Fiyat/performans cebi TT175 testte!

Türk Telekom'un ilk cep telefonu deneyimi olan fiyat/performans modeli TT175 testte!

CHIP Online Notu 78
  • Snapdragon 615 ayarında performans
  • Çok ısınmıyor
  • Fiyat avantajı
  • İyi kamera
  • Metalik gövde
  • 4.5G desteği
  • NFC yok
  • Ekran
  • Parmak izi okuyucu iyi çalışmıyor
  • Kapasitif tuşlar

Cep telefonu piyasası her ne kadar doygunluğa ulaştı dense de elbette bu durum, yeni markaların pazara girmesi için bir engel teşkil etmiyor. Bunlara yurt dışında pek çok örnek görüyoruz, ancak ülkemizde de çok sayıda girişim mevcut. Operatör modellerini saymazsak bunlar arasında Casper ve Vestel en dikkat çeken markalardan. Şimdi bunlara, Türk Telekom da katıldı. Türk Telekom, 175'inci yılına özel olarak geliştirdiği TT175 isimli modeliyle, cep telefonu pazarına giriş yaptı. Hemen detaylara geçelim...

Fiyat avantajı var

Fiyat avantajı var

Fiyat/performans bandında rekabet edecek olan TT175, 889 TL'lik fiyat etiketiyle ilk etapta fazlasıyla dikkat çekici bir model. Zira pazarda 750 – 1000 TL arasında birkaç örnek dışında çok da parlak modeller göremiyoruz. TT175, bu anlamda bu fiyata karşılık hem metalik tasarım hem orta – üst segment arası rekabetçi performansıyla kullanıcılara beklediklerini veriyor olabilir. Bunu incelememizde detaylı olarak değerlendireceğiz.

TT175, aslında temelde çok yabancı bir telefon değil. Ülkemiz operatörlerine de telefon üreten ZTE ile işbirliği neticesinde üretilen TT175, sırtında büyük bir Türk Telekom logosu taşıyor. Tasarımda arka gövde, metalik malzemeden oluşuyor. Elimizdeki modeliyle gümüş renkte olan telefonun ayrıca koyu gri ve altın renkli seçenekleri de mevcut.

Tasarım detayları

Tasarım detayları

Telefonun ekranı 5.5 inç boyutunda. Bu da doğal olarak boyutlara ve ağırlığa katkıda bulunuyor. TT175, 155 mm boyunda, 77 mm eninde ve 8.5 mm kalınlığında; ayrıca 160 gram ağırlığında bir model.

Üst kısımda sensör ve ön kamerayı görüyoruz. Ön yüzde konuşulacak dikkat çekici bir konu yok; kapasitif butonlar dışında... Ekranın hemen altında kapasitif tuş üçlemesi bulunuyor. Tuşların ışıklandırmaları mevcut, fakat bu ışıklandırma çok çok düşük seviyede; yanıp yanmadığı anlaşılmıyor.

Ekranın çevresinde daha önce Sony Xperia Z5 modellerinde de gördüğümüz gibi metalik bir bezel yer alıyor. Bu güzel bir özellik, zira telefonu yüzüstü masaya koyduğunuzda ekranın çizilmesini engelliyor.

Arka yüze geçtiğimizde, az önce de söylediğimiz gibi metallik bir yüzeyle karşılaşıyoruz. Telefonun üst ve alt kısmındaki ayrılmış alanlar dışında her yeri metalik malzemeye sahip. Yine telefonun çerçevesi de metalik malzemede.

Arka yüzün metalik olmasının dışında dikkat çeken detaylar arasında, kamera çıkıntısının olması ve parmak izi okuyucusunun yer alması bulunuyor. Her ikisinden de ilerleyen adımlarda daha detaylı bahsedeceğiz.

Telefonun arka yüzünün metalik malzemeye sahip olması güzel fakat arka yüzde yer alan etiketin güzel görünmediğini söylemek gerek. Muhtemelen bu telefonu satın alacakların ilk yapacakları şey, bu etiketi sökmek olacak.

TT175'in çevresine baktığımızdaysa; sağ kenarda güç ve ses butonlarını, üst kısımda kulaklık, alt kısımda microUSB ve sol tarafta da SIM kart slotunu görüyoruz.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

TT175, 5.5 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi. Avantajlı fiyatı ve geniş ekranıyla çekici duran telefon, pek çok rakibinin aksine Full HD çözünürlük sunuyor. Daha önce incelediğimiz ve TT175'le aynı çizgide duran Turkcell T60 ve Lenovo A7000, HD çözünürlükteyken, Vodafone Smart 6'da Full HD bir ekran görmüştük.

