Çift tıklama ile yazma işlemini başlatma

Önemli verileriniz yedeklerini aldığınız su götürmez bir gerçek. Bu durumda verilerinizi Nero ile düzenli olarak CD veya DVD'ye yazıyorsunuz. Fakat her defasında grafik arabirimi üzerinden hareket etmek pek kolay olmayabiliyor.

Çift tıklama ile yazma işlemini başlatma

Yedekleme işlemini basit bir çift tıklama ile başlatabilirsiniz. Bu işlem için Nero 7 kurulumunun bulunduğu dizindeki "Core" klasöründe yer alan "nerocmd" adlı dosyaya ihtiyacınız var. Bu uygulamayı komut satırı üzerinden çalıştırabilir ve belirli komutları vererek istediğiniz görevleri çalıştırabilirsiniz.

Örneğin bir toplu yazma komutu ile dosyalarınız toplu bir biçimde diske yazabilirsiniz. Sözgelimi "C:\BurnDisc" klasöründeki dosyaları yazacaksınız. "Başlat/Tüm Programlar/Donatılar" yolunu izleyin ve "Komut Satırı"nı çalıştırın. Şimdi "cd" ile komutu ile dizini değiştirin ve "Core" klasörüne gelin. Bu işlem için "cd c:\Tools\Nero\Core" komutunu kullanabilirsiniz. Şimdi yazma işlemi için aşağıdaki komutu yazın:

nerocmd.exe --write --real -drivename --iso security --create_iso_fs --verify -dvd "C:\BurnDisc\*.*" -recursive

ve "Enter" ile komutu girin. Şimdi Nero otomatik olarak "C:\BurnDisc" klasörünü ve içindeki tüm alt klasörleri DVD' ye yazacaktır.

Dosyaları toplu yazmak: İlk başta bu işlem arabirime göre çok daha karmaşık ve zor gözükebilir. Fakat oluşturacağınız bir toplu komut dosyası sayesinde yazma işlemini şimşek hızında başlatabilirsiniz. Bunun için bir metin dosyası açmanız ve gerekli komutları girmeniz gerekiyor. Başlangıçta "nerocmd.exe" dosyasının tam yolunu belirtmeniz gerekiyor. Eğer belirttiğiniz yolda bir boşluk varsa yazıyı tırnak işareti içine alın. Bir alt satıra "Pause" komutunu verin. Bu komut sayesinde programın sadece sizin bir tuşa basarak kapanmasını sağlıyorsunuz ve böylece "nerocmd" ile kullanabileceğiniz komutları görebiliyorsunuz. Şimdi oluşturduğunuz bu dosyayı masaüstüne *.Bat uzantısı ile kaydedin. Yedekleme işlemi için artık çift tık yeterli.
Parametreleri anlamak: aşağıda kullanılan parametrelerin kısa açıklamalarını bulabilirsiniz:

"--write" dosyaları diske yazmak istediğinizde kullanacağınız komut. "--real" komutu olmazsa sadece simülasyon yazma gerçekleşiyor. Sürücü harflerini belirlemek için ise "--drivename" komutundan sonra bir boşluk bırakarak ilgili sürücü harfini girebilirsiniz. "--iso" komutu ile yazmak istediğiniz diske bir isim verebilirsiniz. "--create_iso_fs" komutu ile ise ISO dosya sistemini belirleyebilirsiniz. "--verify" komut ile ise yazma işlemi bittikten sonra doğrulama yapılmasını sağlayabiliyorsunuz. "--dvd" parametresini kullanırsanız medya tipi olarak DVD'yi seçmiş olursunuz. Klasörde bulunan bütün dosyaların yazılması için ise "*.*" komutunu kullanabilirsiniz. Yine "--recursive" komutu ile dizinlerin sıraya konulmasını sağlayabilirsiniz.

Yukarıda bahsi geçen komutlar en önemli komutlardı fakat bütün komutlar bunlardan ibaret değil. Bütün komutların listesini görmek için şu komutu vermeniz gerekiyor:

nerocmd.exe > C:\temp\nerocmd.txt

Bu komutu verdiğinizde uygulama, "C:\temp" dizininde "nerocmd.txt" adlı bir dosya oluşturup bütün komutları buraya yazıyor.

Okuyucu Yorumları