Dizüstü bilgisayar için güç

<strong>Profesyonel İpucu:</strong> Eski dizüstü bilgisayarınızın pili hemen bitiyor ya da cihaz hiç açılmıyor. CHIP'in yardımlarıyla bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayar için güç

Okuyucularımız dizüstü bilgisayarlarının iki üç yıl sonra enerji kullanımı konusunda sorunlar çıkarttığını bildiriyorlar. Neredeyse tüm güç kaynağı hataları sistemin devamlı prize takılı çalıştırılmasından kaynaklanıyor. Sistem parçalarında ise nadiren hata yer alıyor. İzleyen ipucunda CPU çekirdek kontrolcüsü yanında, herhangi bir devre bilgisi olmadan nasıl bir tamir gerçekleştirilebileceğini açıklıyoruz.

Fujitsu Siemens Lifebook serisi E4010 ve C1110 modelinde birkaç yıl sonra güç kaynağı konusunda sorunlarla karşılaşılabiliyor. Sadece çalışmayı reddetmekle kalmıyor aynı zamanda sık sık bir ön uyarı olmadan da kendini kapatabiliyor.

Fujitsu Siemens seri hatalar kabul etmiyor

CHIP, Fujitsu Siemens'e eğer böyle tanınmış hatalar olursa, bunların tamiri için bir değişim poliçesi olup olmadığını sordu. Basın dairesinin verdiği habere göre, girişimci bu modellerde hiçbir üretim hatasına rastlamamış, bu yüzden de değişim poliçesi uygulanmıyor.

eBay & Forumlar güç problemini doğruluyor

Kesinlik kazandırmak için arızalı bir Lifebook satın aldık ve onu CHIP'teki dizüstü uzmanlarına araştırmaları için teslim ettik. Gerçekten de aletin bir gevşemiş güç kontrolcüsü sorunu vardı ve bundan dolayı ilk önce sadece aletin tuş takımına güçlü bir şekilde basarak aleti çalıştırmayı başarabildik. Dizüstü bilgisayarı söktükten sonra gevşeyen bağlantıları yeniden lehimledik. Daha sonra aleti yine bir araya topladık ve artık cihaz daha güvenilir ve daha yüksek süre kolayca çalışabiliyor.

Bu profesyonel öğüt için yalnızca küçük bir yıldız uçlu tornavidaya, yapı marketinden bir sıcak hava tabancasına, biraz ısı iletken macuna ve biraz da cesarete ihtiyacınız var.

Başlama yardımı: Birçok Lifebook dizüstü sadece klavyenin sol [Alt] tuşuna güçlü bir şekilde basıldığında çalışıyor. Daha kötüsü: Bilgisayar başladıktan birkaç dakika sonra aniden kapanıyor ve kaydedilmemiş veriler kaybediliyor. Saçma olan durum: Etkilenen aletler garanti onarımı için çok eski.

Adım 1: Vidaların sökülmesi

Hafıza oyunu: Dizüstünün iç kısımlarına ulaşmak için, alt taraftaki tüm vidaların sökülmesi gerekmektedir. Pilin altındaki sökülmesi gereken vidaları da sakın unutmayın. Vida delikleri ayrıca optik okuyucunun çukurlarında da bulunmaktadır. Üç farklı vida çeşidi bulunmaktadır. Vida deliklerini bir kalemle rahatlıkla işaretleyebilirsiniz.

Adım 2: Kapama tabakasını çıkarma


Hafif şiddet:
Tabakalar ara sıra birbirilerine tutturulmuş olabilir. Böyle durumlarda telleri birbirinden ayırmak için size sadece dikkatli çekme hareketi yardımcı olabilir. Her eylemden önce gerçekten alttaki tüm vidaların sökülmüş olduğundan emin olun. Zarar görmüş plastik teller güç bela temin edilebilir fakat tutacakları kırdığınızda bunları tek tek yapıştırmak zorunda kalabilirsiz.

Adım 3: Klavyeyi yerinden çıkarmak

Sadece ayrılmış: Alttaki kapağı tam olarak çıkardığınız zaman sadece klavyenin çerçevelerini çıkartabilirsiniz. İki vidayı optik sürücünün çukurunda kesinlikle unutmayın. Klavyenin kendisi iki şeritle çift taraflı olarak yapıştırılmıştır. Bu parçayı yukarıdan kolayca çıkartabilirsiniz. Bu mühür şerit kablosunu klavyede bırakın ve özenli hareketlerle bu kısmı sökün.

Adım 4: Soğutucuyu çıkarmak

Kabloyu açık bırakmak: Hatadan sorumlu olan yongaya ulaşmak için soğutucuyu çıkarmalısınız. Siyah kabloyu en sol kenarda dik olarak çıkartın, kaldırma esnasında –ve daha sonra tekrar bir araya toplarken- dikkatli olunuz. Havalandırma kablolarını ayırmaya (iğnelerini çıkarmaya) ihtiyacınız yok. Fanı havalandırmayla birlikte önceden uzanan klavyenin göstergesine geçici olarak bırakabilirsiniz.

Adım 5: Yongayı kurutmak

Doğru ölçü: Şimdi alışveriş merkezinden alınan sıcak hava tabancası ile lehim yerlerini kısaca eritebilirsiniz. Böylece yeniden tam olarak bağlantı sağlanacaktır. Bitişik yapı parçalarını gereksiz yere ısıya maruz bırakmamak için önceden güç kontrol yongasını çıkarılan macun ile maskeledik. Daha sonra yongayı iki defa 5 ten 10 santimetreye kadar aralıklarla birer dakika sürecek kadar kurutun.

Adım 6:Daha fazla termal macun sürmek

Çok fazla değil: Lifebook modeline göre işlemci ısısı bir termal macun ile veya klasik bir pasta ile iletilebilir. Soğutucuyu yerine yerleştirmeden önce daha fazla termal macun kullanmalısınız böylelikle işlemciyi en uygun şekilde soğutabilirsiniz. Eğer işlemci üzerinde hâlihazırda termal macun varsa önce bu termal macunu temizlemeniz ısı iletimi için daha iyi olacaktır.

Adım 7: Parçaları birleştirmek ve test etmek

Zahmetli iş: Şimdi parçaları sırasına göre geri monte etmeye başlayabilirsiniz. Kabloların doğru konumda olduğundan emin olun -özellikle de klavyenin altındaki soğutucunun pozisyonundan. Soğutucuyu iyice yerleştirdikten sonra vidayı da oraya tam olarak yerleştirmelisiniz zira parça oraya tam olarak oturduğunda işlem başlar. Şimdi kesintisiz Windows oturumları için önünüzde hiçbir engel kalmadı.

Okuyucu Yorumları