Nokia 8 İncelemesi

Nokia sahalara geri döndü! Peki, şirketin amiral gemisi Nokia 8 neler sunuyor? İnceledik!

CHIP Online Notu 81
  • Tasarım
  • Malzeme kalitesi
  • Ekran
  • Son derece hızlı
  • Sıvı soğutma sistemi
  • OZO alansal 360 derece ses
  • Ekran – gövde oranı düşük
  • IP68 yok
  • Kameranın düşük ışık yeteneği

Nokia, uzunca bir aradan sonra bir kez daha akıllı telefon dünyasına geldi ve ülkemizde de büyük bir sevinçle karşılandı. Zira akıllı telefonlar daha ortada yokken Nokia vardı ve telefonlarıyla ülkemizde de yüksek kullanım oranlarına sahipti. Daha önce Microsoft tarafından cihaz ve servislerinin satın alınmasıyla Windows Phone işletim sistemiyle çalışan Lumia modelleriyle kullanıcıların ceplerine giren Nokia, bu defa HMD Global tarafından adeta köklerine geri dönerek ve Android desteğini de alarak bir kez daha karşımızda.

İlk Android örneklerini 3, 5 ve 6 modelleriyle gördüğümüz Nokia, bu modellerde alt ve orta sınıf kategorisine hitap ediyordu. Bu defa ise karşımızda bir amiral var. Şimdi Nokia 8'e daha yakından bakalım.

Tasarım ve ekran

Tasarım ve ekran

Nokia 8, tasarımıyla en önemli yanlarından birini ortaya koyuyor. Metal kenarlı 6000 serisi alüminyum yekpare kasadan oluşan telefon, elde fazlasıyla iyi bir his uyandırırken, farklı renkleriyle de kullanıcılara seçenek sunuyor. Elimizde mat lacivert renkli modeliyle bulunan Nokia 8, ayrıca parlak mavi, çelik ve parlak bakır renkli modelleriyle de tercih edilebiliyor.

İnce bir gövdeye sahip olan telefon, en kalın noktasında 7.9 mm'ye ulaşıyor. Ancak telefonun kenarları yuvarlatılmış olduğu için, daha ince bir profilde görünüyor. Arka yüzeyin kenarlarının yuvarlatılmış olması, telefonun daha iyi kavranmasını da sağlıyor kuşkusuz. Yine Nokia 8'in 160 gram ağırlığında olduğunu söyleyelim.

Nokia 8'in ekranı 5.3 inç boyutunda. Bu ekranıyla bize 1440x2560 piksel, yani 2K görüntü sunan telefon, gövdeye oranıyla ise yüzde 69.4 seviyesinde. Evet, ekranın üst ve alt kenarlarının rakiplerine oranla kalın olması, onu bu oranda geriye düşürüyor.

Açıkçası, her ne kadar üst ve alt kenardaki çerçeveler kalın olsa da, telefonun karakteristik bir görünüm kazanmasını sağladığı için biz sevdik. Elbette çerçevesiz ekranlı telefonların dikkati çektiği son dönemde, bu konuda takdir yine sizlerin.

Ekranın altında parmak izi sensörü ve onun yanlarına Android butonları yerleştirilmiş. Üst kenarda da bir yanda ön kamerayı, diğer yanda klasikleşmiş Nokia logosunu görüyoruz.

Nokia 8'in ekranına yeniden dönecek olursak, telefonun ekranının Gorilla Glass 5 ile korunduğunu ve tıpkı HTC U11 gibi 554 ppi piksel yoğunluğuna sahip olduğunu söyleyelim. Ayrıca ekranda Always on display özelliğinin olduğunu görüyoruz. Yani telefonun ekranı her zaman açık durumda. Böylece bildirimlerinizi sürekli olarak takip edebiliyor, görmek için ekranı uyandırmak zorunda kalmıyorsunuz. Tabii ki, yine bu özelliği ayarlardan devre dışı bırakmanız mümkün.

Nokia 8'in paneli IPS LCD'den tercih edilmiş. 2K çözünürlüğü bir yana, parlaklığıyla da fazlasıyla beğendiğimiz ekran, 700 nit oranında parlaklık sağlayabiliyor.

Nokia 8'in üst kenarında bir kulaklık girişi görüyoruz. Alt kenarda USB-C portu ile hoparlör ızgarası, sol kenarda microSD ve SIM kart çekmecesi, sağ tarafta ise güç ile ses butonları bulunuyor.

Bu bölümü kapatmadan son olarak Nokia 8'in IP54 sertifikasına sahip olduğunu ve bununla suya karşı yalnızca sıçrama seviyesinde koruma sağladığını söyleyelim.

Performans

Performans

Nokia 8 de tıpkı Samsung Galaxy S8 ve HTC U 11 gibi bu yılın amiral gemilerinde yer alan Qualcomm Snapdragon 835 işlemci kullanıyor. Özellikle pilin iyi optimize edildiği bu işlemci ile akıcı performans sağlayan Nokia 8'de, 2.5 ve 1.8 GHz frekanslarında çalışan 8 Kyro çekirdeği yer alıyor. Telefonun RAM miktarı 4 GB, depolama alanı ise 64 GB. Nokia 8'in farklı konfigürasyon seçeneği ise yok, tek model bu oluyor.

Depolama alanını microSD kart yoluyla 256 GB daha arttırabildiğiniz telefonda, Adreno 540 grafik birimi yer alırken, işletim sistemi olarak da Android 7.1.1'i görüyoruz. Nokia 8, Android Oreo güncellemesi alacak. Hatta Nokia 8 ile birlikte diğer Nokia 3, 5 ve 6 modelleri de Android 8.0 işletim sistemine kavuşacaklar.

Nokia 8'in performans ve çalışma temposuyla alakalı herhangi bir sorunu yok. Oyun noktasında da son dönem zorlayıcı oyunların hepsini akıcı şekilde çalıştırabiliyorsunuz. Telefonda sıvı soğutma sisteminin kullanıldığını ve ısı yönetiminin başarıyla kotarıldığını da söyleyelim.

Sentetik test sonuçlarında da zirveye oynayan Nokia 8, AnTuTu Benchmark'tan 175370 puan alarak, daha önce incelediğimiz Galaxy S8+'ı ve HTC U11'i arkasına alıyor ve Xiaomi Mi6'nın yanında kendine yer buluyor. Geekbench 4'te ise 1921 puanlık tek çekirdek skoruyla Sony Xperia XZ Premium ile HTC U11 arasına yerleşen Nokia 8, çoklu çekirdek puanı olan 6496 ile de Galaxy S8+'ın hemen arkasında duruyor.

Nokia 8'in pil performansı ise gayet iyi seviyede. Nokia 8'de 3090 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor. Bu bataryasıyla toplamda 10 saat 42 dakika kadar video oynatabilen telefon, 29 saat civarında konuşma süresi sunuyor. Nokia 8'in web dolaşım süresini ise 11 saat 1 dakika olarak ölçümledik. Bataryası tükendikten sonra şarja taktığımızda ise, Quick Charge 3.0 desteği ile bataryanın yüzde 50'sini 30 dakika içinde doldurabilen telefon, tam kapasiteye ise 2 saat 40 dakika içinde erişebiliyor. Nokia 8'de kablosuz şarj desteği ise yer almıyor.

Kamera

Kamera

HMD Global de Nokia 8'de çift kamera setini tercih etmiş. Telefonun arka yüzeyinde çift Carl Zeiss lens bulunduran telefon, bunlardan biriyle RGB, diğeriyle ise tek renkli sensörü kullanımınıza sunuyor. Böylece alan derinlikli, yani Bokeh efektli fotoğraflar çekebileceğiniz Nokia 8, kamera arayüzünde de alan derinliğini manüel olarak ayarlayabileceğiniz seçenekleri de ilave etmiş.

