Erişimi engellenen dosyaları silme

Bazı durumlarda herhangi bir dosya silmek istediğinizde Windows bu işlemi Dosya silinemiyor: Başkası ya da bir program tarafından kullanılıyor mesajıyla durduruyor. Oysa siz bu dosyanın hiçbir yazılım tarafından kullanılmadığından eminsiniz.

Erişimi engellenen dosyaları silme

Windows'un karşınıza çıkardığı bu engeli kolayca aşabilirsiniz. Bunun için öncelikle tüm etkin uygulamalardan çıkın ve Başlat / Çalıştır'dan "cmd" komutuyla Komut İstemi'ni ve [Ctrl]+[Alt]+[Del] tuş bileşimi ile Görev Yöneticisi'ni çalıştırın. Aşağıdaki işlemleri gerçekleştirirken her iki pencere de açık kalmalı. Görev Yöneticisi penceresinde İşlemler sekmesinde explorer.exe öğesini sonlandırmalısınız. Bunun sağ fare tuşuyla üzerine tıklayın ve açılan bağlam menüsünden İşlemi Sonlandır'ı seçin. Görev Yöneticisi Uyarısı penceresinden Evet'e tıklayın.

Komut İstemi penceresine geçin ve burada "cd" komutuyla (change directory) silmek istediğiniz dosyanın yer aldığı klasöre geçin. "Del" (delete) DOS komutuyla silme işlemini gerçekleştirin. Yine Görev Yöneticisi penceresinden Yeni Görev'e tıklayın ve Aç alanına "explorer. exe" komutunu girdikten sonra Tamam'a tıklayın. Daha sonra Dosya / Görev Yöneticisinden Çık ile Görev Yöneticisi'ni, exit ile Komut İstemi'ni sonlandırın. Bu yöntem yalnızca dosya erişimi explorer.exe adlı işlem tarafından engelleniyorsa geçerli. Diğer durumlarda Windows'un 2000, XP ve 2003 sürümlerinde Unlocker adlı ücretsiz yazılımdan yararlanabilirsiniz (CHIP -Code hKATALOG). Sihirbazdan yardım alarak kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Unlocker seçeneği, dosya ve klasörlerin bağlam menülerindeki yerini alıyor.

Okuyucu Yorumları