Ekran Full HD ve 401 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu sayede iyi görüntü verdiği söylenebilir. Ancak telefonun beyaz dengesini açıkçası hiç beğenmedik. Tam ekran parlaklığındayken dahi bakıldığında beyazın gölgeli olduğunu görüyorsunuz, hele ki farklı bir modelle yan yana getirdiğinizde bu durum ayyuka çıkıyor doğrusu. Bu nedenle telefonun beyaz dengesini beğenmediğimizi net biçimde söyleyebiliriz.

TT175'de Android 5.1 Lollipop'u görüyoruz. Bu bağlamda yaz aylarında piyasaya çıkan Turkcell T60, Vodafone Smart 6 gibi modellerle fark yaratmayan TT175, umarız Marshmallow güncellemesini alır.

Android 5.1'in yanında ekranda TT Launcher mevcut. İsterseniz bunu ayarlardan düzenleyebilir ve farklı launcher'lar da ekleyebilirsiniz.

Teknik kadro

Teknik kadro

TT175'in orta – üst segment arası performansında rekabetçi olduğunu söyledik. Bunun sebebi teknik kadrosunda Qualcomm Snapdragon 615 işlemci ayarında tercih edilen MediaTek MT6753 işlemcinin olması. 8 çekirdekli MT6753 işlemci ile performans notlarında güzel sonuçlar alabilen telefon, 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza gibi diğer teknik birimlerin sahibi. Telefonun bu kısmında herhangi bir sorun yok, sahip olduğu fiyata göre güzel işler çıkarıyor. Ayrıca bunu yaparken ısınma problemi gibi sıkıntıları da yaratmıyor.

Grafik işlemci tarafında MediaTek işlemciyle entegre gelen MaliT720'yi gördüğümüz telefonda, hafıza kapasitesini de microSD kartla beraber 64 GB daha arttırabiliyorsunuz. Yine 3000 mAh'lik bir batarya kapasitesi telefonda yer alıyor. Pil ömrüne ilişkin notlarımızdan da ilerleyen adımlarda bahsedeceğiz.

Performans notlarına geçmeden önce TT175'in 4.5G desteği sunduğunu da söyleyelim. Ancak telefonda NFC desteği mevcut değil.

Kamera ve parmak izi

Kamera ve parmak izi

TT175'de kamera olarak Sony lensleri kullanılmış. Bu sayede segmenti için iyi fotoğraflar çekebilen bir model oluyor. Arka kamerada klasik 13 megapiksel sensör bulunuyor. Ön kamerada da 5.0 megapiksel atlanmamış. Yine arka yüzde bir LED flaşın olduğunu da söyleyelim.

Telefonun genel fotoğraf performansı başarılı. Işığın iyi olduğu sahnelerde gerçekten de üst segment telefonlar kadar iyi fotoğraflar yakalamanız mümkün.

Kamera arabiriminde de kullanışlı seçenekler bulunuyor. Arabirimde farklı çekim modları ile profesyonel seçenekleri görebiliyorsunuz.

Şimdi de kameranın hemen altında yer alan parmak izi sensörüne gelelim. Artık parmak izi sensörlerini orta segmentteki ceplerde de görmeye başlıyoruz. Hatta önümüzdeki dönemde giriş seviyesi modellerde de göreceğiz.

TT175'te; Turkcell T60, Vodafone Smart 6, Lenovo A7000 ve başka rakiplerinin aksine bir parmak izi sensörü mevcut. Hemen arka yüzde, telefonu tuttuğunuzda işaret parmağınızın altına denk gelen alanda yer alan parmak izi sensörü, böylece TT175'in rakiplerinden fark yaratmasını sağlıyor. Ancak bu sensörün iyi çalışmadığını yekten söyleyelim. Parmak izinizi tanıtırken herhangi bir problemle karşılaşmıyorsunuz, hatta parmağınızı hızlı şekilde tanıtabiliyorsunuz. Fakat gelin görün ki, iş parmak izinizi okutarak kilit ekranını açmaya gelince, sensörün o kadar da iyi çalışmadığını görüyoruz. Farklı açılardan algılamayı bir kenara bırakın, parmağınızı normal şekilde okuttuğunuzda dahi, parmağınızı okuyucuya birkaç kez dokundurmanız gerekiyor; bu da kullanılabilirlik adına dezavantaj yaratıyor. Açıkçası sensörü beğenmedik, olmamış.