Arka yüzde yer alan kameralardan biriyle tekil olarak çekim yapabileceğiniz seçeneğin de eklendiği arayüzde, ayrıca aynı anda hem ön hem arka kamerayla tek kare fotoğraf çekebilme imkanı sağlanmış. Nokia'nın "daha az selfie, daha fazla #Bothie" diyerek tanıttığı bu özellik, selfie ve ana kamera çekimini birleştirerek ilginç kareler üretmenizi sağlayabilir.

f/2.0 diyafram açıklığına sahip arka kamera, lazer ve faz algılamalı otofokusun yanı sıra optik imaj sabitleyici de içeriyor. Çift tonlu çift LED flaşla desteklenen kamera, özellikle ışık koşulları iyi olduğunda ortaya harika sonuçlar çıkartabiliyor. Düşük ışık performansında ise grenler kendini belli edebiliyor. Neyse ki telefonda yer alan manüel çekim modu, fotoğrafçılığa gönül verenlerin büyük yardımcısı olacak.

Nokia 8'de video konusunda da önemli özellikler yer alıyor. Bunlardan biri, doğrudan Facebook ve YouTube üzerinden canlı video başlatabiliyor oluşunuz. Bir diğeri ise OZO Audio özelliği oluyor. Bu sayede video çekimi sırasında alansal 360 derece ses kaydı yapabilen Nokia 8, 4K video kaydına da izin veriyor.

Nokia 8 ile çekilen fotoğrafları görmek için, hemen yukarıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

Özetle

Nokia, sonunda Nokia 8 modeliyle en önemli eksiği olan amiral gemisine kavuşmuş oldu. Özlediğimiz karakteristik Nokia tasarımı, 2K çözünürlüklü parlak ekranı ve üst gömlek performansıyla dikkat çekici duran Nokia 8, elbette piyasanın en iyi akıllı telefonu değil. Her ne kadar onu fotoğraf konusunda da başarılı bulsak da, Galaxy S8+, HTC U11 ve iPhone 7 gibi modeller bu konuda ondan daha iyi sonuçlar alabiliyor. Bu anlamda Nokia 8'in akıbetini fiyatı belli edecek. Telefonun henüz ülkemiz için fiyatı belli değil, ancak yurt dışında 579 Euro civarında temin edilebiliyor. Eğer 3000 TL üzeri fiyatla gelirse, işini zora sokar diye düşünüyoruz.

GÜNCELLEME (04.10.2017):

Nokia 8, ekim ayı içerisinde 3299 TL ortalama perakende fiyatı ile Vodafone'un yanı sıra perakende kanaldan satın alınabilecek. İlk 3 ay operatörler arasında sadece Vodafone'da satılacak. Vodafone'un Akıl Almaz Değişim Kampanyası kapsamında 2040 TL'ye varan indirimlerle sunulacak olan Nokia 8, tarifeye ek ayda 65 TL'den başlayan avantajlı fiyatlarla satın alınabilecek.

Kimler Almalı

Nokia fanlarının kesinlikle tercih edebileceği bir model olan Nokia 8, modern ve üst düzey bir akıllı telefondan istediğiniz her şeyi size sunuyor. Karakteristik Nokia tasarım, üst gömlek performansı ve QHD ekranıyla Nokia 8, rahatlıkla tercih edilebilir.

Alternatifleri

Nokia 8'e alternatif olarak OnePlus 5 ve Honor 9 modelleri de iyi bir tercih olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nokia 8
Ürün Markası Nokia
CHIP Online Notu
81
İşletim SistemiAndroid 7.1.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 835
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.3 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 2560 px
Grafik İşlemciAdreno 540
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar73 x 151 x 7.9 mm
Ağırlık160 gr.
Okuyucu Yorumları