Sabit Diskinizi Verilerden Temizlemenin 4 Yolu!

Artık kullanmayacağınız bir sabit diski elinizden çıkarmadan önce formatlamanız yeterli değil! İşte verilerinizi tamamen "uçurmanın" 4 yolu!

Sabit diski "uçurmanın" 4 yolu!

Sabit diskinizi formatladığınızda, verilerinizin gerçekten silinmediğini duymuşsunuzdur. Aslında formatlanan bir sabit diskten veri kurtarmak oldukça basit bir iş.

Bir sürücüyü formatladığınızda, eski bölümü silip yeni bir bölüm oluşturmuş olursunuz. İşletim sistemi, sürücüdeki dosyaları artık okuyamasa da veriler, disk üzerindeki yerini korurlar. Bu nedenle eski makinenizi satmadan veya elden çıkarmadan önce sabit diskinizdeki her şeyi güvenle silmeniz büyük önem taşıyor. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Aşağıdaki yöntemlerden birini uygulamanız, diskinizdeki verilerin geri getirilmesini engellemeye yeterli olacaktır.

1. Yazılımların yardımıyla: Darik's Boot And Nuke (DBAN), sabit diskinizdeki verileri güvenle silmenizi sağlayan ücretsiz bir araç. DBAN, komut satırında çalışıyor ancak kullanımı oldukça kolay. Aracın tüm yaptığı, sabit diskinizdeki verileri, rastgele verilerle değiştirmek.

DBAN'ı kullanmak için ISO dosyasını web sitesinden indirin ve onu bir önyükleme USB'sine yazın. PC'nizi bu USB'den başlattıktan sonra, komut satırında autonuke yazıp Enter'a basarak silme işlemini başlatın. Bu işlemin saatler sürebileceğini söyleyelim.

2. Donanım: Disk temizleme işini tam otomatik hale getirmek istiyorsanız ve yazılımlar size göre değilse, Startech Drive Eraser ve WiebeTech Drive eRazer Ultra gibi cihazlar tam size göre. Bu sürücü silme cihazları, veri silme işini tek bir düğmeyle hallediyor.

Sabit Diskinizi Verilerden Temizlemenin 4 Yolu!

3. Kırın: Eski bilgisayarınızı elden çıkarıyorsanız ve onu kimse kullanmayacaksa, eski sabit diskinizi kulllanılmaz hale getirebilirsiniz. Bunun için diskin üzerine birkaç uzun çivi çakmanız, verilerinizin güvende olmasını garantileyecek.

İhtiyacınız olan bir çekiç, üç uzun çivi (10-15 cm yeterli), küçük bir tahta levha ve güvenlik gözlükleri. Diskinizi yere çakmamak için tahtanın üzerine koyun. İlk çiviyi yukarıda kırmızı darinenin olduğu kısma çakın. Niye bu nokta diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Cevap basit; çiviyi buraya çaktığınızda hem disk plaklarını, hem de kafaları parçalamış olacaksınız. İsterseniz sarı dairelerin olduğu noktalara da birer çivi çakabilir, verinin iyice ulaşılmaz hale geldiğinden emin olabilirsiniz.

4. Tam disk şifrelemesi: Windows'un Bitlocker özelliğini kullanarak tüm diski şifrelediğinizde, verileriniz başkaları tarafından okunmaz hale gelecektir. Bu işlemi yaparken boş alanı şifrelemeyle ilgili seçeneği kabul etmeye dikkat edin.

Okuyucu Yorumları