Yeni kurulum olmadan sabit diski değiştirmek

Vista, sistem sabit diskinin teklediğini ve en hızlı şekilde değiştirilmesi gerektiğini haber veriyor. İyi bir sisteminiz var ama Vista ve bütün diğer programları yeniden yüklemek çok zamanınızı alacak. Fakat tüm bunlara Vista'nın beraberinde getirdiği bir özellik ile artık gerek kalmıyor.

Yeni kurulum olmadan sabit diski değiştirmek

Bir zamanlar, disk değişimi için Norton Ghost gibi pahalı programlara gereksiniminiz vardı. Fakat artık bu işlemi Vista kendisi yapabiliyor. İşletim sisteminden "Denetim Masası/Sistem ve Bakım"a gidin, buradan da "Yedekleme ve Geri Yükleme Merkezi"ne geçin. Vista şimdi size hangi sabit diski nereye yedeklemek istediğinizi soracak. Hepsini DVD'ye yazma veya taşınabilir diske yedekleme gibi bir imkânınız var. Ortalama bir Vista kurulumu 20 GB'tan tan yaklaşık 5 DVD medya kadar yer işgal edebilir. Bu durumda da en iyi seçim harici sabit disk olacaktır.

Güvenlik sürecinden önce harici diskte yeterli boş depolama yeri bulunduğundan emin olun ve cihazın NTFS biçimli olduğundan da emin olun. Ama güvenliğe daha fazla önem veriyorsanız bu yedeği bir başka diske de kopyalayabilirsiniz. Dinamik Sürücü Vista tarafından hedef sürücü olarak kabul edilmez ve bu yüzden de veri yedekleme diski olarak kullanılamaz.

30 GB'lık kurulumumuz 30 dakikadan daha az sürede harici diske kopyalandı. Daha sonra bilgisayar bunu takiben kapatıldı ve hatalı sabit disklerin değiştirilmesine başlandı. PC'yi daha sonra Vista DVD'si ile tekrar geri yüklemeyi başarabildik.

Vista DVD'den ön yükleme yaptıktan sonra kurulum rutinleri başlar. Seri numarasını girdikten sonra sistem size hangi bölüme kurulması gerektiğini soracaktır. Yeni diski bölümlemek için NTFS dosya sistemini kullanmanızı öneriyoruz. Formatın bölüm bölüm çok uzun olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Şimdi Vista kurulum diskini tekrar takın. Bununla beraber "Kurulum"dan "Onarım seçeneklerini" seçin. Vista hatalı bölüm bulamayınca "Devam " seçeneğini tıklayın. Sıralanan seçeneklerden "Bilgisayarı tamamen onarmayı" seçin.

Alet güvenlik verilerini arayacak ve bağlı harici sürücüden bu verileri otomatik olarak bulacaktır. İşlemi onayladıktan sonra 30 dakika boyunca geri yükleme işlemi gerçekleşecektir. İşlem bittiğinde eski işletim sisteminize kavuşabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları