Vestel Venus 5.5V neler sunuyor? Test ettik!

Vestel'in Venus ailesinin 5.5 inçlik üyesi Venus 5.5V kullanıcılara neler sunuyor? Test ettik!

CHIP Online Notu 71
  • HD ekran
  • Uygun performans
  • Yazılım desteği
  • NFC ve 4G
  • Yüksek fiyat
  • Malzeme kalitesi
  • Tasarım detayları

Cep telefonu pazarında yerli üretimde son zamanlarda büyük atak görüyoruz. Geçtiğimiz eylül ayında Berlin'de gerçekleştirilen IFA 2014'te düzenlenen organizasyonda, Vestel'in de yeni cep telefonu modelleriyle pazara dahil olduğunu görmüş ve sizlere oradan yaptığımız canlı yayınlarla CHIP Online üzerinden aktarmıştık hatırlarsanız. Vestel'in Venus adını verdiği ailede 4.5 ila 5.5 inç ekran boyutunda farklı modeller bulunuyor. Bugün inceleyeceğimiz modelse Vestel'in 5.5 V modeli.

Vestel'in, Venus ailesinin mensubu olan 5.5 V'yi -ve diğer Venus cep telefonu modellerini- Manisa'daki Vestel City'de Türk mühendislerce geliştirmiş olması, belki de telefonun en öne çıkan özelliği olarak dikkat çekiyor. Tamamen yerli tasarımın imalatı olan Venus 5.5 V, öte yandan yazılım olarak da pek çok çeşitlilik sunuyor. Telefonda sunulan dahili uygulamalar ve özelleştirilmiş tema seçeneklerinden de bahsedeceğimiz Venus 5.5 V'ye şimdi daha yakından bakalım...

Tasarım

İlk etapta Venus 5.5 V'nin tasarımıyla söze başlayalım. Telefon 5.5 inç boyutunda bir ekrana sahip. Böylece biraz büyükçe bir kasayla gelen telefonu tek elle kullanmak zor. 152 milimetre boyunda 9 milimetrelik kalınlıkta olan telefonu elbette tartımızda da tarttık ve batarya dahil 186 gram geldiğini gördük. Açıkçası bu ağırlıkla 5.7 inçlik Note 4'den daha ağır. Öte yandan daha önce incelediğimiz 5.5 inç boyutlu ekranlı telefonlardan da biraz daha ağır olduğunu gördük.

Venus 5.5 V'ün beyaz ve siyah renkli seçenekleri mevcut. İncelediğimiz modelle siyah renkte olan cebin parlak plastik malzeme yapısı nedeniyle üzerinde parmak izi topladığını söyleyelim. Telefonun üst kenarında kulaklık, alt kenarında ise microUSB bağlantısı bulunuyor. Telefonun güç butonu ise sol kenarda başparmak altına konumlanmış durumda. Bu tuşun bulunduğu yer kullanıcılara yabancı gelebilir. Zira ağırlıklı olarak güç butonu için sağ kenar veya üst kenar tercih ediliyor. Nadir de olsa bazı modellerde sol kenarda görebiliyoruz. Telefonda buna karşılık diğer kenarda da ses tuşları bulunuyor. Hemen onları takiben de bir deklanşör görüyoruz. Yani fotoğraf çekmek için bu tuşu kullanabiliyorsunuz.

Venus 5.5 V'nin arka kapağını açabiliyorsunuz. Fakat açıkçası bu biraz zor. Kapağın kolay açılması için çevreye bir çentik yerleştirilmemiş. Kapağın altında bataryayı, microSD kart girişini ve SIM kart slotunu görüyoruz. Bu noktada bataryanın da değiştirilebilir yapıda olduğunu söyleyelim.

Hazır kapağı açmışken gözümüze çarpan bir başka detaydan daha bahsedelim. Az önce değindiğimiz güç ve diğer tuşların yapısı biraz kırılgan. O nedenle özellikle kapağı açtığınız durumlarda bu tuşlara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Teknik kadro

Şimdi yavaş yavaş Venus 5.5 V'nin teknik kadrosuna ve sunduğu performansa gelelim, ancak sözü ekrandan açalım. Telefonun ekranı az önce de söylediğimiz gibi 5.5 inç boyutunda. IPS panelle karşımıza çıkan cep, iyi görüntü sunuyor. Çözünürlük olarak HD tercih edilmiş ki, bu çözünürlük telefonun bulunduğu orta segmente uygun yapıda. Bu arada ekranın Corning Gorilla Glass ile korunduğunu söyleyelim.

Telefonun teknik kadrosuna gelelim. Cebin kalbinde işlemci olarak Qualcomm Snapdragon 400 görüyoruz. 4 çekirdekli olan işlemci 1.2 GHz frekansta çalışıyor. 16 GB dahili hafızaya sahip olan telefon ayrıca microSD kart noktasıyla 32 GB'a kadar daha hafızayı genişletmeye olanak tanıyor. Telefonun ayrıca 1 GB da RAM değeri bulunuyor. Grafik hanesinde de Adreno 305 var. Bunları bir arada değerlendirdiğimiz orta segment için yeterli olduğunu görüyoruz. Zaten performansa yansımasını hem sentetik, hem genel kullanım performans notlarıyla da göreceğiz.

Ancak ona geçmeden cebin kameralarından da bahsedelim. Ön kamerasıyla 2.0 megapiksel değerinde olan cep, arka kamerada ise 13 MP ile karşımıza çıkıyor. Genel hatlarıyla segmentinin beklentisini karşılayacak ölçüde kareler yakalayan telefon, odaklanma süresiyle ise bekletebiliyor. Kameranın yazılımı kullanışlı. Fotoğraf çekmeden önce isteyenler çeşitli ayarları yapılandırabiliyor, MOD seçiminden sahne seçebiliyorlar. Bu arada telefonla 1080p video kaydı yapılabileceğini ve kameranın flaşla da desteklendiğini söyleyelim.

