Sanal Kart Nedir? Nasıl Kullanılır?

İnternette alışveriş yapmayı seven ama kredi kartı bilgilerini girmeye çekinen biriyseniz, sanal kredi kartı ile tanışma vaktiniz geldi demektir!

Sanal Kart nedir; nasıl kullanılır?

İnternetteki alışverişlerin riskini azaltmak üzere piyasaya sürülen bir ürün olan sanal kart, bugün milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Sanal kart, adından da anlaşılabileceği üzere sanal bir üründür, fiziksel formu yoktur. Bazı bankalar kullanıcıların isteğine yönelik olarak kartondan yapılmış gerçek kart benzerinde sanal kart gönderirler.

Sanal kartın limitini tüketici belirler. Yüksek limitli bir kredi kartınız olduğunu düşünelim. İnternette alışveriş artık geçmişe göre çok daha güvenli olsa da emin olmadığınız bir siteden alışveriş yapmak istiyor olabilir ya da sitenin güvenliğinden emin olsanız da yüksek limitli kartınızı internette herhangi bir şekilde kullanmak istemiyor olabilirsiniz. Bu durumda sanal kart sizin için idealdir. Sanal kartı kredi kartından ayıran en önemli özellik, fiziksel bir kart olmadığı için internet haricinde kullanılamamasıdır. Yani bir sanal kartınız varsa ve limiti müsaitse bile bu kartı bir alışveriş merkezinde, markette, mağazalarda ya da lokanta, kafe ve restoranlarda kullanamazsınız. Bu kart tamamen online alışverişlerinizde kullanmanıza yöneliktir.

Sanal Kart Nasıl Alınır?

Sanal Kart Nasıl Alınır?

Sanal kart almak için hali hazırda müşterisi olduğunuz banka ile telefon ya da internet bankacılığı aracılığıyla iletişime geçmeniz gerekiyor. Bankanızla irtibata geçtikten sonra ilk olarak sıfır limitli bir sanal kart oluşturuyorsunuz. Daha sonra limitinizi, kullanmak istediğiniz miktara getiriyorsunuz. Örneğin internetten 1500 TL tutarında bir alışveriş yapacaksanız sanal kart limitinizi 1500 TL'ye çıkartıyorsunuz ve ya Mail Order yöntemi ile ya da Online Kredi Kartı alışveriş yöntemi ile siparişinizi oluşturuyorsunuz.

Alışverişinizi yaptıktan sonra asıl kartınızın da limiti düşecektir. Ancak alışveriş sırasında asıl kredi kartınızın numarası, son kullanma tarihi ya da güvenlik numarası bilgileri hiçbir şekilde internette paylaşılmaz. Sanal kartınızın bilgileri alışveriş sitesi ile paylaşılır, limit ise asıl kredi kartından düşer.

Sanal Kart Avantajları Nelerdir?

Sanal kart limiti tamamen size bağlıdır. Siz bir limit oluşturmadığınız müddetçe kartınızın limiti sıfır olacaktır. Böylelikle sanal kartınızın bilgilerinizin çalınması dahi sizi kötü yönde etkilemez. Alışverişinizi yaptıktan sonra da sanal kartınızın limiti alışveriş tutarınızda azalır. Eğer sanal kartınızın bilgileri, limiti düşmeden önce çalınırsa sadece bu limit tutarında kayba uğrarsınız.

Sanal kart size bankanız tarafından ücretsiz olarak sunulur. Kartı alırken herhangi bir ücret ödemezsiniz. Dahası sanal kartın yıllık kart aidatı da yoktur. Kullanımı esnasında hiçbir bedel ödemezsiniz.

Sanal kart başvuru işlemleri zahmetsizdir. Kredi kartı başvuru yaparken imzaladığınız belgeler sanal kartta yoktur. Sanal kart almak için sahip olmanız gereken tek özellik, internet bankacılığı kullanıyor olmanızdır. Gerekli bilgiler için sadece bankanızla iletişime geçmeniz gerekli. Online işlemleri güvenli kılmak üzere tasarlanmış olan sanal kart, aynı zamanda hayatınızı da kolaylaştıran bir bankacılık ürünüdür.

Sanal Kart Güvenli Mi?

Sanal Kart Güvenli Mi?

Sanal kart, online alışveriş yaparken kullanabileceğiniz en güvenilir bankacılık ürünlerinden biridir. Çünkü sanal kartın limitini kendiniz belirlersiniz ve kullanımınız haricinde bu kartın limiti 0'dır. Dolayısıyla kart bilgilerinizin çalınması her zaman için kredi kartı kullanımından daha risksizdir.

Ancak ister kredi kartı kullanın ister sanal kart, hiçbir e-ticaret sitesinin sistemi tamamen ele geçirilemez değildir. Tüm sistemlerin bir güvenlik açığı bulunabilir. Eğer kart bilgileriniz kopyalanırsa, sanal kartınızın limitini yükseltmeniz beklenebilir ve limiti yükselttiğiniz anda kartınızdan para çekilebilir. Bu nedenle öncelikle tamamen güvenli olduğundan emin olmadığınız sitelerden alışveriş yapmamanızı tavsiye ederiz. Sanal kartınızı kullanmadığınız tüm zamanlarda limitini sıfırlayarak ya da iptal edip yeni bir sanal kart oluşturarak olası problemlerden kaçınabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları