Chromebook, PC'nizin yerini alabilir mi?

Son zamanlarda satışları hız kazanan Chromebook'lar, Windows'lu PC'nizin yerini alabilirler mi?

Chromebook'a geçme zamanı mı?

Çoğumuz Chromebook'ları Google'ın "Windows PC'si alternatifi" olarak önümüze ittiği cihazlar olduğunu düşünüyorduk. Ancak bu düşünce, özellikle son zamanlarda değişmeye başladı. Chrome OS ve Google'ın bulut hizmetlerinin olgunlaşmasıyla beraber Chromebook'lar, Microsoft'un pazar payının bir kısmını ısırmaya hazır hale gelmiş durumda.

Google'ın "ikinci" mobil işletim sistemi Chrome OS'un belki farkında değilsiniz ama PC üreticileri onun farkındalar. Samsung Chromebook, Acer C7 Chromebook ve Google'ın müthiş ekranlı, MacBook'a benzer fiyata sahip Chromebook Pixel'i gelecekteki Chromebook'ların habercisi.

IDC'ye göre Chromebook'ların PC ve tablet piyasasındaki pazar payı sadece yüzde 1. Ancak Chromebook satışları hız kazanmaya ve bir zamanlar netbook'ların elindeki alt seviye laptop piyasasını tehlikeye sokmaya başlamış durumda. Chromebook'lar, beklentisi çok yüksek olmayan kullanıcıları mutlu edecek kadar iyi ve uygun fiyatlılar. Bu durumun zamanlaması, rakip tabletler karşısında güçlü bir rekabete maruz kalan Microsoft için de pek şanslı sayılmaz.

Peki Chromebook'ların uygun fiyatları bir yana, sadece tüketmeyi değil üretmeyi de düşünen kullanıcılara hizmet etmeye hazır mı? Chromebook'ları Windows'a geçerli bir alternatif haline getirecek uygulamaları makalemizin devamında açıklıyoruz.

Office paketi

Office paketi
Tamamen buluta taşınmanız mümkün olabilir mi?

Büyük bir kullanıcı kitlesi için Windows'lu bir makinede iş üretmek için tek bir yazılım yeterli: Microsoft Office. Ondan ayrılmak neredeyse imkansız, ancak Excel, Word ve PowerPoint'in nispeten karmaşık işlevlerinden faydalanmıyorsanız, Google Apps oldukça iyi bir alternatif. Her Microsoft Office yazılımı için bir Google alternatifi bulmanız mümkün, ancak bazıları (Örneğin Keep) Microsoft'un araçları kadar güçlü olmaktan çok uzaklar. Dahası Google'ın Microsoft Access için herhangi bir alternatifi yok. Ancak Access'i kaç kişinin hala etkin olarak kullandığı (ve Google'ın bu kullanıcıları ne kadar hedef aldığı) tartışmalı bir konu.

Google Apps içinde mobil uygulamalardan bağlanabilirliğe, belge paylaşmadan anında mesajlaşma eklentilerine Office 365'tekilere benzer düzinelerce farklı konuda işlev bulmanız mümkün. Sadece ağ/internet üzerinden tam işlev sunan bir araca bağımlı yaşayabileceğinize inanıyorsanız, Google Docs ve uygulamaları şaşırtıcı biçimde faydalı bulacaksınız.

Google'ın ofis hizmetleri dışında evinizde ve hatta işinizde üretken olmanızı sağlayacak başka şeyleri de var. Evernote'un Chrome uzantısı ve uygulaması, yeni fikirleri ve araştırma projelerini bir arada tutmanıza, tam web sayfalarını gelecekte kullanmak üzere saklamanıza izin veriyor. Sunumlar ve hesap tabloları için göz atmaya değer diğer uygulamalar ise sırasıyla SlideRocket ve Zoho Shee.

Yaratıcı olma vakti

Yaratıcı olma vakti
Pixlr: bulut üzerinden grafik düzenleme

Sanatçı kullanıcılar için masaüstündeki en önemli yazılımlardan bir tanesi, Adobe'un Creative Suite'i. Photoshop, görsel düzenleyicilerin hala vazgeçilmezi konumunda ve liderliğini kimseye kaptırmaya niyeti yok.

Web tabanlı alternatiflere baktığımızda en popüler düzenleyicinin Pixlr Editor olduğunu görüyoruz. Bu güçlü düzenleyici, Photoshop'tan fazlasıyla öğeyi ödünç alıyor ve aslında bazı görevleri daha kolay yerine getiriyor. Flash tabanlı olduğundan her işlem Photoshop'taki kadar hızlı olmayabiliyor ve ARM tabanlı işlemcilerde (çoğu Chromebook ARM işlemciyle çalışıyor) biraz yavaşlayabiliyor.

Pixlr Editor, Google Drive içerisine entegre edilmiş olduğundan ona Drive'ın web arayüzünden veya Chrome OS'un dosya gezgininden direkt olarak erişilebiliyor.

Tek kullanabileceğiniz elbette uygulama Pixlr değil, yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz birçok araç var. Örneğin Audiotool melodi oluşturabileceğiniz, davul çalabileceğiniz, synthesiser'larla oynayabileceğiniz ve çok daha fazlasını yapabileceğiniz kullanımı çok kolay bir müzik üretim stüdyosu.

Stupeflix Video Maker ise 60 saniyeden kısa videolarınız için kullanabileceğiniz basit, ancak profesyonel sonuçlar elde edebileceğiniz bir video düzenleme paketi.

Medya meraklıları ne yapacak?

Medya meraklıları ne yapacak?
Bulut, müzikleriniz için rahat bir yer

Chromebook'lar medya meraklılarını memnun etme iddiasında değiller. Cihazın kısıtlı dahili depolama alanı, onu GB'larca film ve müzikle doldurmanızı zorlaştırıyor. Ancak Google'ın yerel müzik çalıcısına alternatif bir çözümü var. Google Music, 20 bin şarkıya kadar tüm şarkılarınızı ücretsiz depolayabiliyor. Google Music, Android'li telefonunuzla da eşitlenebiliyor ve müziğinizi yerel olarak kaydetmeye yönelik yeterince işlev sunuyor.

Bunun yanında Grooveshark ve Soundtracker gibi birçok müzik akışı hizmetinden de faydalanmanız mümkün.

Videolardaki durum da müziktekine benziyor. Tüm videolarınızı ve filmlerinizi yerel olarak depolama olanağınız muhtemelen kısıtlı olacak. Netflix, Lovefilm, BlinkBox gibi büyük video akış hizmetleri Türkiye'ye hizmet vermediğinden çoğunlukla YouTube ile sınırlı kalacaksınız. Web üzerinden akış hizmeti sunan hizmetlereyse elbette erişebilirsiniz.

Oyunlara şans yok mu? Windows'u bırakmalı mısınız?

Oyunlara şans yok mu? Windows'u bırakmalı mısınız?
Dropbox, dosya depolamak için iyi bir seçenek

Oyunlar

Chromebook'un yüksek işlem gücüne sahip olmaması, zaman öldürmeye yönelik uygulamalara muhtaç olmanız anlamına geliyor. Bu ise Chromebook'un oyun anlamında sadece küçük çocukları tatmin ediyor demek. Chromebook'ta Steam desteği, dev bütçeli oyunlar bulamayacaksınız ve bu, yakın gelecekte de muhtemelen olmayacak.

Peki Windows'u bırakmalı mısınız?

Eskimeye başlayan Windows'lu makinenizi bırakıp pırıl pırıl, yeni bir Chromebook'a geçmek için şu konuyu düşünüp taşınmanız gerekli: Şu an kullandığınız pahalı yazılımları bırakıp, daha basit, internete bağlı olarak çalışan alternatiflere geçmeye hazır mısınız?

Bir başka sorun ise birden çok pencereyle çalışırken sahip olduğunuz kıvraklık. Windows, program pencereleri arasında hızla geçiş yapmanızı sağlayacak şekilde tasarlanmış bir işletim sistemi ve hem yeni başlayanların anlayacağı, hem de ileri düzey kullanıcıları tatmin edecek iyi bir dosya yapısına sahip. ChromeOS ise hala tarayıcı tabanlı olması dolayısıyla bu konularda daha kısıtlı. Yani üzerinde çalıştığınız şeyi web tarayıcınızın sekmelerine sığdırmanız gerekiyor.

Chromebook'lar, Windows'lara göre daha farklı bir kullanıcı kitlesini hedef alıyor. Aynı ARM'li Windows RT'lerin de benzer bir kitleyi hedef aldığını söyleyebiliriz. Ancak kısıtlı işlevlere sahip Windows RT'li tabletler, tam donanımlı Windows 8'li cihazların ve Chrome'lu bilgisayarların gölgesi altında yok olmak üzereler.

Hayatınızı ve işinizi Google'a teslim etmek, gizlilik açısından sizi endişelendiriyor olabilir. Ancak firmanın işlerinizi çalarak değil reklamlar üzerinden para kazanmak istediğini de unutmamak gerekiyor.

Okuyucu Yorumları