Thumbs.db dosyalarını düzenleme

Windows Explorer bildiğiniz gibi resim dosyaları için bir ön izleme seçeneği sunuyor. Bu ufak kareleri yine daha sonra hızlı bir biçimde karşınıza çıkarabilmek için ise "Thumbs.db" adlı dosyalarda depoluyor. Fakat zamanla birken bu dosyalar artık büyük oradan yer kaplamaya başlıyorlar.

Thumbs.db dosyalarını düzenleme

Aslında Kayıt Defteri yoluyla yapacağınız değişiklikler sayesinde "Thumbs.db" dosyalarının içeriği ile oynayarak bu resimlerin boyutlarını kalitelerini değiştirebilirsiniz. Bunun için Başlat / Çalıştır komutunu verince açılan kutucuğa "regedit" yazıp [Enter]a basın. Kayıt Defteri açıldıktan sonra HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/Current Version/Explorer anahtarına gidin. Daha sonra Düzen / Yeni / DWORD Değeri komutunu vererek "ThumbnailQuality" adında bir girdi oluşturun. Bu girdi sayesinde oluşturulan küçük resimleri kalitesini belirlemek mümkün olacak. Şimdi çift tıklayarak oluşturduğunuz bu girdiyi açtıktan sonra 50 ila 100 arası bir değer atayarak kaliteyi belirleyebilirsiniz. Tabii ki rakam ne kadar yüksek olursa kalite de o kadar yüksek oluyor fakat unutmamak gerek ki bununla beraber dosya boyutu da aynı seviyede artıyor. Standart değerin 90 olduğunu da hatırlatalım.
Yine buradaki aynı anahtar altında "ThumbnailSize" adında bir başka girdi oluşturun. Bu girdiyi küçük resmin boyutunu belirlemek için kullanacaksınız. En düşük boyuttaki resimler için 32 değerini, en büyük boyut için ise 255 değerini vermeniz gerekiyor. Yaptığınız bu değişikliklerden sonra sistem artık bu dosyaları Kayıt Defteri'ne bakarak oluşturacağı için eski "Thums.db" dosyalarını silmenizi öneriyoruz.
Bir başka alternatif ise bu dosyaların oluşturulmasını komple devre dışı bırakmak. Bunun için ise herhangi bir klasörü açtıktan sonraAraçlar / Klasör Seçenekleri / Görünüm yolunu izleyin ve açılan menüdenHer zaman simge göster, küçük resim gösterme seçeneğini işaretleyipTamam diyerek ayarları kaydedin. Bu sayede artık Windows, Thumbs.db dosyalarını yaratmayacaktır. Bu işlemin dezavantajı ise zaman kaybıdır. Zira artık Windows her defasında resimleriniz için yeniden ufak resimler oluşturmaya çalışacaktır.

DİKKAT: Normalde bu dosyalar işletim sistemine ait oldukları için görünmez durumdadırlar. Araçlar / Klasör Seçenekleri / Görünüm yolunu izledikten sonra Gizli dosya ve klasörleri göster seçeneğini etkinleştirip, ardından da Korunan işletim sistemi dosyalarını gizle seçeneğini devre dışı bıraktıktan sonra bu dosyaları görebilirsiniz. Artık dosyaları istediğiniz gibi silebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları