Xposed framework ile cebinizi özelleştirin!

Android'li cihazınızı özelleştirmek için müthiş bir yöntem sunan Xposed framework'ü anlatıyoruz!

Custom ROM'a gerek yok!

Android'li telefonunuzu veya tabletinizi kişiselleştirmek için zahmetli Custom ROM yükleme yolunu izlemek zorunda olmadığınızı biliyor muydunuz? Hayır, launcher'lardan veya Google Play'deki farklı root uygulamalarından bahsetmiyoruz. Xposed framework, root'lu cihazınızı Custom ROM yüklemeden çok daha kolay özelleştirmenize izin veriyor.

Xposed framework ismini daha önce duymayanlar için onunla neler yapılabildiğini kısaca sıralayalım. İşte Custom ROM yüklemeden, sadece Xposed framework yoluyla yapabileceklerinizden sadece bazıları.

- Durum çubuğunun görünümünü değiştirebilirsiniz.

- Uygulamaların tam ekranda başlamasını sağlayabilirsiniz.

- Uzun metinler ekrandayken ekranın açık kalmasını sağlayabilirsiniz.

- 180 derece ekran döndürmeyi etkinleştirebilirsiniz.

- Uygulamalara özel DPI (inç başına piksel) ayarı yapabilirsiniz.

Xposed kurulumu ve onunla yapabileceğiniz ilginç şeyler için makalemizin sonraki sayfasına tıklamanız yeterli.

Framework (Uygulama iskeleti) hakkında

Framework (Uygulama iskeleti) hakkında

Framework (Uygulama iskeleti)

Yazımızın başından beri bahsettiğimiz Xposed aslında bir "uygulama iskeleti" ve kendi başına cihazınızda herhangi bir değişiklik yapmıyor. Onu işlevsel hale getirmek için modüllerden faydalanmanız gerekiyor. Her biri farklı yapılandırma seçeneklerine sahip farklı modüllerden faydalanabilirsiniz. Bu harika yapı, herhangi bir geliştiricinin Xposed için modül geliştirmesine izin veriyor.

İşe başlamak için önce framework'ün kendisini yüklemeniz gerekiyor. Root'lu cihazınıza uygulamayı yüklemek için Xposed Installer uygulamasını indirip çalıştırmanız yeterli. Uygulama sizden root izinleri isteyecek, bunun ardından Install/Update'e dokunmanız yeterli. Yükleme işlemi sırasında cihazınız baştan başlayacak; bittiğinde yüklemenin başarılı olduğuna dair bir mesaj alacaksınız.

Xposed framework kullanıma hazır

Xposed framework kullanıma hazır

Yukarda Xposed'ı yükledikten sonra karşılaşacağınız görüntülerine göz atabilirsiniz. Uygulama, framework için over-the air ("havadan") güncellemeler alabildiğinden, zaman içinde daha da iyi hale gelmesini bekleyebilirsiniz. Sol taraftaki ekran görüntüsünde uygulamanın bir güncelleme beklediğini görebilirsiniz.

Bir sonraki adımda cihazınızı kurcalamanıza izin verecek birkaç modül yüklemeniz gerekiyor. Modüllerin cihazınızdaki sistem dosyalarını değiştirmediğini, tüm işlemlerin RAM üzerinde gerçekleştiğini belirtelim. Yani herhangi bir sorun çıkması halinde modülü devre dışı bırakabilir, yedekten geri yükleme gibi bir işleme gerek kalmadan cihazınızın ilk haline geri dönebilirsiniz. Framework, bu özelliği nedeniyle övgüyü gerçekten de hak ediyor.

Modüllere göz atma ve yükleme

Modüllere göz atma ve yükleme

Yukarıdaki ekran görüntüsü ise kullanabileceğiniz modüllerin listelendiği modül deposuna ait. Bu alanda her modülün ne zaman eklendiğini ve en son ne zaman güncellendiğini görebiliyorsunuz. İsterseniz modüller arasında arama yapmanız da mümkün. Modüllere kullanıcı yorumları geldikçe bölümün çok daha kullanışlı bir hale geleceğini düşünüyoruz.

Sağdaki ekran görüntüsünde ise gezinti çubuğuyla ilgili modülleri görüyorsunuz.

Bir modülü indirdikten sonra onu etkinleştirmeniz, ardından cihazınızı baştan başlatmanız gerekiyor.

Modülleri etkinleştirme

Modülleri etkinleştirme

Yukarıdaki görüntüde sol tarafta devre dışı bırakılmış modülleri görüyorsunuz. Modülü etkinleştirmek için sadece onun yanındaki kutucuğu işaretlemenizin yeterli olmadığını unutmayın. Modülün etkin hale gelmesi için cihazınızı yeniden başlatmanız gerekli.

Herhangi bir sorun oluşması halinde takibi kolaylaştırmak için 4-5 modülü aynı anda etkinleştirmenizi de önermiyoruz.

Şimdi isterseniz kullanabileceğiniz modüllerden bazılarına göz atalım. Ancak bunlar dışında ulaşabileceğiniz düzinelerce modül bulunduğunu da söyleyelim.

App Settings ve BootManager

App Settings ve BootManager

App Settings

PAC ROM'u önceden duyduysanız, bu modül de benzer bir işlev sunuyor - telefonunuzdaki farklı uygulamalar için bazı önemli ayarları değiştirebiliyorsunuz. Örneğin Screen ayarı sayesinde bir uygulamayı tablet görünümünde çalıştırabilir, tam ekran modunda çalıştırıp uyarı çubuğunu gizleyebilir, belirli uygulamalarda ekranın kapanmasına engel olabilir ve fazlasını da yapabilirsiniz.

BootManager

BootManager

Android'li cebinizi veya tabletinizi yavaşlatan nedenlerden bir tanesi de başlangıçta devreye giren uygulamalar. Bazı uygulamaların cihazınızla beraber başlamaya gerçekten de ihtiyacı yok. Güvenlik uygulamaları cihazınızla başlamak zorunda olabilir, ancak örneğin bir duvar kağıdı bulma uygulamasının buna gerçekten de ihtiyacı yok. BootManager modülü, bu tür uygulamaların başlangıçta devre girmesine engel olabiliyor.

Modülü kullanmak çok kolay. Başlangıçta başlamasını istemediğiniz uygulamalara dokunmanız yeterli. Bu arada uygulamaların listede görünmesinin başlangıçta devreye girdiği anlamına gelmeyebildiğini söyleyelim. BootManager ile sadece bir uygulamanın açılışta başlama yeteneğini ortadan kaldırmış oluyorsunuz.

XBlast Tools

XBlast Tools

XBlast Tools

Çoğu Custom ROM, saati uyarı çubuğunun ortasına koyabilme, bir "Tüm uygulamaları kapat" düğmesi gibi ince ayarlarla kullanıcıların ilgisini çekiyorlar. XBlast Tools ise bu tür işlevleri üzerinde barındırdığı için Custom ROM'a gerek bırakmıyor.

Modülün değiştirmenize izin verdiği sistem ayarları arasında cihazı döndürdüğünüzde 180 derece döndürme, durum çubuğunu saydam hale getirme ve saati durum çubuğunun ortasına yerleştirebilme var. Kurcalayabileceğiniz düzinelerce seçeneğin sizi bir süre meşgul edeceğinden emin olabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları