Ön yüklemedeki aygıt sıralamasını ayarlama

Format atmak istediğinizde veya Live Linux dağıtımlarını çalıştırmak istediğinizde bilgisayarınızın CD'den ön yükleme yapması gerekmektedir. Fakat birçok sistem sabit diskten ön yükleme yapacak şekilde ayarlanmıştır. Bu durumu değiştirmek ise BIOS'ta bir ayara bağlıdır.

Ön yüklemedeki aygıt sıralamasını ayarlama

Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve siyah ekranlı başlangıç esnasında "Del" tuşuna basın. Bu sayede BIOS'a girmiş olacaksınız. Kimi anakartlarda bu işlem "F2" tuşu ile yapılır. BIOS'a girdikten sonra "Advanced BIOS Settings"e girin ve buradaki "First Boot Device" seçeneğine gelin. BIOS tipine bağlı olarak ya Enter'a basıp ya da + veya - tuşları ile CD-ROM'u ilk sıraya yani "First Boot Device" kısmına getirin. Second Boot Device ise HDD 0 olmalıdır. Gerekli ayarı yaptığınıza göre artık önce F10'a ardından da "Y"ye basarak ayarları kaydedip BIOS'tan çıkabilirsiniz. Burada alternatif olarak ana menüye dönüp "Save & Exit" komutunu da kullanabilirsiniz.

Dipnot: Bazı anakartlarda PC'nin başlaması esnasında "ESC" veya "F12" tuşuna basarak bir BOOT Menüsü açabilirsiniz. Bu şekilde BIOS ayarlarını değiştirmeye gerek kalmadan ilk olarak CD-ROM'dan ön yükleme yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları