Philips Fidelio X1 test merkezimizde.

Philips'in yüksek ses kalitesi tutkunlarına yönelik geliştirdiği ve donattığı kulaklığını inceledik!

CHIP Online Notu 92
  • Konforlu tasarım
  • Ses performansı
  • Derin baslar
  • Kablo uzunluğu
  • Kırılgan yapısı
  • Kulak yastıkları yaza uygun değil

Fidelio serisi altında görmeye alışık olduğumuz iPhone ve iPod dock istasyonlarının yanına bir yeni ürün gamını daha ilave eden Philips, incelediğimiz Fidelio X1 kulaklık modeliyle bizlerle. Kaliteli yapısı ve profesyonellere hitap eden ses performansıyla başarılı bir kulaklık seti olan Fidelio X1, özellikle konforlu tasarımıyla da oldukça dikkat çekici bir model. Rahat kulak yastıkları, geniş sürücüleri ve çift katmanlı kafa bandı ile müzikseverlere sunulan Fidelio X1, özellikle evinde müzik keyfi yaşamak isteyenler tarafından tercih edilebilecek düzeyde bir hi-fi sistem.

Yüksek konforlu yapı

Fidelio X1, oldukça konforlu bir kulaklık seti. Profesyoneller düşünülerek tasarlanmış olan Fidelio X1, böylece yüksek beklentileri karşılayabilecek türde. Hemen Fidelio X1'in önemli ayrıntılarına geçelim. Üzerinde 50 mm'lik kulaklık ünitelerine yer veren Fidelio X1'in bu ünitelerinde, arkası açık bir mimari temel alınmış. Böylece sürücülerin arka kısmında biriken hava basıncının ortadan kaldırılması amaçlanmış olan kulaklıkta, diyaframa önemli miktarda hareket imkanı sağlanmasıyla ses saydamlığı büyük oranda arttırılmış. Bu sayede genişletilmiş yüksek frekansları yumuşatan kulaklık, çift katmanlı kulaklık modülleri ile titreşimleri de engelleyebiliyor. Böylece yüksek seste müzik dinlerken oluşabilecek olan titreşimlerin başarımı olumsuz yönde etkilemesine izin verilmiyor.

50 mm'lik sürücülerinde dengeli net bas için neodimyum mıknatısların kullanıldığı Fidelio X1'de, üniteler 15 derecelik eğimli tasarlanmış. Böylece kulağın doğal geometrisine uygun olan üniteler gayet rahat bir kullanım sağlıyor. Konforu, kulaklığın eğimli tasarımının yanında nefes alabilen kulak yastıkları ile de olumlu yönde geliştiren Philips, modüller üzerinde pelüş malzemeye yer vermiş. Böylece Fidelio X1 kulağınızdayken rahatlığın yanında hissiyatı da tetikliyor ve uzun süreli kullanımlarda pek çok kulaklığın getirdiği rahatsızlığı yansıtmıyor. Pelüş malzemeli tasarımı her ne kadar beğensek de, sıcak yaz aylarına uygun olmadığını düşünüyoruz. Neyse ki önümüz kış; o nedenle soğuk kış akşamlarında Fidelio X1'i tercih edecek kullanıcıları huzurlu müzik keyfinin beklediğini söyleyebiliriz.

Uzun kablosuyla dikkat çekiyor

Fidelio X1, büyük kulaklık ünitelerinin yanında uzun kablosuyla da dikkat çekiyor. Tam 3 metrelik bir kabloyu beraberinde getiren kulaklık, böylece set başında veya ev kullanımlarında rahat bir dolaşım alanı sağlayabiliyor. Uzun kablo, ses kaynağıyla aranıza mesafe koyabilmenize olanak tanısa da diğer yandan karmaşa yaratabiliyor. Her ne kadar kablosu üzerinde bir klips bulunsa da, kabloyu toparlayabilmek için pek etkili olmadığını söyleyelim. Diğer yandan dilediğinizde Fidelio X1'in kablosunu çıkartabilmeniz de mümkün. Her profesyonel kulaklıkta olduğu gibi Fidelio X1'in de kablosu ünitelerden ayrılabilir yapıda. Böylece istediğinizde daha kısa bir kablo yardımıyla kulaklığı kullanabiliyorsunuz.

6.3 mm'lik jak sahibi olan Fidelio X1, ayrıca 3.5 mm'lik dönüştürücüye de sahip. Böylece profesyonel kullanımların yanı sıra diğer kullanım alanlarında da rahatlık sağlayan kulaklık, her iki adaptörünün de altın kaplamalı olmasıyla yüksek iletkenlik sunuyor. Diğer yandan altın kaplamanın cihazın tasarımına da olumlu katkıda bulunduğu gayet açık.

Yüksek ses başarımı

Son olarak Fidelio X1'in müzikal başarısından bahsedecek olursak, hem genel kullanıcıların hem de profesyonel kullanıcıların beğenisini kazanacağını düşünüyoruz. Özellikle ürünün geniş kulaklık ünitelerine sahip olması, müziğin sizi sarmasına olanak tanıyor. Diğer yandan geniş üniteler derin bas başarımı göstermesinde de işlevsel rol oynuyor. Yüksek ses performansı sağlayan Fidelio X1 ile dinlediğimiz şarkılarda gayet iyi sonuçlar aldık. Özellikle ünitelerin arkasının açık olarak tasarlanmasının ses performansında gayet olumlu sonuçlar doğurduğunu söylemeliyiz.

Özetle

Tasarımıyla oldukça dikkat çekici olan Fidelio X1, ses performansı gözetilerek hazırlanan tasarımıyla aynı zamanda büyük bir konfor da sağlıyor. Böylece uzun süreli kullanımlarınızda rahat edeceğiniz bir gerçek. Diğer yandan uzun kablosu duruma göre kullanım kolaylığı yarattığı gibi aynı zamanda çok uzun olması nedeniyle rahatsız da edebiliyor. Fakat çıkartılabilir olması sevindirici. Cihazın tasarımını beğensek de özellikle kafa bandının kırılgan bir yapıya sahip olduğunu da söyleyelim. Fidelio X1'in ses performansı ise bizden tam not aldı.

Kimler Almalı

Yüksek kalitede ses performansını gözeten kullanıcılar tarafından tercih edilebilecek olan Fidelio X1, evinde müzik keyfi yaşamak isteyenlere göre.

Alternatifleri

Fidelio X1'e direkt bir alternatif göstermemiz zor. Zira içinde bulunduğu kategoride daha pek çok başarılı ürün bulunuyor. Satın alma aşamasında diğer profesyonel setleri de incelemeniz yararınıza olacaktır.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips Fidelio X1
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
92
Sürücüler 50 mm
Frekans Tepkisi 10 Hz - 20 kHz
Empedans 30 Ohm
Hassasiyet 1 mW'de 100 dB
Bozulma < %0,1 THD
Kablo uzunluğu 3 metre
Bağlantılar 3.5 mm, 6.5 mm adaptör (altın kaplama)
Ağırlık 430 gr.
Okuyucu Yorumları