Aynı anda çift işletim sistemi çalıştırma

Windows Vista yüklü bilgisayarınızda bazı eski yazılımların uyumsuzluk sorunu dolayısıyla veya XP'ye alışkanlığınızdan olsa gerek tekrar XP kurmak istiyorsunuz. Fakat aynı anda hem Vista hem de XP'yi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Üstelik XP'yi Vista'dan sonra bile kurabilirsiniz.

Aynı anda çift işletim sistemi çalıştırma

Öncelikle aynı sabit disk bölümüne iki işletim sistemini birden kurmanızı tavsiye etmiyoruz. XP ve Vista'nın ayrı disk bölümlerine kurulmaları gerekiyor. Normal şartlarda Vista yüklü iken XP kurarsanız Vista açılmayacak, sadece XP açılacaktır. XP yükledikten sonra Vista kurarsanız ise açılış ekranında hangisini açmak istediğiniz sorulacaktır. Şu an bilgisayarınızda Vista yüklü ise XP yüklediğiniz an Vista açılmayacak, bunun yerine doğrudan XP açılacaktır. Bunu düzeltmek için ise izlemeniz gerek adımlar mevcut. İlk olarak her şeyi sıfırlayıp önce XP sonra Vista kurabilir veya doğrudan XP kurup bazı hamlelerle Vista'nın yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz. XP kurduğunuz takdirde Vista açılmayacaktır. Bu durumda Vista'yı tekrar eski haline getirmek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekiyor:

XP, Windows Vista'dan daha önce piyasaya sürüldüğü için kendinden sonra gelen işletim sistemini doğal olarak tanımıyor ve Vista'nın üzerine kurmaya çalıştığınızda herhangi bir uyarı vermeden Vista'yı siliyor. Windows üzerinden XP kurmak ise mümkün değil zira burada da XP'nin yükleme seçeneğinin devre dışı olduğunu göreceksiniz. Zira Vista'nın ön yükleme yapmasını sağlayan boot.ini dosyası ile XP'nin kullandığı boot.ini dosyası birbirinden farklı. Bu durumda XP kurulduğunda Vista ön yükleme yapmayacaktır. Fakat uzun da olsa bu sorunu çözmenin bir yolu mevcut. İlk olarak sabit diskinizde yeni bir bölüm oluşturun zira Windows XP'yi bu bölüme kuracağız. Bilgisayarınıza Windows XP CD'si ile ön yükleme yapın ve az önce oluşturduğunuz bölüme Windows XP'yi kurun. Bilgisayarınız yeniden başladıktan sonra doğrudan Windows XP ile açılacaktır. Fakat Vista diğer bölümde kurulu olduğu için Vista'ya herhangi bir zarar gelmeyecektir. Şimdi Windows Vista DVD'si ile bilgisayarınızı açın ve dil ayarlarınızı yaptıktan sonra "İleri" butonuna basın. Bir sonraki ekranda "Yükle" seçeneğine basmayın zira burada amaç tekrar Vista kurmak değil, Vista'nın ön yükleme kaydını yeniden yaratmasını sağlamak. Sol alttaki "Bilgisayarı onar" seçeneğine tıklayın. "Sistem Kurtarma Seçenekleri" ekranında Windows Vista'yı seçin ve "İleri" butonuna basın. Bir sonraki ekranda "Komut Satırı" seçeneğine tıklayın. Karşınıza komut penceresi gelecektir. Açılan komut satırı penceresine aşağıdaki her bir komutu girdikten sonra "Enter"a basın:

bootrec.exe /fixMBR
bootrec.exe /fixBoot

Bu komutlar yardımı ile işletim sisteminin ön yükleme sektörünü onarmış olacaksınız. Artık bilgisayarı yeniden başlatabilirsiniz. Bu aşamada Windows Vista'nın yeniden açıldığını göreceksiniz. İşletim sistemi açıldıktan sonra Başlat menüsündeki arama kutucuğuna "cmd" yazın ve "Ctrl+Shift+Enter"a basın. Buradaki amaç standart haklara sahip bir komut satırı yerine daha üst düzey yetkilere sahip bir komut satırını devreye sokmaktır. Komut satırını açtıktan sonra aşağıdaki her bir komutu tek tek komut penceresine girin. Burada dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise komutları işletim sisteminin kurulu olduğu dizine göre değiştirmektir. Söz gelimi Vista "C" sürücüsüne kurulu değil ise komutlardaki sürücü harfini uygun sürücü harfi ile değiştirmek gerekiyor. Daha sonra komutları girmeye başlayabilirsiniz. Girilen her komuttan sonra "İşlem başarıyla tamamlandı." Şeklinde bir doğrulama yazısı ile karşılaşacaksınız. Doğrulama yazısı gelmiyorsa komutta veya sürücü harfinde hata olabilir. Kontrol edip yeniden yazınız. Sırasıyla girmeniz gereken komutlar ise şu şekilde:

bcdedit -set {ntldr} device partition=C:
bcdedit -set {ntldr} path \ntldr
bcdedit -displayorder {ntldr} -addlast
bcdedit -set {ntldr} description "Microsoft Windows XP"

Komutların hepsini eksiksiz girdikten sonra artık açılış esnasında karşınıza Windows Vista ve Windows XP'nin yer aldığı bir menü çıkacaktır. Artık buradan istediğiniz işletim sistemini seçip çalıştırabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları