolama birimlerinden olan sabit disklerin taşınabilir modellerinin olduğu gibi, optik sürücülerin de bu tipte kullanım sunan model seçenekleri bulunuyor. Hem masaüstü bilgisayar, hem dizüstü bilgisayar sahipleri tarafından tercih edilebilen bu modeller, tasarımları ve kullanılabilirlikleri ile gayet iyi iş çıkartıyorlar. USB 2.0 ve USB 3.0 bağlantı seçeneklerine sahip olan bu tip optik sürücüler arasında Blu-ray'li modeller olduğu gibi DVD yazıcılı seçenekleri de görebilirsiniz.

Blu-ray'den sonrası yok

Blu-ray'den sonrası yok

Her ne kadar Blu-ray'den sonra yeni bir optik sürücünün meydana çıkacağına ilişkin bilgiler geliyor olsa da artık artan internet hızları ve internet servisleri nedeniyle pek tercih edilmeyeceği ortada. Zaten halihazırda (yüksek fiyatlarından ötürü) Blu-ray bile o kadar tutulmamışken, optik sürücülerin ömrünü artık yavaş yavaş doldurmaya başladığını söyleyebiliriz.

Her ne kadar ülkemizde herkesin evinde fiber optik bağlantı olmasa da internet erişim hızlarımız gün geçtikçe artıyor. Bu da beraberinde dijital dağıtım sistemlerini getiriyor. Örneğin Tivibu ve benzeri servisler sayesinde artık dizileri, filmleri veya TV kanallarını doğrudan internet üzerinden izleyebiliyoruz. Böylece DVD veya Blu-ray satın almadan da istediğiniz içeriğe ulaşmanız mümkün oluyor. Burada bir başka nokta da en ucuz Blu-ray filmin ortalama aylık internet faturanızın yarısı maliyette olması: 20 TL. Yine oyunları da Steam gibi platformlardan alarak DVD sürücülere ihtiyacınız ortadan kaldırabiliyorsunuz. Elbette burada internet hızınız ve aylık kotanız da önem gösteriyor.

Elbette diğer yandan 3D oyun ve filmler için Blu-ray seçeneği en doğrusu. O sebeple eğer böyle bir ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız en sağlamı optik sürücü olarak gidip bir Blu-ray satın almak.

Yazıcı özelliklerine bakın

Yazıcı özelliklerine bakın

Hem okuma hem yazma özellikleri sunan DVD sürücüler, eskiden daha çok yalnızca okuma fonksiyonları sunan modelleriyle tercih ediliyor olsalar da, günümüzde piyasada buna ek olarak yazma özelliğine sahip modellerle daha sık karşılaşıyoruz. Önceleri yazma özellikli olan optik sürücülere, yüksek fiyat etiketlerine sahip oldukları için kullanıcılar tarafından kolay erişilemiyordu. Ancak artık bu birimde düşen fiyatlar neticesinde gördüğümüz hemen her DVD sürücünün yazma özelliği bulunuyor. Hal böyle olunca satın aldığınız DVD sürücü ile hem DVD okuyabiliyor hem de yazdırabiliyorsunuz.

Diğer yandan aynı konu Blu-ray için de geçerli. Eğer yalnızca Blu-ray diskleri okumak size yetmiyor, aynı zamanda yazdırmak da istiyorsanız o halde Blu-ray yazıcıları incelemeniz gerekiyor. Bu modeller arasında yine dahili ve harici sürücüleri bulabilirsiniz.

Hız seçenekleri

Hız seçenekleri

Optik sürücülerde hız, disklerin dönüş hızı ile doğru orantılı. Diskler ne kadar hızlı dönerse, okuma ve yazma hızları da ona göre artış gösteriyor. DVD sürücüler söz konusu olduğunda hız konusunda çok fazla seçeneğiniz olmadığını söylemek gerek. Piyasada bulunan SATA DVD sürücüler 24x okuma hızı sunuyor. Blu-ray sürücülerde ise en yüksek hız 12x olarak gözüküyor. Arada çok büyük fiyat farkları yoksa 12x'lik bir modeli almanızı tavsiye ediyoruz.

Diğer yandan USB'li harici optik sürücüler arasında da yine DVD yazıcı kısmında 8x, Blu-ray tarafında ise 6x ve 12x'li modelleri görmekteyiz. Tercih yapmadan önce bunlara da göz atmanız faydalı olacaktır.

Okuyucu Yorumları