Performans

Venus 5.5 V'nin performans notlarından bahsedelim. Venus 5.5 V'e, incelediğimiz diğer ceplere de yaptığımız test senaryolarını uyguladık. AnTuTu Benchmark testine göre toplamda 17958 puan toplayan cep, böylece segmentine uygun sonuç üretti. Burada daha önce incelediğimiz 6.0 inçlik Sony Xperia T2 Ultra ile yan yana konumlanan cep, ayrıca yine Alcatel OneTouch Idol 2, HTC Desire 610 ve Escort Joye ES501 ile orta noktada buluşuyor.

CPU Prime'a geldiğimizde telefonun puanı 2988 olarak karşımıza çıkıyor. Burada da Alcatel OneTouch Idol 2 ile HTC Desire 610 arasına konumlanan Venus 5.5 V, yine Turkcell T50 ile yakın duruyor. Cebin HTML5 performansını ölçümlediğimiz Vellamo test sonucuna göre ise 1375 skor aldığını ve bu puanla da yine ortalama olduğunu gözlemledik.

Peki, cebin genel kullanım performansı nasıl? Öncelikle stabil bir kullanım sağladığını söyleyebiliriz. Arayüzde, oyunlarda ve çeşitli uygulamalarda yer yer takılmalar dikkatimizi çekti. Telefonla sık oyun oynayanlar Venus 5.5 V'yi beğenebilirler. Subway Surf de oynayabiliyorsunuz Real Racing 3 de. İncelediğimiz süre boyunca bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Öte yandan telefonun ısı problemi yaratmadığını da söyleyelim.

Venus 5.5 V'nin bataryası 2000 mAh. Bu ekran boyutu için bizce biraz dar bir kapasite tercih edilmiş. Günlük kullanımda oyun ve benzeri uygulamaları sık çalıştırıyorsanız bu kapasite size yetmeyebilir. Fakat düşük güç tüketen işlemci tercihi ve ekranın Full HD yerine HD tercih edilmiş olmasıyla normal kullanımlarda telefonla günü çıkartmanız mümkün.

Yazılım

Venus 5.5 V, Android 4.4 KitKat işletim sistemini kullanıyor. Ancak burada konuşulması gereken başka bir nokta var. Vestel, Venus ceplerinde geniş yazılım desteği sunmuş. Özelleştirilmiş tema seçenekleri, yine Vestel'e özel uygulamalar ve sesler dikkati çeken detaylar.

Vestel, telefonunda iki farklı temaya yer veriyor. Bunlardan biri Mevlevi, diğeri ise Terapi. Ayarlar kısmından Tema seçeneğini kullanarak iki tema arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Her iki tema seçeneğini de beğendik. Öte yandan telefonda Vestel Takvim, SmartCenter, Vestek Cloud ve VMarket adında halihazırda gelen uygulamalar da mevcut. Bunlar arasındaki VMarket, Vestel'in uygulama mağazası. Bu mağazayı da kullanabiliyor veya Play Store'dan devam edebiliyorsunuz. Smart Center ile telefondaki video, müzik ve fotoğrafları Vestel Smart TV'ye gönderebiliyor ve yine Vestel Takvim ile eskilerden aşina olduğumuz geleneksel takvime erişebiliyorsunuz. Bunun gibi daha birkaç eğlenceli ve kullanışlı uygulama telefonda bulunuyor.

Vestel Cloud ise dijital dosyalarınıza istediğiniz bir cihazdan erişim imkanı tanıyan bir bulut depolama hizmeti olarak dikkat çekiyor. Toplamda 10 GB'a kadar veriyi ücretsiz olarak Vestel Cloud'a depolamanız mümkün. Ayrıca bazı kullanıcıların ilgisini çekebilecek çeşitli ses ve müzik seçenekleri de telefona dahil edilmiş.

Son olarak Venus 5.5 V'nin kablosuz bağlantılarından da bahsedelim ve incelememizi noktalayalım. Telefonda NFC ve 4G bağlantıları hazır durumda. Temassız içerik aktarımının kullanılabilmesi ve ülkemize geldiğinde 4G bağlantının kullanılabilir durumda olması sevindirici.

Özetle

Venus 5.5 V'yi sonuç olarak yeniden değerlendirecek olursak orta segmentte bulunduğunu ve bu segmentin ihtiyaçlarına cevap verir nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Yazılım desteği ve segmentine uygun performans göstermesini beğendik. Ancak tasarımda karşımıza çıkan bazı detayların açıkçası kullanımı olumsuz etkilediğini gördüğümüz gibi, telefonu görünümde de pek estetik bulmadık. Öte yandan telefonun fiyatı biraz daha düşük olabilirmiş. Segmentinde rekabet halinde olduğu çok sayıda model bulunuyor.

Vestel Venus 5.5 V'nin fiyatı ise 898 TL civarında.

Kimler Almalı

Orta segment bir cep telefonu almak isteyenler Vestel Venus 5.5 V'yi tercih edebilirler.

Alternatifleri

Venus 5.5 V'ye alternatif olarak Asus ZenFone 6'yı gösterebiliriz. Tasarım ve performansının yanı sıra daha uygun fiyatlı olmasıyla iyi bir alternatif.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Vestel Venus 5.5V
Ürün Markası Vestel
CHIP Online Notu
71
İşletim SistemiAndroid 4.4.2
İşlemciQualcomm Snapdragon 400
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 305
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar77 x 152 x 9 mm
Ağırlık186 gr.
Okuyucu Yorumları