USB bağlantılı ve çevreci monitör

Philips'in yeni monitörü, PC'nize USB arabiriminden bağlanarak kablo karmaşasını ortadan kaldırıyor.

CHIP Online Notu 93
  • USB üzerinden kullanım
  • Yükseklik ve dönüş kolaylığı
  • Pratik kurulum
  • Doğrudan güneş ışığı alan ortamlarda şansı azalıyor.

Philips ülkemizde de boy gösteren dünya çapındaki en önemli görüntüleme aygıtı üreticilerinden biri. Son zamanlarda tüm firmalarda olduğu gibi Philips'in de çevreci ürünler geliştirmek gündeminde. İncelememiz boyunca bahsedeceğimiz 221S3U model monitör bahsettiğimiz iki gruba da giriyor. Kullanıcıların görüntü kalitesi ve düşük elektrik tüketimiyle beklentilerini karşıladığı gibi pratikliği ile de benzerlerinden sıyrılıyor. Philips 221S3U için gerçekten de yazılabilecek çok şey var.

Monitör 21.5 inç kategorisinde yarışıyor ve açık olmak gerekirse ülkemizde yine USB üzerinden güç alan tek bir tane rakibi var. Diğer 21.5 inç monitörlerse pratikliğin ve düşük enerji tasarrufunun aksine yüksek görüntü kalitesi iddiasına sahip. Diğer tüm 21.5 monitörlerde olduğu gibi ekran oranı 16:9 ve düşük enerji tüketimi için haklı olarak LED aydınlatma kaynağı kullanılıyor. Teknik detayları incelediğimizde parlaklığın 150 kandela seviyesinde olduğunu görüyoruz. Normal şartlarda 150 kandela değeri ortalamadan daha düşük. Benzer ürünlerde 250 kandela veya üzerinden bahsedebilmek mümkün ancak Philips 221S3U'nun bilgisayara USB arabirimi üzerinden bağlandığını ve priz olmadan da kullanılabileceğini özellikle belirtelim. Diğer teknik detaylardan da kısaca bahsetmek gerekirse TFT yapısındaki panelde desteklenen statik kontrast oranı 1000:1 ve tepki süresi 5 ms. Çözününürlük ise olması gerektiği gibi 1920 x 1080 piksel.

Philips 221S3U'nun bilgisayar bağlantısı için D-Sub, DVI veya HDMI gibi arabirimleri yok. Tıpkı güç aktarımında olduğu gibi görüntü aktarımda da USB bağlantıdan faydalanılıyor ve tek kablo ile iş bitiyor. Ancak 9W'lık güç tüketiminin karşılanabilmesi için bilgisayarınızdaki iki çıkışı birden işgal etmelisiniz. Olası enerji sorunlarına karşı firma USB arabiriminin yanında bir de adaptör girişi sunuyor. Fakat ihtiyaç duyulması durumunda adaptörü sonradan temin etmeniz gerekli.

Monitörün kullanılmaya başlanması için kablo bağlantısının yapılması yeterli oluyor. Normal şartlarda priz bağlantılı ürünlerde güç tüketimi 22-25W seviyelerinde ve Philips 221S3U neredeyse iki kat daha tasarruflu. Biraz önce de belirttiğimiz gibi düşük güç tüketimi için parlaklıktan biraz feragat edilmiş. Açık söylemek gerekirse monitörünüz güneş alan bir pencereye çevriliyse günün bazı saatlerinde zorlanabilirsiniz. Ancak tipik bir ofis veya oda ortamında, daha doğrusu akşam saatlerinde monitör düşük güçte bir ışık kaynağı içerdiğini belli dahi etmiyor. Ürün daha çok taşınabilir bilgisayar kullanıcıları için ideal. Kurumların toplantı masaları için de mantıklı olabilir. Elektrik ve kalın görüntü kablolarıyla uğraşma derdi yok. Kurulum ve kullanım da oldukça basit.

Philips 221S3U'yu oldukça beğendiğimizi söylemeliyiz. Masanın üzerine sağlam basıyor. Öte yandan çizilmeye, parmak izi tutmaya müsait olmayan mat bir gövdeye sahip. Zarafet yerine uzun süreli kullanıma odaklı tasarlanmış. Dahası ayarlanabilir yükseklik ve eğim gibi özellikleriyle çalışma masanızın konforunu da yükseltiyor. Kısaca bahsetmek gerekirse yükseklik ayarı sayesinde çerçevenin yerden yükseliğini 70 mm kadar değiştirebilmek mümkün. Eklemli ayaklık ile sağa ve sola 60 derecelik dönüşler kolay bir şekilde yapılabiliyor. İdeal bakış açısı için de geriye doğru 20 derecelik bir yatırma eğiminden bahsedebiliriz.

Özetle

Philips 221S3U, bir monitörden beklenecek tüm özelliklere sahip. Full HD çözünürlük desteği ve sıra dışı tasarım övgüyü hak ediyor. Çevrecilik de son günlerin önemli bir konusu ve firma gerçekten de büyük bir iddia sahibi. Güç bağlantısı USB üzerinden sağlandığı için parlaklık kaynağı en fazla 150 kandela değerine ulaşabiliyor ve doğrudan güneş alan pencerelerin karşısında sorun olabileceğini belirttik. Philips 221S3U eğer ortamınız müsaitse aldığınız günden itibaren memnun kalacağınız bir ürün.

Alternatifleri

USB bağlantılı pek fazla seçenek yok. Düşük enerji tüketimi ve prizden bağımsız bir kullanım için ideal bir ürün.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips 221S3U
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
93
Ekran Büyüklüğü (İnç) 21.5
Çözünürlük (max) 1920 x 1080
Tepki Süresi 5 ms
Çalışma Frekansı (Hz) 60 Hz
Nokta Aralığı 0.284
Bağlantı USB 2.0
Boyutlar 507 x 400 x 220 mm
Ağırlık 4.55 kg
Parlaklık (cd/m) 150
Ekran Tipi 16:9
3D Desteği Yok
Okuyucu Yorumları