Özgürlük güzeldir

Ufak boyutlu bir masaüstü PC için iyi bir başlangıç.

Shuttle SX58H7 Pro İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Editörün Seçimi

Masaüstü bilgisayarların hiçbir zaman ölmeyeceğinin en büyük nedeni şüphesiz seçme özgürlüğünde yatıyor. İstediğiniz işlemciyi, belleği, ekran kartını ve sabit diski seçmek, ihtiyacınıza uygun bir PC inşa etmek anlamına geliyor. Öte yandan masaüstü PC'lerin en büyük handikabı boyutları. Performans arttıkça boyut da doğru orantılı bir biçimde artıyor. Fakat nihayet Mini ATX gibi standartlar ve Shuttle gibi firmaların SFF kasalarıyla performansı da küçük boyutlarda edinme imkanı bulduk.

Shuttle'ın yeni kasası SX58H7 Pro, içerisinde kendine özgü tasarımlı anakartıyla geliyor. Fakat performans veya güç tüketimi konusundaki seçimi kullanıcıya bırakan firmanın sistemle birlikte işlemciyi sunmaması beğenimizi kazanıyor. Bu bağlamda isterseniz güç tüketimi isterseniz de performans elde edebiliyorsunuz. Bu tür kasaların en çok merak edilen konusu ise genelde soğutmadır. Shuttle burada dört adet ısı borulu bir soğutucu kullanmış. Fakat soğutucuyu işlemci üzerine konuşlandırmak yerine sadece bakır plakayı işlemci üzerine denk getiren firma, ısı borularını kasanın arkasına uzatarak buradaki fan yardımı ile oluşan ısının doğrudan kasa dışına atılmasını sağlamış. Bu sayede kasanın içerisinde sabit diskler ve optik sürücüler için fazladan yer açılmış.

İki adet 3.5" sabit disk ve bir adet de 5.25" optik sürücü monte etmenize izin veren kasada dikkat çeken bir başka nokta da güç kaynağı. Daha önce incelediğimiz benzer sistemlerde güç kaynağı en fazla 300 Watt değerine çıkarken, Shuttle'ın 500 Watt ve 80 Plus sertifikalı bir güç kaynağı kullanması bizi gerçekten kendine hayran bıraktı. Tabi bu kadar gücün tamamını kullanmak zorunda değilsiniz. Zaten güç kaynağı da sisteminizin harcadığına çok yakın bir güç çekiyor şebekeden. Örneğin sisteminiz 100 Watt harcıyorsa Shuttle şebekeden sadece 115 Watt çekiyor. Tabi bu güç kaynağı, sistemde yer alan iki adet PCI Express X16 portlarına iki tane ekran kartı takıp CrossFireX veya SLI yapmak istediğinizde mükemmel bir iş çıkarıyor. Dört adet DDR3-1333 Mhz yuvasına takacağınız 16 GB RAM ise sistemin uçması için yeterli bir değer.

Özetle

Sandy Bridge işlemci, çift ekran kartı, DDR3, USB 3.0, Sata 6 Gbps ve 8 kanal ses desteğiyle SX58H7 Pro, boyundan büyük bir PC.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Shuttle SX58H7 Pro
Ürün Markası Shuttle
CHIP Online Notu
85
Kasa Alüminyum, 4.2 kg
Anakart FX58 Pro, Intel X58 Express, i7
Bellek 4 x DDR3 1333 (1600 OC)
Genişleme 2x PCI-E x16 2.0, 1 x Mini-PCIe x1
Depolama 2x USB 3.0, 8 x USB 2.0, eSata
Ses 8 Kanal, Önde G/Ç portları
Güç Kaynağı 500 Watt, 80 Plus Bronze
Okuyucu Yorumları