Sınırlı hesap altında yazılım kurma

Yazılımlardan bazılarını eksiksiz bir şekilde kurmanın tek yolu kurulumu gerçekleştiren kullanıcının bilgisayar yöneticisi haklarına sahip olması. Normalde sınırlı bir hesapla çalıştığınızdan önce bu oturumu sonlandırmanız ardından da yönetici haklarına sahip bir hesapla oturum açmanız gerekiyor.

Sınırlı hesap altında yazılım kurma

Çalıştırılabilir dosyaları herhangi bir kullanıcı hesabı altındayken de direkt olarak Bilgisayar Yöneticisi haklarıyla başlatabilirsiniz. İlgili dosyaya sağ tuşla tıkladığınızda karşınıza çıkan menüdenFarklı Çalıştır'a tıklayın. Bu noktada bazı kısıtlayıcı unsurlarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü bazı yazılımlarda birden fazla kurulum rutininin arka arkaya çalıştırılması gerekiyor. Dolayısıyla kurulumun sorunsuz bir şekilde tamamlanması için diğer rutinlerin de yönetici haklarıyla çalıştırılması şart. Ancak bu Windows Gezgini'nin sunduğu alternatif yöntemle imkânsız.

Neyse ki bu kısıtlamayı ortadan kaldırma şansına sahipsiniz. Öncelikle Windows Gezgini ya da Internet Explorer'ı yönetici hakları kullanarak açın ve gerçek kurulumu başlatın. Her iki araç da bu görev için son derece elverişli.
Windows Explorer: Hazırlık olarak aracı bir kez yapılandırmanız yeterli. Bunun için bir yönetici hesabıyla oturum açın ve Windows Gezgini'nde |Araçlar / Klasör Seçenekleri'ne tıklayın. Görünüm sekmesine geçin ve Klasör pencerelerini ayrı bir işlemde başlat seçeneğine onay işareti ekleyin. Uygula ve Tamam'a tıklayın ve daha sonra normalde kullandığınız sınırlı hesapla oturum açın. Ayarlardaki değişiklik Windows'un her Windows Gezgini penceresini ayrı bir bellek alanında çalıştırmasını sağlıyor. Başlat / Tüm Programlar / Donatılar menüsünde parmağınızı [Shift]'ten uzaklaştırmadan Windows Gezgini'ne sağ tuşla tıklayın ve açılan menüden Farklı Çalıştır'ı seçin. Farklı Çalıştır iletişim penceresinden Aşağıdaki Kullanıcı'yı işaretleyin ve Kullanıcı adı alanından yönetici hesabını işaretledikten sonra Parola'ya gerekli bilgiyi girin. Daha sonra Tamam'a tıklayın. Şimdi ekrana gelecek olan Windows Gezgini penceresi kurulum için gereken tüm haklara sahip. Yani başlatacağınız kurulum sorunsuz olarak tamamlanacak.
Internet Explorer: Windows'la birlikte gelen internet tarayıcı da kurulum başlatmak için kullanılabiliyor. Internet Explorer'ı tıpkı Windows Explorer'da olduğu gibi yönetici haklarıyla başlatın ve adres satırına C: komutunu girdikten sonra [Enter]a tıklayın. Windows 2000 altında normalde olduğu gibi sabit diskteki klasörler arasında gezinebilirsiniz. XP'de ise ayrı bir Windows Gezgini penceresi açılacak. Her iki durumda da kurulum nesne menüsü üzerinden yönetici haklarıyla başlatılabiliyor.
Dikkat: Kurulum sonrasında Internet Explorer ya da Windows Gezgini penceresini kapatmayı unutmayın. Aksi halde tanınan yönetici hakları sistem açısından önemli bir güvenlik riski oluşturabilir.

Okuyucu Yorumları