Aşırı uzun Kayıt Defteri öğelerini okuma

Regedit.exe adlı araç, uzunluğu 255 karakteri geçmeyen kayıt adlarının görüntülenmesine izin veriyor. Bu sınırlama bazı kayıtlardaki hataların izinin sürülmesini zorlaştırıyor.

Aşırı uzun Kayıt Defteri öğelerini okuma

Wreg.exe adlı komut satırı aracı Kayıt Defteri'ndeki aşırı uzun kayıtları da okuyabiliyor. Bundan yararlanmak için öncelikle Başlat / Çalıştır menüsünden "cmd" komutunu girin ve Tamam'a tıklayarak Komut İstemi'ni çalıştırın. Bu ekrandan aracın adını girebilir ve komutla birlikte kullanılacak parametreleri seçebilirsiniz. Aşağıdaki listede bu komutların en önemlilerini bulabilirsiniz. Örnekte "query" komutunu kullanın ve ikinci parametre olarak anahtarın adını girin. Örneğin:

reg.exe.query.HKEY_CURRENT_USER\Software\CHIP\Test\Test

reg.exe, [Enter]'a tıkladığınızda bu anahtarın içerdiği tüm anahtar ve değerleri listeleyecek. Bunların altında regedit.exe adlı Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nin sizden gizlediği değerler de bulunuyor. İstemediğiniz öğeleri silmek içinse Delete komutunu /v parametresiyle birlikte kullanın. Örneğin:

reg.exe.delete.HKEY_CURRENT_USER\Software\CHIP./v.<Kayıt adı>

Güvenlik sorusunu Evet'i seçerek geçin ve aracın bu kaydı silmesini sağlayın. Diğer önemli seçenekler hakkında bilgi almak için reg.exe /? ya da reg.exe /? komutlarını çalıştırmalısınız.
Dikkat! reg.exe komutunu kullanırken dikkati elden bırakmamalısınız. Aksi halde işletim sisteminin çökmesi mümkün. Windows 2000'de benzer bir durumla karşı karşıya kaldığınızdaysa Çalıştır iletişim penceresinden Regedit32 adlı aracı çalıştırın. Bu araç aşırı uzun kayıtları da düzenlemenize izin veren Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ne ulaşmanızı sağlayacak. Windows XP'deyse regedit.exe komutu standart Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni çalıştırıyor.

Okuyucu Yorumları