Uyarılar olmadan sistem ayarlarını yapmak

Sistemin en ince ayarlarına bile ulaşabilmeniz için Windows Vista özel kullanıcı hesabı "Administrator" ile birlikte geliyor. Bu hesabın güzel yanı ise yapacağınız her ayarda sinir bozucu uyarıların karşınıza çıkmaması. Yine de bu hesap ile her şeyi uyarılar olmadan gerçekleştirmek mümkün değil.

Uyarılar olmadan sistem ayarlarını yapmak

Sürpriz değil: standart olarak yönetici hesabı Windows Vista altında devre dışı bırakılmış durumda. Fakat bunu bir iki kod ile kolayca değiştirebilirsiniz.

Yönetici Hesabını Devreye Sokmak: Yönetici haklarınızın olduğu bir hesap ile sisteme giriş yapın. Daha sonra Başlat/Denetim Masası/Sistem ve Bakım/Yönetimsel Araçlar/Bilgisayar Yönetimi'ni açın. Buradan sol kısımdaki Bilgisayar Yönetimi/Sistem Araçları/Yerel Kullanıcılar ve Gruplar/Kullanıcılar yolunu izleyin. Şimdi sağ kısımda Adminisrator hesabını göreceksiniz. Şimdi bu hesaba çift tıkladıktan sonra açılan pencerede bulunan "Hesap Devre Dışı" seçeneğindeki işareti kaldırın. Şimdi "Tamam"a tıklayın. Artık bilgisayarı yeniden başlattığınızda karşılama ekranında yönetici hesabının simgesini görebilirsiniz. Şimdi bu hesapla oturum açabilirsiniz.

Yalnız ilk olarak bu hesap için Denetim Masası/Kullanıcı Hesapları üzerinden güçlü bir parola belirlemelisiniz. Sembolü Göstermek: Eğer yaptığınız bu değişikliğe karşın yönetici hesabının simgesi gözükmüyorsa Kayıt Defteri'nde bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor olabilir. Bu yarı yapmak için yönetici haklarına sahip bir hesap ile sisteme giriş yapın. Şimdi başlat menüsündeki arama kutucuğuna "regedit" yazarak Kayıt defteri Düzenleyicisi'ni açın. Buradan da "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts" anahtarına gidin. Eğer bu anahtar mevcut değilse Düzen/Yeni/Anahtar komutu ile "SpecialAccounts" adında bir anahtar yaratın.

Daha sonra bu anahtar altında "UserList" adında bir başka anahtar daha yaratın. Daha sonra bu anahtarı seçtikten sonra sağ tıklayın ve "Yeni DWORD (32 Bit) Değeri" komutunu verin. Bu girdiye "Administrator" adını verin. Şimdi oluşturduğunuz bu girdiye çift tıklayın ve değerini "1" olarak atayın. İşlem bittiğinde ise Dosya/Çık komutu ile Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nden çıkabilirsiniz.

Hesabı hızlı bir biçimde açıp kapamak: Güvenlik dolayısıyla yönetici hesabını sadece gerektiği durumlarda kullanmalısınız. Hesabı hızlı bir biçimde açıp kapatmak için "showAdministrator.vbs" adlı VBScript dosyasını kullanabilirsiniz.

Option Explicit
Dim objWshShell
Dim strKeyAdministrator
Dim strValue
Set objWshShell = CreateObject("WScript.Shell")
strKeyAdministrator = "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList\Administrator"
strValue = objWshShell.RegRead(strKeyAdministrator)
If strValue = 0 Then
objWshShell.RegWrite strKeyAdministrator, 1, "REG_DWORD"
MsgBox "Administrator hesabı devrede!"
Else
objWshShell.RegWrite strKeyAdministrator, 0, "REG_DWORD"
MsgBox "Administrator hesabı devre dışı!"
End If
Set objWshShell = nothing

Bu dosyayı DVD'den bilgisayarınıza kopyalayın daha sonra üstüne sağ tıklayarak "Yönetici olarak çalıştır" komutunu verin. Bu program hesabı kapatıp açacaktır. Bir mesaj sizi hesap konusunda bilgilendirecektir.

Okuyucu Yorumları