Düz Kare Ekranlar Artık Vazgeçilmez

Monitörlerde en çok dikkat edilmesi gereken teknik özellikler yenileme hızı ve çıkılabilen maksimum çözünürlük. Öyle ki monitörlerin içinde yer alan elektron tabancaları monitördeki görüntüyü insan gözünün algılamayacağı yüksek hızlarda tarayarak oluştururlar.

Viewsonic PF790 İnceleme
CHIP Online Notu 65

Elektron tabancalarının oluşturduğu ışın sol üst köşede birinci pikselden başlayarak sağa sola gider. Satır bitince ikinci satır ile başlanır ve tüm satırlar bitinceye kadar tekrar en başa döner. Bu işlem tek bir Refresh olarak adlandırılır. Yani tüpün arkasındaki tabancalar son derece hızlı bir şekilde hareket ederek tüm ekranı devamlı olarak doğru renklerde tarıyorlar. Buna örnek vermek gerekirse 768 satırda 1024 pixel gösteren (1024 x 768) bir SVGA ekran 75 Hz’de iken ekranın tüm pikselleri tam 75 kere her üç renkli tabancadan doğru yoğunlukta ışınlar yollanarak aydınlatabilmekte. Bu da 1024x768x75 olmak üzere yaklaşık tabanca başına saniyede 60 milyon ışık sayısına denk geliyor. Viewsonic’in PF790 modeli 1600x1200 çözünürlüğüne ulaşabilen ve 0.25 nokta aralığı ile 19’’ büyüklüğünde olan bir düz kare ekran. Bunun yanı sıra 470 x 470 x 477 mm boyutunda ve 25 kg ağırlığında olan bu monitör ışık yansımalarını önleyen ARAG teknolojisi, TCO 99 standardına uyumluluğu ve Macintosh sistemlerle çalışabilmesi ile de göz dolduruyor.

CHIP’in Yorumu:
Monitör frekansının yükselmesi titreme dediğimiz olayı azaltır. Fakat monitörün içinde yer alan elektron tabancalarının da bir kapasitesi olduğunu düşünürsek çözünürlüğünün artması ile birlikte frekans değerinin de düştüğünü söyleyebiliriz. Böylece bazı monitörler yüksek çözünürlükte titreme yaparlar. Neticede Viewsonic PF790 yüksek çözünürlükte herhangi bir titreme göstermeyen ve düz ekranı sayesinde de iyi bir görüntü kalitesi sunan ve beğenimizi kazanan monitörlerden biri oldu.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Viewsonic PF790
Ürün Markası Viewsonic
CHIP Online Notu
65
Okuyucu Yorumları