Kullanıcı hesapları arasında dosya erişimi

Windows Vista içerisinde iki adet kullanıcı hesabı oluşturdunuz. Fakat iki hesap sahibi de birbirlerinin dosyalarına rahatça erişebiliyor. Sorunu çözmek için iki yöntem mevcut.

Kullanıcı hesapları arasında dosya erişimi

Bu tür istenmeyen erişimleri engellemek için ilk olarak oluşturduğunuz hesap türünün standart hesap olmasına dikkat etmeniz gerek. Standart hesap, kullanıcıların bilgisayarı kullanan her kişiyi etkileyen değişiklikler yapmasını engelleyerek bilgisayarınızın korunmasına yardımcı olur. Her kullanıcı için bir standart hesap oluşturmanızı öneririz. Standart hesapla Windows'ta oturum açtığınızda, yönetici hesabıyla yapabileceğiniz her şeyi yapabilirsiniz, ancak yazılım yükleme veya güvenlik ayarlarını değiştirme gibi bilgisayarın diğer kullanıcılarını etkileyen bir şeyler yapmak istediğinizde, Windows bir yönetici hesabı parolası sağlamanızı isteyebilir.

Buradaki bir başka yöntem ise verilerinizi NTFS dosya sisteminin getirdiği şifreleme teknolojisi ile şifrelemektir. Verilerinize erişim için herhangi bir şifre atanmasa dahi farklı kullanıcı hesaplarına dâhil olan kullanıcıların bu verilere izinsiz erişimi engellenmiş olacaktır. İstediğiniz herhangi bir veriyi şifrelemek için ise bu veriye sağ tıklayın ve "Özellikler/Gelişmiş" yolunu izledikten sonra "Veriyi korumak için içeriği şifrele" seçeneğini etkinleştirmeniz yeterlidir.
Dikkat: Bu yöntem ile şifrelenen veriler, işletim sistemine format atıldıktan sonra bir daha erişilemez hale gelecektir. Bu tür bir veri kaybını önlemek için kullanıcı hesabınıza ait olan sertifikaları yedeklemeniz ya da format öncesinde bu dosyaların şifrelerini kaldırmanız gerekmektedir.

Okuyucu Yorumları