Samsung'un 27 inçlik kavisli monitörü testte!

Samsung'un 27 inç boyutundaki kavisli monitörünü inceliyoruz.

CHIP Online Notu 84
  • Stil sahibi tasarım
  • Menü tuşu
  • Görüntü performansı
  • Güç tüketimi
  • USB yok
  • Fiyatı yüksek

Samsung, bu yıl kavisli ekranlara bir hayli yöneldi. Curved TV'lerinden sonra monitör tarafında da kavisli ekranlarla karşımıza çıkmaya başlayan Koreli şirket, bu ekranların geleceğin yeni türü olacağını iddia ediyor. Haklı da olabilir, zira özellikle oyun tarafında, oyuncular atmosfere daha yakın olabilmek için kendilerini çevreleyen çoklu ekranlara hep bir sempati beslemişlerdir. Bu tadı birden fazla kavisli ekranla daha derinden yaşamak mümkün.

Samsung'un bugün inceleyeceğimiz Curved modeli tam kod adıyla S27D590C olarak anılıyor. 27 inç boyutundaki monitör, kavisli hattıyla Full HD çözünürlük sunuyor. Peki, monitör her kesimden kullanıcıyı memnun edecek türde mi; şimdi yakından inceleyelim...

Neden kavisli ekran?

Samsung'un Curved monitörü, elbette yalnızca oyuncular için değil, profesyonellerin de severek kullanacakları bir monitör olabilir. Samsung'un kavisli ekranlarda üzerinde en çok durduğu nokta, bu tip kavisli panellerin düz ekranlara oranla daha az göz hareketiyle daha fazla detayı sunabilmesi olarak dikkat çekiyor. Gözün de şekli dikkate alındığında daha rahat bir görüntüleme deneyimi sunduğu düşünülen kavisli ekranlar, ekranın merkezine baktığınızda sağ ve sol taraftaki görüntüleri de daha kolay anlamlandırabilmenizi sağlıyor. Tüm bunları Samsung'un incelediğimiz bu modeli için de söyleyebiliriz. Özellikle karşısına ilk geçtiğinizde net bir şekilde farkı görebilmenizi sağlayan kavisli ekran, görüntünün sağa ve sola doğru genişleyerek yayvanlaşmasın sağlıyor. Bu da ortaya hoş bir görüntü sunuyor.

Monitörü incelediğimiz süre boyunca hem film izleme hem oyun oynama fırsatımız oldu. Her iki platformda da sağladığı görselliğiyle bizden tam not almayı başardı.

27 inç kavisli LED panel

Samsung 27" Curved monitörü, kavisli ekranının tasarıma kattığı havayla da farklılık yaratıyor. Fırçalanmış alüminyum görünümlü plastik standıyla da şık göründüğünü söyleyebiliriz. Ancak bu noktada plastik değil de metalik bir tasarım tercih edilmesi, monitörün daha şık görünmesini sağlayabilirmiş bizce. Bu arada stant öne ve arkaya doğru eğilebiliyor. -2 ila +20 derecelik açıyla ön ve arkaya doğru yatabilen ekran, böylece ergonomiye de bir tık destek veriyor.

Monitörün teknik detaylarından bahsedelim. 27 inç LED arka aydınlatmalı ekranıyla 1920x1080 piksel çözünürlük sunan monitör, 178 derecelik görüş açısı veriyor. Böylece ekrana hem sağ hem sol yandan baktığınızda neredeyse kayıpsız görüntüye ulaşabiliyorsunuz.

Tepki süresi 4 ms olması, monitörü oyuncuların da beğenebilecekleri anlamına geliyor. Öte yandan statik kontrast oranıyla 3000:1 görüntü sunan ekran, Samsung'un mega kontrast oranını da destekliyor. 300 kandela parlaklık seviyesiyle de iyi görünen ekran, hem beyaz hem siyah doygunluğuyla iyi durumda.

Diğer detaylar

Monitörlerde merak edilen bir diğer soruysa elbette hoparlörlerinin olup olmaması. Samsung bu modelinde hoparlöre yer veriyor. Üzerinde 5 watt'lık iki hoparlör bulunduran monitör, böylece yeterli ses desteğini de sağlıyor.

Güç tüketimi noktasını da açıklığa kavuşturalım. 24 watt'lık güç tüketiminde bulunan monitör, bekleme modundaykense bunu 0.3 watt'a kadar düşürebiliyor. Bu da her iki değerde de pek çok muadiline göre daha iyi bir güç tüketiminde bulunduğunu gösteriyor.

Son olarak monitörün bağlantı noktalarına bakalım. Monitörün üzerinde tipik bağlantılar için yeterli noktalar bulunuyor. Bunlar arasında HDMI, VGA, Display Port ve kulaklık girişleri mevcut. Ancak çevresinde herhangi bir USB arayanları eli boş çeviriyor.

Özetle

Samsung, S27D590C model adıyla sunduğu kavisli monitörüyle iyi bir işe imza atmış doğrusu. Kavisli ekranın görüntülerdeki etkisini fark edebildiğiniz monitör, görüntü performansı noktasında iyi iş çıkartıyor. Mart ayında satışa sunulması beklenen monitörün fiyatı ise elbette biraz yüksek olacak ve bu, kullanıcıların satın alma noktasında en çok değerlendirecekleri yanı oluşturacaktır diye düşünüyoruz. Ancak kavisli panelin görüntüye etkisini deneyimlemek için yakından incelemekte fayda var.

Samsung S27D590C 27" Curved monitörün yurt dışı fiyatı 429 dolar civarında. Ülkemizde satışa sunulduğunda bunun üzerine vergilerin de eklenerek monitörün fiyatını arttıracağını tahmin etmek hiç de zor değil.

Kimler Almalı

Samsung S27D590C, kavisli ekran deneyimi yaşamak isteyen kullanıcıların rahatlıkla tercih edebilecekleri bir model. Görüntü anlamında gayet memnun olacaklarını söyleyebiliriz.

Alternatifleri

Samsung S27D590C'ye düz ekranlı modeller arasından alternatif olarak Asus VS278H'yi önerebiliriz. Öte yandan yine Philips 273V5LSB modeli de tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung 27" Curved LED
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
84
Ekran 27 inç VA (1920x1080)
Arka Aydınlatma LED
Tepki Süresi 4 ms (griden griye)
Parlaklık 300 kandela
Kontrast 3000:1 (tipik)
Görüş Açısı 178 / 178 derece
Bağlantılar VGA, HDMI, Display Port, kulaklık
Dahili Hoparlör Var (5Wx2)
Boyutlar 572 x 462 x 181 mm
Ağırlık 5,5 kg
Okuyucu Yorumları