Windows Script Host'u kullanmak

Windows Script Host servisi potansiyel bir güvenlik riski olabiliyor. Bu servisi kullanmak zorunda olduğunuz haller dışında kapatmak istiyorsunuz. Fakat aynı zamanda çalıştırmak zorundaolduğunuz bir script için servisi kolayca açmak veya kapatmak da istiyorsunuz.

Windows Script Host'u kullanmak

Windows Script Host, kayıt defteri girdisiyle devre dışı bırakılabilinir. Eğer sisteminizde sık sık bu ayarı açmaya veya kapamaya ihtiyaç duyuyorsanız, Windows Explorer'ın klasör ayarlarına ulaşıp yeni ayarı yapılandırmak sizi oldukça sıkıntılı bir işten kurtaracaktır.

KAPATMAK: Size fonksiyonel bir yöntem gösteriyor olacağız. Bunun için "Başlat" menüsünden "Çalıştır"ı açarak "regedit" yazarak "Enter"a basın. Ardından pencerenin sol tarafından "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows ScriptHost\Settings" yolunu izleyin. "Düzen | Yeni
| Dize Değeri" yolundan yeni bir anahtar oluşturarak ismine "Enabled" yazarak onaylayın. Şimdi oluşturmuş olduğunuz değerin üstüne çift tıklayarak değerini "0" olarak atayın ve "Tamam" tuşuna basın. Yapmış olduğunuz ayarlar sisteminizi yeniden başlatmaya gerek kalmadan efektif olarak uygulanmaya başlayacaktır. Artık herhangi bir VBS script çalıştırmaya çalıştığınızda bilgisayarınızda Windows Script Host'un aktif olmadığına dair bir hata mesajı alacaksınız. Eğer Windows Script Host desteğini aktif hale getirmek isterseniz oluşturmuş olduğunuz girdinin değerini "1" olarak atamalısınız.

AYARLAR ARASINDA GEÇİŞ YAPMAK: Windows
Explorer'ın İnternet Seçenekleri kısmında bu ayara ulaşmak ve kolay bir şekilde istediğiniz ayara geçmek istiyorsunuz. İstediğinizde kolayca diğer ayara geçebilmek için Not Defterini açarak aşağıda verilmiş olan kodu yazın. İsterseniz bu kodu CHIP DVD'de de bulabilirsiniz. Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\
Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\EnableScriptHost]"Type"="checkbox"
"Text"="Windows Script Host aktivasyonu"
"HKeyRoot"=dword:80000001
"RegPath"="SOFTWARE\\Microsoft\\
Windows Script Host\\Settings"
"ValueName"="Enabled"
"CheckedValue"=dword:00000001
"UncheckedValue"=dword:00000000
"DefaultValue"=dword:00000000
Yazmış olduğunuz kodu "Scripthostoption.
reg" adıyla kaydederek editörden çıkın. REG uzantılı dosyaya çift tıklayarak "Evet" ve ardından "Tamam"a basarak işleminizi onaylayın. Windows veriyi otomatik olarak kayıt defterine ekleyecektir.

YENİ SEÇENEĞİ KULLANARAK AYARLARI YAPMAK
Windows Explorer'da "Araçlar | Klasör Seçenekleri" yolunu izleyerek "Görünüm" sekmesine geçin. "Gelişmiş Ayarlar" alanında "Windows Script Host'u Aktif Et" seçeneğini artık görebileceksiniz. Artık buradan rahat bir şekilde ayarları kontrol edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları