Erişimi engellenen dosyaları silmek

Kimi zaman istediğiniz dosyayı silmek mümkün olamayabilir. Windows Explorer silmeye kalkıştığınız dosyanın başka bir program tarafından kullanıldığını bir uyarı göstererek silmenize izin vermiyor. Üstelik sistemi baştan başlattığınızdasorun devam ediyorsa, bunun üstesinden gelmenin bir yolu mevcut.

Erişimi engellenen dosyaları silmek

İstediğimizi yapabilmek için biraz komut yazmamız gerekecek. Sistem çubuğunda arkaplanda çalışan, sağ alt köşede
görebileceğiniz tüm programları kapatın. Komut istemcisini "Başlat | Çalıştır" yolunu izleyerek açın ve "cmd" yazarak "Enter"
tuşuna basın. Ardından [CTRL] + [ALT] + [DEL] kısa yolunu kullanarak görev yöneticisini açın. "İşlemler" sekmesinden "explorer.exe"yi bularak "İşlemi Sonlandır" tuşuna tıklayın. Az önce açtığımız komut istemcisinde DOS komutlarını kullanarak dosyanın yolunu belirtmeliyiz. İnatçı dosyamızın "özgeçmiş.doc" ("Resume.doc") adında ve "D:\Data\Documents"
konumunda olduğunu varsayalım. Komut satırında dosyanın bulunduğu sürücüye geçmek için "D:" yazın ve "Enter" tuşuna basın. Ardından

cd \Data\Documents

komutunu yazarak dosyanın bulunduğu klasöre ulaşın. Genellikle aşağıdaki komutu kullanarak dosyayı silmek mümkün olacaktır.

del Resume.doc

Fakat halen dosyayı silemediyseniz, "del"
silme komutunu kullanmadan önce "Read only", "Hidden" ve "System"olarak isimlendirilen dosya özelliklerini sıfırlamalıyız.

attrib -r -h -s Resume.doc

Yukarıdaki komutları yazarak çalıştırdıktan sonra silme komutunu tekrar yazıp "Enter" tuşuna basın. Son olarak "Görev Yöneticisi"ne dönerek "Uygulamalar" sekmesinden
"Yeni görev..."e tıklayın. Açılan kutuya "explorer.exe" yazarak "Enter" tuşuna basın. Artık "Tamam"a tıklayarak "Görev Yöneticisi"nden çıkabilir ve çalışmaya devam edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları