OpenOffice biçimli dosya formatlarını açmak

Ücretsiz yazılım OpenOffice Microsft'un Office yazılımı arasında gerçekten kendine büyük bir konum edindi. Artık birçok dosyalarınızı OpnOffice ile hazırlıyorsunuz ama bir sorun var: MS-Office, oluşturduğunuz bu dosyaları açamıyor.

OpenOffice biçimli dosya formatlarını açmak

Bu sorunu çözmek için açık kaynak geliştiriciler Microsft Office ile uyumlu bir dönüştürücü geliştirdiler. Eklenti niteliğindeki bu araç sayesinde her bir ofis uygulaması için uyumluluk sağlanmış sağlanıyor.

Bilgisayarı hazırlayın: Yapılan bu eklentinin bilgisayarınızda düzgün çalışması için öncelikle sisteminizde .NET-Framework 'ün yüklü olması gerekiyor. Bu racı Microsoft'un Download sitesi www.microsoft.com/downloads adresinden bulabilirsiniz. Siteye girdiğinizde arama bölümüne ".NET Framework Version 2.0" yazın ve sorguyu gönderin. Çıkan sonuçlar arasından "Redistributable Package" adlı dosyayı indirin ve kurun.Önemli nokta: Dosyayı siteden indirmeden önce seçtiğiniz dilin işletim sisteminiz ile uyumlu olmasına dikkat edin.

Her ne kadar araç Office 2007 için yapılmış olsa da Office XP veya Office 2003 ile de uyumluluk sağlıyor. Yalnız bundan önce Office 2007 uyumluluğu için geliştirilen bir aracı sisteminize yüklemeniz gerekiyor. Bu aracı da yine www.microsoft.com/downloads adresinden indirebilirsiniz. Sitede aracı "Office Compatibility Pack" adında aratırsanız çıkan sonuçlardan indirme işlemine başlayabilirsiniz. Yine burada indireceğiniz dilin sisteminiz ile uyumlu olmasına dikkat edin.

Dönüştürücüyü yükleme: Şimdi artık ihtiyacınız olan tek şey gerekli eklentileri indirip kurmak. Word için gerekli eklentiyi https://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=169337&package_id=200089 adresinden indirebilirsiniz. İndirmeden önce Türkçe sürümü indirdiğinizde emin olun. İndirdiğiniz sürümün Türkçe olduğunu dosya adındaki "tr" etiketinden anlayabilirsiniz. İndirme işleminden sonra kuruluma başlayabilirsiniz. Kurulum ilk başta gerekli bileşenlerin sisteminizde bulunup bulunmadığını kontrol ediyor ve eksik bileşenleri tamamlıyor. Daha sonra yüklü olan Word sürümün kontrol ediyor ve size bazı seçenekler sunuyor. Ayarları kontrol ettikten sonra "Devam" diyerek yüklemeyi sonlandırın. Benzer şekilde Excel ve PowerPoint için de eklentileri indirebilirsiniz. Kurluma başlamadan önce ilk olarak sıkıştırılmış arşivi çıkartmanız gerekiyor. Excel için gerekli eklentiyi: https://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=169337&package_id=226811 adresinden,

PowerPoint için ise: https://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=169337&package_id=232625 adresinden indirebilirsiniz. Yükleme yaptığınız Office programlarını yeniden başlattığınızda artık Dosya mensünde ODF dosya biçim için gerekli seçeneklerin geldiğini göreceksiniz. Dönüştürücü OpenOffice dosyalarını Office 2007 içinde yazma korumalı olarak açıyor. Çıkmadan önce bu dosyaları farklı bir isimle kaydetmeniz gerekiyor. Bu işlem için "Dosya/Farklı Kaydet" komutunu kullanabilirsiniz. İstediğiniz ismi verip doğru biçimi de belirledikten sonra "Kaydet" butonuna tıklayarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Dikkat: Dönüştürme işlemi henüz geliştirilme aşamasında olduğu içi bütün dosya biçimleri ve özellikleri desteklenmeyebilir.

Okuyucu Yorumları