Ekran kartı BIOS'u üzerinden fan hızı ayarı

Uzun zamandır kullandığınız ekran kartınızı artık değiştirme vaktinin geldiğini düşündünüz ve yeni bir ekran kartı satın almaya karar verdiniz. Akabinde, fiyat/performans oranı yüksek bir kart olan HD 4850'yi tercih ettiniz.

Ekran kartı BIOS'u üzerinden fan hızı ayarı

Oyunlarda herhangi bir sorun yaşamazken kartın ısı değerlerinin biraz yüksek seyretmesi kasadaki diğer bileşenlerin de ısısını artmasına neden oluyor. Peki, bu sorunu her Windows açılışında bir program ile fan ayarı yaparak çözmek yerine kalıcı olarak halletmek nasıl olurdu?

Anakartlar'da olduğu gibi ekran kartlarında da BIOS mevcut. Her ne kadar bir birlerinden tamamen farklı olsalar da, ekran kartı BIOS'u sayesinde birçok işlemi kalıcı olarak gerçekleştirmek mümkün. Bu defa ekran kartının BIOS'unu kalıcı fan ayarları için düzenleyeceğiz. İlk olarak kartın
BIOS'unu edinmek için http://www.techpowerup.com/downloads/1207/TechPowerUp_GPU -Z_v0.2.8.html adresinden GPU-Z adlı uygulamayı indirin. Ekran kartınızın BIOS'unu çıkardıktan sonra http://www.techpowerup.com/downloads/1223/TechPowerUp_Radeon_Bios_Editor_v1.17.html adresinden BIOS'u düzenlemek için gerekli olan Radeon BIOS Editor adlı aracı indirin.

Adım 1: BIOS'u elde edi n GPU-Z, ekran kartınız hakkında bilgi veren ve aynı zamanda kartınızın BIOS'unu çıkartabilen bir uygulama. GPU-Z iler kartınızın BIOS'unu almak için ilk olarak »BIOS Version« kısmındaki yonga işaretine tıklayın. Açılan menüden »Save to file« seçtikten sonra çıkartılan BIOS için bir konum seçin ve BIOS'u bu konuma kaydedin.

Adım 2: RBE'yi ha zırlayın Radeon BIOS
Editor adlı araç ile çıkarttığınız BIOS dosyasının fan ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak az önce kaydedilen BIOS dosyasını Radeon BIOS Editor adlı araca yüklemek gerekiyor. Bunun için ilkin »Load BIOS« seçeneğine tıklayın. Ardından açılan pencereden az önce kaydettiğiniz BIOS dosyasını seçin ve »Aç« komutunu vererek BIOS dosyasını programa yükleyin.

Adım 3: Fan ayarlarını yapın BIOS dosyasını RBE ile açtıktan sonra eski fan hız ayarlarını yeni ayarlarla değiştirmek için üst kısımdaki »Fan settings« seçeneğine tıklayın. Daha sonra »Set all fan settings to recommended values« butonuna tıklayın ve son olarak da yaptığınız bu değişiklikleri faklı bir BIOS dosyası olarak kaydetmek için »Save BIOS« butonuna tıklayarak oluşan dosyası istediğiniz konuma kaydedin.

Adım 4: ATI Winflash'ı edi nin Yapmanız
gereken bir sonraki işlem ise oluşturulan bu yeni BIOS dosyasını tekrar kartın üzerindeki yongaya yazmak oluyor. Bu işlemi Windows üzerinden gerçekleştirebilmek için http://www.techpowerup.com/downloads/1122/Winflash_2.0.1.2.html adresinden indirebileceğiniz ATI Winflash adlı araca ihtiyacınız var. Aracı indirin ve herhangi bir konuma kaydedin. Dosyaları sıkıştırılmış klasörden çıkarttıktan sonra tekrar RBE ekranına dönün. Buradan »Acquire / flash« butonuna tıklayın. Açılan pencereden »Browse« komutunu vererek az önce indirdiğiniz ATI Winflash klasörüne gidin. Akabinde "ATIWinflash" adlı dosyayı seçin ve »Aç« komutunu verin.

Adım 5: Yeni BIOS'u prog ramlayın ATIWinflash'ı RBE'ye tanıttıktan sonra son işlem, kartın BIOS'unu yeniden programlamak oluyor. Ekran kartınızın ATIWinflash tarafından (RBE aracılığıyla) düzgün bir biçimde tanındığından emin olun. Buradaki RV770, HD 4850'nin GPU'sudur. Değişen BIOS dosyasının ATIWinflash tarafından
kabul edilmeme olasılığına karşın »Force flash« seçeneğini işaretleyin. Bu sayede BIOS her halükarda programlanacaktır. Son olarak »Flash BIOS« komutunu verin ve işlemi bitmesini bekleyin. İşlem bitiminde bilgisayarınızı yeniden başlatın. Tüm bu işlemler bittiğinde artık ekran kartınız için her defasında fan ayarı yapmanıza gerek kalmıyor. Kartı bir başka bilgisayara dahi taktığınızda fan ayarları otomatik olarak bu bilgisayarda da çalışacak. Yapılan tüm bu işlemler sonucunda kartın fan gürültüsünde yüksek bir artış olmadan 23 derece daha az ısınan bir kart elde etmiş olduk. Artık kasanızı ferah tutabilirsiniz.

DİKKAT! BIOS programlama az da olsa riskli bir işlem olduğu için uygulama öncesinde arka planda çalışan diğer bütün uygulamaları kapatmanız tavsiye olunur. Birçok üretici, BIOS üzerinde yapılan değişikliklerden sonra kartınızı garanti dışı bırakacağı için kartınızın orijinal BIOS'unu daha sonra geri yazmak için mutlaka kaydedin. CHIP, BIOS programlaması sonrasında oluşacak problemlerden dolayı sorumlu tutulamaz. Kullanıcı işlemleri kendi riski altında gerçekleştirmektedir.

Okuyucu Yorumları