Varsayılan Windows Araçlarına 5 Süper Alternatif!

Windows'la yüklü gelen bazı araçlar harika olsa da, bazıları oldukça yetersiz. İşte bu yetersiz araçların yerini alan 5 harika alternatif.

Windows araçlarına 5 harika alternatif!

Windows, birçok ön-yüklü yazılımla gelen bir işletim sistemi. Windows içerisinde değerini bilmediğimiz veya varlığından haberdar olmadığımız birçok işlev var, ancak bazı Windows araçları, diğerlerinin çok gerisinde kalıyor.

Bu yazımızda Windows'un varsayılan programlarının yerini alabilen en iyi yazılımlara göz atacağız. Üçüncü parti araçların çoğu, Windows'un kendi araçlarından sadece biraz daha iyi ancak aşağıda her yönden daha iyi ve vazgeçilmez olanları listeledik.

1. Microsoft Edge yerine Google Chrome

1. Microsoft Edge yerine Google Chrome

Çoğu kullanıcının beğenmediği yılların varsayılan tarayıcısı Internet Explorer (IE), Windows 10'da yerini Edge'e bıraktı. Edge, IE'ye kıyasla çok daha sorunsuz çalışsa da, varsayılan tarayıcınız olmayı hala hak etmiyor. Edge, yakın zamanda eklenti desteği kazandı ancak tarayıcı, sekme eşitleme gibi bazı önemli işlevleri sunmuyor.

Edge'in yerini alacak tarayıcı olarak Chrome'u seçiyoruz çünkü Google'ın web tarayıcısı, devasa bir eklenti kütüphanesine sahip ve uzman kullanıcıların seveceği birçok ince ayar sunuyor. Chrome, sekmeleri masaüstü ile telefon arasında eşitleyebiliyor ve hız, güvenlik, yeni işlevler bakımından sürekli olarak yenileniyor.

İndirin: Google Chrome

2. Windows Media Player yerine VLC Media Player

2. Windows Media Player yerine VLC Media Player

Windows 7'den bu yana çok değişmeyen Media Player, Windows 10'da varlığını sürdürüyor. Optik sürücüler eski önemini kaybettiğinden Media Player'ı pek kullanmıyor olabilirsiniz, ancak iyi bir medya yürütücüye her zaman ihtiyacınız olabilir. Burada çoğumuz için en iyi seçenek VLC Media Player olarak karşımıza çıkıyor.

VLC Media Player, neredeyse tüm ses ve video dosyalarını çalabiliyor. DVD'leri de açabilen araç, videolardan ses çıkarma gibi üst seviye işlevler sunuyor. VLC ile kendi ev medya sunucunuzu da kurabilirsiniz.

İndirin: VLC Media Player

3. Microsoft Paint yerine Paint.NET

3. Microsoft Paint yerine Paint.NET

Windows'la gelen temel resim düzenleme aracı Paint ilk sürümünden bu yana gelişse de, kırpma işlemlerinden fazlası için pek yeterli değil. İster fotoğrafları döndürmek olsun, ister hassas bilgileri karartmak, çoğumuzun bir gün resim düzenleme işiyle uğraşması gerekebilir. Bu durumda Paint'ten daha iyisine ihtiyacınız olacak.

Ücretsiz bir program olan Paint.NET, MS Paint'ten çok daha fazlasını anlaşılır bir arayüzde sunuyor. Layer desteği, otomatik ayarlama, karıştırma, bulanıklaştırma ve fazlası, Paint.NET'te mevcut. Paint.NET'in Photoshop'un yerine geçmek gibi bir amacı yok ancak çoğu kullanıcının düzenleme ihtiyaçlarını karşılayacağını düşünüyoruz.

İndirin: Paint.NET

4. Not Defteri yerine Notepad++

4. Not Defteri yerine Notepad++

Windows'un Not Defteri, Word'ün gölgesinde kalsa da hala işe yarıyor. Düz metin dosyalarını hızla görüntüleyip düzenlemek, kısa bir not almak veya bir metnin biçimlendirmesini kaldırmak için Not Defteri gibisi neredeyse yok.

Aslında Not Defteri'nden iyi bir seçenek var: Notepad++. Bu ücretsiz araç, birkaç dosyayı aynı anda açabiliyor ve sekmeler altında siz kapatana kadar açık tutabiliyor. Kod yazanlara özel biçimlendirme ve otomatik düzenleme işlevleri sunan araç, makro desteğiyle tekrarlayan işlevleri hızlandırıp, zaman kazanmanızı sağlıyor.

İndirin: Notepad++

5. Ekran Alıntısı Aracı yerine ShareX

5. Ekran Alıntısı Aracı yerine ShareX

Ekran Alıntısı Aracı, PrintScreen'e basıp ekran içeriğini Paint'e yapıştırmaktan çok daha hızlı bir yol sunuyor. Ancak araç aşırı basit olduğundan, düzenleme yapmaya ve resmi herhangi bir hizmete direkt olarak yüklemeye izin vermiyor.

Bu iş için daha iyisine ihtiyacınız var. ShareX, şaşırtıcı derecede çok işlevle geliyor. Aracın işlevleri arasında en iyi görüntüyü yakalamak üzere canlı düzenlemeye izin veren "live editing", ekran görüntüsünü çevrimiçi hizmetlere yükleme ve adımları otomatikleştirme gibi işlevler var. Güçlü Greenshot düzenleyicisinden faydalanan araç, Snagit'in ücretli olarak sunduğu bazı işlevleri bile sunuyor (büyük bir alanı yakalamak için ekranı kaydırmak gibi).

İndirin: ShareX

Okuyucu Yorumları