Pil ömrü ve performans notları

Pil ömrü ve performans notları

TT175, performansıyla orta – üst segment arasında yer alıyor dedik. Şimdi yaptığımız sentetik test sonuçlarına geçerek telefonun nerede durduğuna yakından bakalım.

AnTuTu Benchmark'tan 32287 puan toplayan TT175, bu skoruyla Turkcell T60 ile Huawei P8 Lite arasında, bu segmentte incelediğimiz cepler arasında 5'inci sırada bulunuyor. Zirvede benzer teknik altyapıya sahip HTC One A9'u görürken, Lenovo VIBE P1 de 3'üncü sırada yer alıyor.

CPU Prime'a baktığımızda 10051 puan alan TT175, burada Huawei P8 Lite'ı geride bırakıyor ve 4'üncü sıraya yerleşiyor. Önünde yer alan VIBE P1'de de Snapdragon 615 işlemci kullanıldığını bu noktada söylemek lazım, zira bu tablo bir nebze de olsa MediaTek ile Qualcomm'un birbiriyle rekabet halindeki işlemcilerinin kıyaslamasını veriyor bize.

Ancak diğer yandan Geekbench 3'te ise tek çekirdek skoruyla 622 puan alarak rakipleriyle yakın, çoklu çekirdekte ise 2930 puan toplayarak zirveye yakın bir grafik çiziyor TT175.

Grafik testlerine geldiğimizde 3DMark Benchmark'ın Ice Storm'da 7670, Extreme'de 4389 ve Unlimited modunda 6864 puan alan TT175, Epic Citadel'den de Full HD'de 26 FPS dolayında bir sonuç alıyor. Bu sonuçlar 3DMark tablosunda yine rakiplerini geriden takip eden TT175, grafik noktasında elindeki MaliT720 ile Adreno 405'e boyun eğiyor.

Pil ömrü değerlendirmesine gelirsek, aldığımız sentetik Geekbench pil testi sonucuna göre TT175 bize 4 saat 28 dakikalık bir süre tanıyor. Bu süre içinde bataryasını tamamen tüketen telefon, bu performansıyla listemizde 5'inci sıraya yerleşiyor. Peki, telefon gerçek zamanlı olarak ne kadarda pil ömrünü tüketiyor? Bunu tam parlaklıkta yaptığımız 90 dakikalık video test senaryomuzla işlersek, TT175'in 90 dakikada yüzde 26 değer kaybettiğini söyleyebiliriz. Yani bu skorla telefonun kabaca 6 saatlik bir video seansı sonrası pilini tüketeceği açık.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirecek olursak, Türk Telekom TT175, en önemli avantajını fiyatıyla yaratıyor. Sahip olduğu avantajlı fiyatıyla herkese akıllı telefon sahibi olma fırsatı sunması en önemli artısı. Performansıyla rakipleriyle rekabet halinde olan telefon, bizden en ciddi eksisini ise ekranı ve parmak izi okuyucusuyla alıyor. Tasarım olarak çok çok kaliteli durmasa da metalik malzemenin dikkat çektiği açık. Pil ömrü uç noktalardaki modeller dışında rakiplerinden büyük fark yaratmıyor. Yani sözün özü, TT175'in eksikleri mevcut, fakat fiyat avantajı hepsinin önüne geçebilecek ölçüde büyük. Şu sıralar uygun fiyata akıllı telefon sahibi olmak isteyenler yakından inceleyebilir.

Kimler Almalı

Türk Telekom TT175, uygun fiyata akıllı telefon sahibi olmak isteyen kullanıcılar tarafından beğenilebilir.

Alternatifleri

TT175'e alternatif olarak Vodafone Smart 6, Turkcell T60, Lenovo A7000 ve General Mobile Discovery Air modelleri de tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Türk Telekom TT175
Ürün Markası Türk Telekom
CHIP Online Notu
78
İşletim SistemiAndroid 5.1
İşlemciMediaTek MT6753
Çekirdek (CPU)8
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali T720
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar77 x 155 x 8.5 mm
Ağırlık160 gr.
Okuyucu Yorumları