Sunucu erişimlerini tarayıcınızdan test etmek

"Ping" komutu sunuculara giriş imkânı sunmakla beraber gecikme sürelerinin ölçümlerini de gerçekleştirmektedir. Fakat herhangi bir sunucunun çalışıp çalışmadığını test etmek için her defasında komut satırını açmanız şart mı?

Sunucu erişimlerini tarayıcınızdan test etmek

Ping testini doğrudan web sayfaları üzerinden de yapabilirsiniz, böylece zamandan da tasarruf etmiş olursunuz. İlk olarak http://network-tools.com/default.asp?prog=ping sitesini açınız. Ortada açılan ilgili pencereye sunucunun ismini "www" koymadan yazınız (örnek : chip.com.tr) ve ardından "Submit" linkine tıklayın. Şimdi sayfanın adresini "Yer imleri/ Yer imi ekle" komutunu vererek veya CTRL+D yaparak kaydedin.
Daha sonra oluşturduğunuz bu yer imine sağ tıklayınız. Buradaki anahtar kelime alanına "ping" adındaki anahtar kelimeyi yazınız. Daha sonra adres bölümüne gelin ve "End" tuşuna basarak satır sonuna gelin. Buradaki "host=" bölümünden sonra yer alan web sayfasını silin ve onun yerine "%s" değerini yerleştirin. Bu sayede artık tarayıcınızın adres satırı yoluyla istediğiniz web sayfasına ping testi gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin adres satırına

ping chip.com.tr

Yazdığınızda doğrudan chip.com.tr alan adına ping atılacaktır.

Dikkat : Bazı web sayfaları ulaşılabilir olsalar da sunuculardaki güvenlik duvarı ICMP (Internet Control Message Protocol) paketlerini görmezden gelmektedirler. Bu gibi sorunların üstesinden gelmek için alternatif olarak http://www.iwebtool.com/ping?domain?%s web sitesini yer imi olarak kullanabilirsiniz. Fakat bu web sayfası saatte sadece beş sorguya izin vermektedir.

Okuyucu Yorumları