Keskinliği ayarlama ve bozuklukları giderme

Plajda bir akşamüstü, martılar batan güneşe karşı göğüslerini germişler ve uzun bir gölge oluşturmuşlar.

Keskinliği ayarlama ve bozuklukları giderme

Sorun

Özellikle az derinlikli ve gece çekilmiş fotoğraflardaki hatalar bilgisayarda sonradan giderilmeye çalışılıyor. Ana motif etrafındaki kabarıklığı keskinleştirmek ve canlı kılabilmek için,
birçok fotoğrafçı fotoğraflarına yüksek değerlerde keskinlik verme özelliğini kullanıyor. Hatta buna fotoğrafın tamamında bile başvuruyorlar. Sonuç ise pek çok hatayı beraberinde getiriyor. Özellikle arka planda fotoğrafın bir bölümünde kabarıklık ve piksel dağınıklığı açıkça göze çarpıyor.


Değişik şekilde fotoğraf çekmek

Eğer çekmeniz gereken bir motif/obje varsa ve zamanınızda kısıtlama yoksa en iyi fikir daha fazla ışık olduğunda yeniden geri gelmektir. Daha sonra en basit fotoğraf makinesinde bile ışık ayarlarını yapabilir ve bu sayede görüntüdeki piksel dağınıklığının açıkça azaldığını görebilirsiniz. Buna ilaveten en uygun ışık ayarını sunan ayaklığı bile kullanmanıza gerek yoktur, fakat şu anki birçok makinede bulunan görüntü sabitleyiciyi devreye sokmanızı tavsiye ediyoruz. Bu sayede ortaya daha güzel fotoğraflar çıkartabilirsiniz. Sabahları ve akşam güneşinin batışından hemen sonraki zamanlarda fotoğraf çeken fotoğrafçılar ise kaliteli lense sahip olan DSLR fotoğraf makinesi almak zorundalar. Bu, onların çekimlerine ister istemez bir üstünlük sağlıyor.

Bilgisayarda geliştirme

Örnek olarak çekilen bir fotoğraf, fırça ile kısmen de olsa düzeltilebilir. Photoshop'ta »Layer Options«a tıklayın
ve »Copy Layer« seçeneğini seçin. Ardından kopyaladığınız alanı »Blurry« olarak kaydedin. (Örneğin bir martı fotoğrafı ile çalışabilirsiniz.) [Alt] tuşuna basın ve »Add Mask to Layer« seçeneğine tıklayın. Photoshop keskinlik vermek istediğiniz katmanı siyah renk ile gösterecektir. Böylece fırçayı etkinleştirin ve ön katman rengini beyaz olarak işaretleyin. Hoş bir görüntü için düşük sertlik seviyesini tercih edin. Son olarak fırçayı keskinleştirmek istediğiniz alana getirin ve kısım kısım serbest olarak sertleştirmek istediğiniz alanlara uygulayın.

Okuyucu Yorumları