Wii'nin Üretimi 160 $ mı?

Wii'yi 160 $'a mal eden Nintendo, rakiplerinin aksine konsol satışlarından da kar ediyor.

Wii'nin Üretimi 160$

Bir Japon gazetesine göre Nintendo, Wii üretiminden para kazanıyor olabilir. Bildiğiniz gibi SONY ve Nintendo konsol üretiminden para kazanmazken tüm gelirlerini oyunlardan elde ediyorlardı. Bunun başlıca nedeni ise konsolların üretim maliyetinin gerçekten yüksek olması idi. Görünüre bakılırsa Nintendo'nun konsolu Wii'nin parçalarının maliyeti 160 $. Bu fiyat PS3 ve XBOX 360'ın üretim fiyatı ile karşılaştırıldığında gerçekten komik bir rakam.


Toyo Economics TK gazetesinin, konsolun tüm parçalarının tek tek analiz edilmiş raporuna göre sistemin Nintendo'ya masrafı 158.3 $. Rapora göre konsolun ATI tarafından üretilen Hollywood kod adlı ekran kartı 29,6 $, IBM üretimi Broadway işlemci 13 $, Matsushita üretimi optik sürücü 31 $, hafıza parçaları 7.80 $ ve güç kaynağı 11.30 $ tutuyor. Nintendo'nun bildirdiğine göre firma tüm bu parçaları Foxconn Electronics'e 19,50 dolara monte ettiriyor.


Nintendo, konsolun perakende satış fiyatını Japonya'da 25 000 ¥ (Yaklaşık 211 $), ABD'de 249 $ ve Avrupa'da 249 € olarak tavsiye ediyor. Bu fiyatlara ve konsolun üretim fiyatına bakacak olursak Nintendo'nun kar ettiğini görüyoruz ki bu da konsol dünyasında pek alışılagelmiş bir durum değil.


Nintendo Wii'de IBM yapımı PowerPC mimarili ve 729 Mhz'e ayarlanmış Broadway adlı bir işlemci ve yine ATI yapımı 243 Mhz'e ayarlı bütünleşik çekirdekli bir ekran kartı bulunuyor. Wii'de 23 Mb'ı ana, 64 MB'ı harici ve 3 MB'ı işlemci üzerinde doku ön belleği olmak üzere toplamda 91 MB 1T-SRAM bulunuyor. Wii'de sabit disk bulunmazken sistem 512 MB flash hafızaya sahip fakat ileride ürün için çıkacak olan kart okuyucu ile ürünün hafızası artırılabilecek.


Nintendo şimdiye kadar dünya çapına 1.3 milyon konsol gönderdi.

Okuyucu Yorumları