Aynı PC'de İki İşletim Sistemi Gerekli Mi?

Aynı PC'de iki işletim sistemini çalıştırmanın gerçekten bir anlamı var mı? Artıları ve eksileri ile birlikte, cevap içeride...

Dual Boot gerçekten gerekli mi?

İşletim sistemi, yazılım uyumluluğunu, donanımla ve yazılımla olan etkileşimi belirleyen, bilgisayarların en temel bileşenlerinden biri. İşletim sistemi olarak çoğumuz Linux, Windows veya Mac kullanıyoruz. Peki ya sıkça duyduğumuz dual boot (çift ön yükleme) ne işe yarıyor?

Dual boot, iki işletim sisteminden birini PC'nizin açılışı sırasında seçip, kullanmanıza izin verir. Böylece örneğin hem Linux'un, hem de Windows'un avantajlarından faydalanabilirsiniz. Linux kişiselleştirme, güvenlik, geniş açık kaynak kod topluluğu ve genellikle ücretsiz olan dağıtımlarıyla dikkat çekerken, Windows ve Mac'in çok sayıda sadık geliştiricisi ve takipçisi bulunuyor ve bazen Linux'a kıyasla kullanımı daha kolay uygulamalar sunuyorlar.

Peki neden ikisini aynı anda kullanmıyorsunuz? Aşağıda dual boot sisteme geçmenizi sağlayacak dört sebebi, bunun yanında sizi durduracak iki sebebi sıraladık.

1. Oyunlar: Eski ve yeni

İki işletim sisteminin kendine göre artı ve eksilerinin olduğunu kabul etmeliyiz. Windows'ta oyun oynamak daha kolay; buna karşın geliştiriciler Linux'u tercih edebiliyorlar. Steam OS, oyunları iki işletim sistemine başarıyla taşıyor; örneğin Alien: Isolation ve Half-Life 2'nin Linux, Windows ve Mac sürümleri var. Ancak oyun çeşitliliğinin Windows'da daha çok olduğu tartışılmaz bir gerçek.

Aynı PC'de İki İşletim Sistemi Gerekli Mi?

Ancak eski Windows oyunlarını (16-bit oyunlar) oynamak istiyorsanız, Linux'u tercih etmek isteyebilirsiniz. Yeni 64-bit Windows mimarisi 16-bit programları desteklemiyor, ancak Linux hem 32-bit, hem de 64-bit işletim sistemlerinde 16-bit programları çalıştırabiliyor. WINE sayesinde Windows uygulamalarını gayet rahat biçimde çalıştırabilirsiniz.

2. Gerçek makine

Bir işletim sistemini sanal makine (VM) yerine, donanım üzerinde doğal olarak çalıştırdığınızda, işletim sistemi donanımınıza tam erişim sağlayacaktır. Dual boot sayesinde donanımınıza olan erişimi artırabilir, sanal makinelere kıyasla genel anlamda daha yüksek bir hız elde edebilirsiniz.

Dual boot'un aksine, Linux'u veya Windows'u sanal makine içinde çalıştırmayı seçerseniz, epey güçlü sistem özelliklerine sahip olmanız gerekecek.

3. Uyumluluk

Sevdiğiniz ve sık kullandığınız programların veya hizmetlerin belli bir işletim sisteminde daha iyi çalıştığını fark etmiş olabilirsiniz. Şu sıralar onarılmış olsa da, Netflix'te böyle bir durum yaşanmıştı. Örneğin Adobe uygulamalarını sıkça kullanıyorsanız dual boot'a ihtiyacınız olabilir.

4. Linux'ta program yazmak bazen daha iyi

Linux'un geliştiriciler için birçok avantajı var. Ücretsiz olması bunların başında geliyor. Dahası Java, PHP, Ruby, Perl, Python, ve C/C++ dilleri, birçok kod yazma aracı ve bash desteği parmaklarınızın ucunda. Linux bilgisinin CV'nizde pek havalı görüneceği de doğru.

Sadece Linux'la geliştirmeniz elbette mümkün, ancak Windows'taki çok güçlü program geliştirme ortamı Visual Studio'yu da kullanmak istiyorsanız, dual boot'u düşünmelisiniz.

5. Linux aslında çok kolay

Linux'un aşırı derecede karmaşık olduğuna dair bir yanlış bilgi etrafta dolaşmaya devam ediyor. Komut satırının yeni kullanıcıların kafasını ilk başta karıştırabileceğini kabul ediyoruz. Windows veya Mac'e kıyasla Linux'u kurcalamaya daha sık ihtiyaç duyacağınız da doğru. Ancak Linux'un sonuç olarak bir işletim sistemi olduğunu ve kullanımının son derece basit olduğunu söylememiz gerekiyor.

Dual boot sistem kurulumu da oldukça kolay; Linux'u ikinci sistem olarak yüklemeye dikkat etmeniz yeterli olacak (aksi halde önyükleme sorunları yaşayabilirsiniz). İşletim sistemleri arasında dosya paylaşmanız da mümkün.

Neden Dual boot'u kullanmamalısınız?

Neden Dual boot'u kullanmamalısınız?

Çoğu kurulum senaryosunda olduğu gibi, burada da göz önünde bulundurmanız gereken bazı dezavantajlar var.

1. İşler biraz karışabilir

Kurulum işi zor olmasa da, iki işletim sistemi arasında dosya paylaşmak çetrefilli olabilir. Linux'ta Windows dosyalarına genellikle kolayca erişebilseniz de, Windows'tan Linux işletim sistemine ulaşmak biraz daha dolambaçlı. Linux'un çoğu zaman kullandığı EXT4 dosya sistemine ulaşabilmek için üçüncü parti bir araca ihtiyacınız olacak. Burada kurulum işi kolay olsa da, kaldırmaya kalkıştığınızda ortalığı karıştırabilirsiniz.

2. Sanal makine aynı işi yapıyor

Sanal makine, iki işletim sistemini iç içe, aynı anda çalıştırmak için müthiş bir çözüm. Dahası işletim sisteminden kurtulmak istediğinizde bunu, boot loader'la hiç uğraşmadan yapabilirsiniz. Bununla birlikte sanal makine daha çok disk alanı ve sistem kaynağına ihtiyaç duyuyor ve uygulamalar, doğal olarak çalışan bir işletim sistemindeki kadar süratli çalışmayabilir.

Okuyucu Yorumları