14" boyutunda 15.6"

Samsung'un yeni NP300 serisi ile 15.6" daha cazip hale geliyor.

Samsung NP300V5A-S05TR İnceleme
CHIP Online Notu 68

Samsung her yeni serisiyle birlikte tasarım konusunda büyük değişkliklere giden bir üretici olarak göze çarpıyor. Firmanın bu bağlamda Test Merkezi'mize konuk olan yeni dizüstü bilgisayarı NP300V5A-S05TR, ilk bakışta tamamen siyah tasarımı ile dikkat çekiyor. Daha önceki modellerinin aksine kapağın ortasında yer alan Samsung yazısını sağ kaydıran firma, fırçalanmış alüminyum yüzey ile de daha profesyonel bir görünüş uyandırmış. Ekranı incelten firmanın gövde konusunda herhangi bir değişikliğe gitmediğini söyleyebiliriz.

Kapağı kaldırdığımızda gayet geniş kullanılmış bir Touchpad görüyoruz. Fakat klavyedeki tuşların arasındaki mesafeyi artıran firma, yazma deneyimi konusunda maalesef geriye doğru bir gidişat sergiliyor. Öte yandan nümerik tuş takımını görmek beğenimizi kazanıyor. Bu kısımda güç düğmesinin dışında herhangi bir kısayol yer almıyor. Ekran parlaklığı ve ses gibi işlevleri ise Fn ve F tuşları yardımı ile hallediyorsunuz.

Daha küçük gövde

Gelelim NP300'ü rakiplerinden ayıran özelliklere. En önemli nokta, Samsung'un 15.6" bir ekran kullanmasına rağmen ürünü 15" boyutlarında tutmuş olması. Bunu başarmak için her üründe görmekten bıktığımız ekranın kenarlarındaki kalın çerçeveler yok edilmiş. Bu bağlamada çerçeve kalınlığı 1 cm seviyesine çekilmiş. Normal şartlarda çerçeve kalınlığı 2 cm civarında oluyor. Hatta çerçeveyi kalın tutup ekrandan kısarak üretim maliyetini düşürmeye çalışan bazı firmalarla da rastlamıyoruz değil. Bu boyut küçültme işlemi için kasada da mühendislik açısından bazı geliştirmeler şart. Örneğin anakartın boyutunu standarttan biraz daha kısaltmak zor bir işlem olmasa gerek. Zira mühendisler netbook konusunda çok daha büyük tasarım zorlukları yaşıyorlar.

Bu tasarımın Samsung'a faydası ise ağırlık konusunda olmuş. Hatırlarsınız, Samsung dizüstü PC piyasasına ilk girdiğinde R522 serisini incelemiş ve 15.6" boyutlarında piyasadaki en hafif ürünü yaptıklarını söylemiştik. O zamanlar R522 2.6 Kg ağırlığındaydı. Şu anda incelediğimiz NP300 bunu daha da aşağıya çekerek ağırlığı 2.45 Kg seviyesine getiriyor. Fakat bu ağırlık yüzünden performanstan da feragat etmiyorsunuz.

Ultrabook performansı

Biraz abartıyor olabiliriz fakat 15.6" bir ekran ve ikinci nesil Core i7 işlemci ile 6.2 saat pil ömrü sunmak pek de kolay değil. Ekran parlaklığını kısıp Office uygulamaları ile çalıştığınızda rahatlıkla bu süreyi elde edebiliyorsunuz. Fakat oyun oynayacağım derseniz dahili Intel HD ekran kartı yerini GeForce GT 520MX'e bırakıyor ve işte bu aşamadan sonra pil tüketimi hat safhaya çıkıyor. Tabi bunun karşılığında tatmin edici bir oyun performansı elde ediyorsunuz. Yine de oyun oynayacaksanız cihazı şarja takmak şart. Aksi takdirde bildiğiniz gibi mobil ekran kartları pilde çalışırken frekanslarını düşürüyorlar. Kısacası Office işleri için NP300 hem performans hem de pil ömrünü bir arada sunuyor.

USB 3.0 isteyen?

USB 2.0'ın saniyede 30 MB aktarım hızından gerçekten de bıktık. Bu bağlamda kurtarıcımız USB 2.0. Fakat Samsung nedense USB 3.0'a bizim kadar önem vermemiş. Öyle ki üründe optik sürücü var, ama USB 3.0 yok. O zaman kendimiz takalım diyoruz. Ama Samsung maalesef Express Card yuvasının da artık gereksiz olduğunu düşünüyor. Samsung mühendisleri NP300'ü tasarlarken 2000'li yıllardan ilham almış olmalılar ki artık kullanılmayan CD/DVD sürücüye yer veriyorlar, fakat USB 3.0 gibi önemli bir teknolojiyi pas geçiyorlar. Umarız bu hata yakın zamanda düzeltilecektir zira Apple gibi devler USB 3.0'ı bile bırakıp ThunderBolt'a geçerken Samsung'un bizi 2000'li yıllarda kullanıma sunulan USB 2.0'a hapsetmesi kabul edilemez bir durum.

Özetle

USB 2.0 fiyaskosunu görmezden gelirsek NP300 gayet başarılı bir ürün. Yüksek performans, hafif yapı, uzun pil ömrü ve şık tasarım bu üründe birleşiyor. Üstelik harici ekran kartı da cabası.

Alternatifleri

Yaklaşık 2000 TL fiyat, ürüne şüpheyle bakmanıza neden olabilir. Ultrabook'lara göz atmadan satın alma kararınızı vermeyin.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung NP300V5A-S05TR
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
68
İşlemci Intel Core i7 2670QM
Ekran Kartı NVIDIA GeForce GT 520MX
Ekran 15.6", 1366 x 768
Bellek 6 GB DDR3
Sabit Disk 640 GB
Ağırlık 2,45 Kg.
Okuyucu Yorumları