Philips'in profesyonel monitörü testte

Philips'in profesyonel kesim için hazırladığı monitörünü değerlendiriyoruz.

CHIP Online Notu 86
  • Görüntü performansı
  • MultiView ve yazılım desteği
  • Geniş ekran
  • Ergonomik yapısı
  • Tek HDMI girişi
  • Dahili kamera yok
  • Yüksek fiyat

Philips'in ofis ortamları için ürettiği monitörleri sık sık görüyoruz. Bunları diğer monitörlerden ayıran en büyük özelliklerden biri elbette esnek kullanım biçimleri. Daha önce de pek çok modelde gördüğümüz gibi bugün inceleyeceğimiz BDM3470UP model isimli monitör de ergonomik tasarımıyla dikkat çekiyor. Ancak bugünkü modelde farklı olarak başka dikkat çeken bir unsur daha yer alıyor. O da monitörün bir hayli geniş ekrana sahip olması. Bu sayede özellikle dijital fotoğraf ve video işleri üzerinde yoğun şekilde çalışan profesyonellerin ilgi alanına giren monitör, esnek yapısıyla da konfor yaratıyor. Peki, monitör her şeyiyle iyi bir model mi? Şimdi bu sorunun cevabını arayalım.

34 inçte 21:9 görüntü

Philips'in BDM3470UP modeli 34 inç boyutunda geniş bir ekranın sahibi. Bu nedenle özellikle geniş alanda çalışma ihtiyacı duyan dijital fotoğraf ve video işleriyle ilgili kullanıcıların beklentisini karşılayacak ölçüde olan monitör, geniş ekranıyla 21:9 görüntü formatında 3440x1440 piksel görüntü sunuyor. CrystalClear Quad HD çözünürlüğüyle ince detayları görmeyi mümkün kılan monitör, 320 kandela parlaklık ve tipik olarak 1000:1, SmartContrast olaraksa 40.000.000:1 kontrast oranı gibi teknik değerlerin sahibi.

Ekranın mat malzemeyle kaplı olması görüntünün yansımalardan arındırılmış olmasını sağlarken, panelin AH-IPS LCD tercih edilmesi zengin görüntü ve geniş görüş açısı sergilemesine olanak tanıyor. Ayrıca bu noktada panelin W-LED arka aydınlatmaları kullandığını da söyleyelim.

IPS panelin en büyük artılarından biri olan 178 dereceye kadar geniş görüş açısı imkanı sağlayan monitör, görüntü kalitesiyle fazlasıyla etkileyici. Buna yüksek çözünürlüğü de etkileyince monitörün iş dışında film izleme gibi eğlence amaçları için de kullanılabileceğini söylemek zor olmayacaktır.

Yazılım desteği

Philips BDM3470UP, kullanımını yazılım desteğiyle zenginleştiren bir monitör. Zaten halihazırda menü arabirimi üzerinden ofis, fotoğraf, video, oyun, ekonomi ve SmartUniformity modlarını kullanarak platforma göre uygun görüntüyü yakalamanızı sağlıyor. Ancak bu konuda hassas ayarlamaları yapmak için mutlaka kutu içeriğinden çıkan CD'de bulunan yazılımı bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Böylece daha ince seçeneklere ulaşabiliyorsunuz.

Yazılım üzerinden yapabileceğiniz ayarlamalardan biri ise monitörün MultiView fonksiyonuna yönelik. Monitörün MultiView özelliğini kullanarak HDMI, VGA veya DisplayPort üzerinden aldığınız görüntüyü aynı ekran üzerinde paylaştırabiliyorsunuz. MultiView sayesinde monitörün geniş yüzeyini daha işlevsel kullanabilir ve aynı ekranda farklı kaynaklardan gelen iki görüntüyü aynı anda ekrana getirebilirsiniz. Ancak burada şunu da söylemek lazım. Monitörde tek HDMI bağlantısı bulunuyor. En az iki HDMI bağlantısının bulunması monitörün daha etkin biçimde kullanılmasını sağlayabilirdi.

Ergonomik tasarım

Şimdi de monitörün tasarımına bakalım. Philips BDM3470UP oldukça geniş bir monitör. O nedenle masanızın üzerinde ona uygun bir yer açmanız gerekiyor. Plastik malzemeli tasarıma sahip olan monitörün tasarımında en dikkat çeken yanı ise ergonomik yapısı. Monitörün yükseklik ayarı, rotasyon, yana yatma ve eğilme gibi özelliklerini kullanarak, istediğiniz şekilde çalışabiliyorsunuz.

Ekranı 180 mm'ye kadar yukarı ve aşağı hareket ettirmek mümkün. Ayrıca yine 90 derecelik rotasyon imkanı tanıyan monitör, her iki yana da 170'er derecelik açıyla yatabiliyor ve -5 ila 20 derecelik açılarda eğilebiliyor.

Ekran sağ alt köşesinde menü butonlarını görüyoruz. Bu arada menü arabirimin Türkçe dil desteğine sahip olduğunu da söyleyelim. Bağlantılar ise tipik olarak ekranın hemen altında yer alıyor. Bağlantılar arasında VGA, HDMI, DisplayPort'un yanı sıra iki adet USB 3.0, iki adet USB iki sıfır portu bulunuyor. Bunların yanında monitörde dikkatimizi çeken bir diğer nokta ise herhangi bir dahili kameraya yer verilmemiş olması. Yani aradığı monitörde dahili bir web kamerası arayan kullanıcılar için bu monitör uygun değil.

Özetle

Philips BDM3470UP, markanın daha önce incelediğimiz profesyonel kesim kullanıcılara hitap eden modellerinde de olduğu gibi ergonomik yapıda olmasıyla bizden tam not almayı başarıyor. Görüntü anlamında iyi seviyede olan monitör, siyah dengesi, parlaklığı ve renk canlılığıyla da IPS panel ve W-LED arka aydınlatmanın tüm özelliklerini yansıtıyor. Ancak iyi yanlarının yanında monitörde bir dahili kamera görsek ve ayrıca en az iki HDMI bağlantısı bulunsa çok daha iyi olurdu kanaatindeyiz. Öte yandan son tahlilde monitörle ilgili değinmemiz gereken bir diğer nokta ise elbette fiyat. Şu an bu monitörün fiyatı 2800 TL civarında. Ancak bunun indirimli fiyat olduğunu ve monitörün asıl fiyatının 3000 lira bandında olduğunu da söylemek gerek ki, bunun da alım gücünü zorlayacağı bir gerçek.

Kimler Almalı

Dijital video ve fotoğraf düzenleme işleriyle ilgili kullanıcılar tarafından olduğu kadar pek çok alanda çalışan profesyoneller tarafından da tercih edilebilir.

Alternatifleri

Ekran boyutundan vazgeçmeden daha uygun fiyatlı bir model olarak LG 34UM65-P AEU monitörü alternatif olarak gösterebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips BDM3470UP
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
86
Ekran 34 inç AH-IPS LCD (3440x1440)
Arka Aydınlatma W-LED
Tepki Süresi 14 ms / 5 ms
Parlaklık 320 kandela
Kontrast 1000:1 / 40.000.000:1
Görüş Açısı 178 / 178 derece
Bağlantılar DisplayPort, MHL-HDMI, USB 3.0 (2 adet), USB 2.0 (2 adet)
Hoparlör 3W x 2
Güç Tüketimi 46W (On), 40W (Eco)
Boyutlar 828 x 627 x 270 mm
Ağırlık 9 kg
Okuyucu Yorumları