Çift veya dört çekirdekli sistemlere doping!

Çift veya dört çekirdekli bir bilgisayarınız var ve işletim sistemi olarak da Vista kullanıyorsunuz. Fakat işletim sisteminin uzun açılış süresi sinirlerinizi bozuyor ve bu süreyi azaltmanın kolay bir yolunu arıyorsunuz.

Çift veya dört çekirdekli sistemlere doping!

Her ne kadar Vista normal uygulamalarda çok çekirdek desteği sunan bir işletim sistemi olsa da ön yükleme esnasında işletim sisteminin çoklu çekirdeğin nimetlerinden yararlanmadığını görüyoruz. Fakat Microsoft'un işletim sisteminin derinliklerine sakladığı bir ayar sayesinde açılışta da çoklu çekirdeğin gücünden faydalanabilirsiniz.

Başlat menüsünü açın ve arama kutucuğuna "msconfig" yazıp Enter'a basın. Açılan pencereden "Önyükleme" sekmesine geçin ve buradan da "Gelişmiş Ayarlar" seçeneğine tıklayın. Burada "İşlemci Sayısı" seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneği etkinleştirerek Vista'nın açılış esnasında kaç çekirdeği birden kullanabileceğini ayarlayabilirsiniz. Burada işlemcinizin çekirdek sayısına göre gerekli rakamı seçin ve "Tamam" diyerek işlemi onaylayın. Ardından da "Uygula" ve tekrar "Tamam" a basın. Bilgisayarınızı başlatırken artık daha hızlı açıldığını fark edeceksiniz. Yaptığımız testlerde değişik sistemlerde bu ayarın %20'ye varan bir performans sağladığını gördük.

Okuyucu Yorumları