Philips'in G-Sync'li monitörü testte!

Nvidia'nın G-Sync teknolojisinin dahil olduğu Philips 272G modelini test ediyoruz!

CHIP Online Notu 91
  • G-Sync performansı
  • Ergonomik tasarım
  • 4 USB bağlantısı
  • Sanal Crosshair eklentisi
  • Yüksek fiyat

Bir süredir özellikle oyunseverlerin ilgisini çeken bir konu G-Sync. Nvidia'nın G-Sync adını verdiği bu yeni teknoloji, artık Nvidia'nın yalnızca bilgisayarların içinde değil, monitörlerin içinde de hayat bulacağı anlamına geliyor. G-Sync ile monitörlerin içine özel bir ekran kartı yerleştiren Nvidia, bugün inceleyeceğimiz Philips 272G5 modeliyle de karşımıza çıkıyor. Philips'in yeni G-Sync'li 272G5 monitöründen bahsedeceğiz, ancak söze önce G-sync nedir, ne işe yarar kısaca bundan bir bahsederek başlayalım.

G-Sync'i kısaca açıklayacak olursak, temel olarak monitörle ekran kartı arasında senkronizasyon sağlama görevi gördüğünü söyleyebiliriz. G-Sync'i fiziksel olarak da video oyun ve her türlü grafik işlem performansını güçlendirmek için bilgisayar monitörlerinin içine yerleştirilen ikinci bir grafik kartı olarak görebiliyoruz. Peki, neden monitörün içine bir grafik işlemci daha yerleştiriliyor? Hemen açıklayalım.

G-Sync nedir, nasıl çalışır?

Genel olarak monitörler 60 Hz tazeleme oranına sahip. Bu da saniyede 60 kare, oyuncuların tabiriyle 60 FPS görüntüledikleri anlamına geliyor. Öte yandan ekran kartları farklı hızlarda görüntü tazeleyebiliyorlar. Hal böyle olunca ekran kartları görüntüyü monitörlerin tazeleme hızından daha hızlı görüntüleyerek görüntüde bozulmalara sebep oluyor. Bunu düzeltmek için bugüne kadar V-Sync'i kullanıyorduk. Oyun video özellikleri kısmından V-Sync'i aktif hale getirdiğimizde, bu problemden kurtuluyor, ancak bu defa da senkronize için ekran kartı üzerine ek yük getirdiğinden takılmalarla karşılaşabiliyorduk.

Şimdi G-Sync var ve bu teknoloji sayesinde monitörün tazeleme hızı ile ekran kartının tazeleme hızı tamamen senkronize çalışabiliyor. Bu senkronize olmanın getirdiği bir de yük var elbette. Bu yük PC kasasının içindeki ekran kartına yüklenmiyor. Monitörün içine yerleştirilen G-Sync işlemcisi bunun için var. Bu senkronizasyon yükünü tamamen kendi üzerine alan bu işlemci, böylece titremeyen, yumuşak bir oyun deneyimi sunabiliyor. Böylece 144 Hz'e kadar farklı frekanslarda senkronize görüntü tazeleme hızlarına erişilebiliyor.

Monitöre bakıyoruz

G-Sync'i açıkladığımıza göre şimdi Philips'in bu teknolojiyi bize getiren 272G5 monitöründen bahsedebiliriz. G-Sync'li olmasıyla zaten halihazırda heyecan yaratmayı başaran monitör, bir oyuncu monitöründen beklendiği üzere geniş bir ekrana sahip. 27 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan monitör, ayrıca Full HD görüntü üretebiliyor. Bu noktada ekranın IPS panel olmadığını söyleyelim. Oyuncuların daha fazla ilgilendiği TFT-LCD panelin bulunduğu monitör, böylece daha düşük tepki süresi sunabiliyor. 1 milisaniyeyi bulan tepki süresine ek olarak arka aydınlatmaların da W-LED olduğunu da söyleyelim.

Monitörün performansına az sonra daha yakından birlikte bakacağız. Ancak öncesinde tasarımına da değinelim. Philips'in 272G5 modeli G-Sync desteği ile oyunculara hitap etmekle kalmıyor, öte yandan esnek yapısıyla profesyoneller tarafından da tercih edilebilecek bir monitör olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre kendi çevresinde 90 derece dönebilen ekran, yine esnek standı sayesinde 65 derece sağa ve sola yatabiliyor, 5 ila 20 derece kadar öne ve arkaya eğilebiliyor. Ayrıca monitörün yüksekliğini 150 mm'ye kadar arttırabilmeniz mümkün. Öte yandan tasarım, oyuncular adına ek özellikler içermiyor.

Monitörün bağlantıları arasında ise 4 adet USB 3.0 bulunuyor. Yine ayrıca DisplayPort bağlantısını da monitörde görebiliyoruz.

G-Sync performansı

Şimdi gelelim ekranın performansına. Biz incelememiz süresince 4 GB kapasiteli Asus ROG Striker GTX 760 ekran kartı bulunan sistemimizde monitörü deneme şansı bulduk. Bu süre zarfında G-Sync'i hem açık hem kapalı olarak denedik. Gözle görülür bir değişiklik olduğunun farkına varmak gayet açık. Ancak bunun için elbette monitörün yazılımını yüklemeniz gerektiğini söyleyelim. Bu noktada bir de Nvidia sürücülerini güncellemenizi öneririz.

Biz G-Sync'i deneyimlerken Alien: Isolation'ı oynadık. G-Sync kapalıyken az önce de söylediğimiz gibi tipik monitör görüntüleme oranı olan 60 kareye kadar görüntü alabildiğimiz oyunda, dikkatle baktığınızda görüntüdeki kırılmaları da görmek mümkün oluyor. Bunun sebebi monitör saniyede 60 kare görüntülemeye çalışırken, ekran kartının monitöre saniyede daha fazla kareyi göndermesi. Bunu kırmak ve daha yüksek sayıda FPS görüntülemek için V-Sync'i açtığınızda bu defa da bu ekran kartına ek yük olarak dönüyor ve bu da performansı olumsuz etkiliyor.

Aynı sahneyi bir de G-Sync ile kullandığımızda görüyoruz ki 140 FPS civarında kare sayısı karşımıza çıkıyor. Böylece hem ekran kartı ve monitör arasındaki senkron darboğazı aşılmış oluyor, hem de performansa olumsuz yansımıyor.

Son olarak şunu da söyleyelim. G-Sync'li monitör almak için ekran kartınızı mutlaka değiştirmenize gerek yok. Eğer elinizdeki ekran kartı GeForce GTX 650 Ti Boost ve üzeriyse, G-Sync keyfinden yararlanabilirsiniz.

Özetle

Philips'in 272G5 modeli G-Sync desteğiyle birlikte oyuncular için gayet kullanışlı bir monitör. Eminiz yakından inceleyecek olan oyunseverlerin de beğenisini kazanacaktır. Öte yandan tasarımıyla da oldukça ergonomik bulduğumuz monitörün tek handikabı erişilmesi yüksek fiyatı. Bu yalnızca bu model için değil, şu an G-Sync'li monitörlerin tümü için geçerli bir durum. Zira teknoloji yeni. Ancak zamanla bu fiyat daha makul seviyelere ulaşacaktır diye düşünüyoruz.

Philips 272G5'nin fiyatı 2649 TL civarında.

Kimler Almalı

Oyunlarda G-Sync deneyimini yaşamak isteyen oyunseverlerin tercih edebilecekleri düşünüyoruz. Ayrıca esnek yapısıyla profesyonellerin de ilgisini çekebilir.

Alternatifleri

Philips'in 272G5 modeline alternatif olarak tasarımıyla da çok oyuncuların beğenecekleri Asus ROG Swift'i önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips 272G5DYEB
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
91
Ekran 27 inç TFT-LCD (1920x1080) 144 Hz
Arka Aydınlatma W-LED
Görüntüleme Oranı 16:9
Tepki Süresi 1 ms (griden griye)
Parlaklık 300 kandela
Kontrast 1000:1 (statik)
Görüş Açısı 170 / 160 derece
Bağlantılar DisplayPort, USB 3.0 (4 adet)
Dahili Hoparlör Yok
Boyutlar 639 x 580 x 242 mm
Ağırlık 7.8 kg
Okuyucu Yorumları