Modüler tasarımlı LG G5 testte!

Modüler tasarımlı yeni amiral LG G5'i A'dan Z'ye inceliyoruz.

CHIP Online Notu 91
  • Çok iyi QHD ekran
  • Modüler yapı
  • Süper performans
  • Bluetooth 4.2, Hızlı Şarj, NFC, LTE Cat9, USB Type-C
  • Geniş açılı kamera
  • Ses kalitesi
  • Değiştirilebilir batarya
  • Tasarımı sorgulanabilir
  • Kablosuz şarj yok
  • Pil performansı daha iyi olabilirdi

Evet, kısa süre içinde birbiri ardına test merkezimize gelen amiral gemileri arasında LG G5'i de bu incelememizde değerlendirerek bu yılın serisini tamamlamış olacağız. Bu sene hemen her markanın amiral gemisi bir anlamda fark yarattı. LG ise en büyük farkı tasarımında ortaya koyuyor. Aslında LG, her yeni amiralinde farklı bir tasarım deniyordu. Hatırlarsanız selef modelde deri kaplamalı ve nispeten kavisli bir yapıyı tercih eden Güney Koreli şirket, bu defaki amiralinde daha büyük bir farklılığa giderek, modüler yapıyı benimsiyor.

İncelememiz boyunca LG G5'in tüm detaylarını ayrıntılı olarak ele alacağız. İlk olarak merak edilen modüler tasarımla söze başlayalım...

Metalik tasarım

Metalik tasarım

LG G5, tasarımıyla tamamen G4'ten farklı bir model. Bunu hem hatları hem metal kaplamasıyla gösteren telefon, buna ek olarak modüler yapısıyla da rakip amiraller arasında da bir ilke imza atıyor.

Metalik bir yüzeyden oluşan telefon, elde iyi bir tutuş hissi yaratıyor; inceliği de hissedilir ölçüde kendini gösteriyor. LG G5, 7.7 mm kalınlığında. Bu kalınlığıyla Galaxy S7 ve HTC 10'dan ince olmayı başarıyor. Telefonun ağırlığı ise 159 gram seviyesinde.

LG G5, tasarımıyla her ne kadar metalik yapıda olsa da aslında bir bakıma kullanılan malzeme plastiği bir nebze andırmıyor değil doğrusu. Bu sebeple onu tuttuğunuzda bir ölçüp tartıyorsunuz. Bu anlamda onu, S7 ve HTC 10'la kıyasladığımızda, açıkçası tasarımıyla bu iki modele kıyasla biraz "hafif" bulduğumuzu söyleyebiliriz. Telefon elbette tasarımıyla herkeste farklı bir his uyandıracaktır; burada seçim size kalıyor.

Telefonun modüler kısmından az sonra daha geniş şekilde bahsedeceğiz. O nedenle telefonun önce çevresine göz atalım. G5'in arka yüzüne baktığımızda burada LG'nin G serisi geleneğini bir bakıma sürdürdüğünü görüyoruz. Güç butonu yine arka yüzde yer alıyor, fakat ses butonları telefonun sol kenarına taşınmış durumda. Güç butonu elbette bir parmak izi sensörü. Yine onun performansından da az sonra bahsedeceğiz.

Güç butonunun hemen üzerinde LG'nin daha önce V10 modelinde de sunduğu gibi çift kameraya yer verdiğini görüyoruz. Çift kamerayla, son dönemin amiral seviye kamera savaşlarına karşılık veren LG, özellikle geniş açı ve f1.8 diyafram açıklığıyla iyi iş çıkartıyor. Buna da incelememizin fotoğraf kısmında detaylı olarak bakacağız.

LG G5'in üst kenarında kulaklık girişi görüyoruz, alt kısımda da USB Type-C portu ve hoparlör yer alıyor. USB Type-C önemli bir detay; zira LG bu anlamda Samsung'dan daha önce davranıyor

MicroSD ve SIM kart slotları telefonun sağ kenarında bir çekmece içinde kendine yer buluyor. Sol kenarda ise gizemli bir buton görüyoruz. Bu butona bastığınızda, LG'nin G5'te sunduğu modüler tasarımla karşı karşıya geliyorsunuz.

Modüler yapı

Evet, LG, yeni amirali G5'te modüler tasarımı benimsedi. Üstelik bunu metalik bir cep telefonu üreterek gerçekleştiren LG, bu anlamda bir tabuyu da yıkmış oldu diyebiliriz. Telefonun sol kenarındaki butona bastığınızda, G5'in ekranının altındaki bölüm kendini dışarı atıyor. Burayı tutup çektiğinizde bataryayı bir çekmece içinde önünüze servis edildiğini görüyorsunuz. LG'nin G4'te sürdürdüğü değiştirebilir batarya geleneği, G5'te de böylece devam ediyor.

LG, modüler tasarımı yalnızca değiştirilebilir batarya için tasarlamamış. Bunun yanında LG'nin "arkadaşlar" olarak nitelendirdiği birtakım aksesuarlar da bu modüler yapı sayesinde telefonla bütünleşebiliyor. Bu arkadaşlar arasında bulunan LG CAM Plus ile LG G5'e ek fotoğraf yeteneği kazandırabiliyor, LG Hi-Fi Plus ile ise Bang&Olufsen ses kalitesini telefona getirebiliyorsunuz.

Yine yeni amiraliyle son dönemin popüler konusu sanal gerçekliğe de eğilen LG, 360 CAM arkadaşıyla 360 derecelik videolar kaydedebiliyor ve öte yandan LG'nin sanal gerçeklik gözlüğü 360 VR'la da çekilen bu videoları görüntüleyebiliyor. LG G5'in bu arkadaş takımının incelememiz için bize geldiğini de bu noktada söyleyelim. Her bir aksesuarla ilgili değerlendirmelerimizi başlı başına birer incelemeyle sizlere daha sonra aktaracağız.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

LG G5'te 5.3 inç büyüklüğünde bir ekran yer alıyor. Elbette ekran, son dönemin yarışına yakışacağı gibi QHD, yani 1440x2560 piksel çözünürlüğünde. IPS LCD panelin kullanıldığı ekran, 554 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Fazlasıyla parlak ve renk doygunluğuyla dikkat toplayan ekran, Galaxy S7'nin kullandığı Super AMOLED'in yanında ise parlaklık noktasında bir adım geride duruyor. Ancak bu küçük bir nüans, buna dikkat etmek için çok seçici olmak lazım. Dış kullanımlarda, güneş altında hiçbir fark yok; ekran fazlasıyla parlak duruyor.

Ekran tahmin edilebileceği gibi darbelere ve çizilmelere karşı Corning Gorilla Glass 4 ile korunuyor. Ekran – gövde oranı ise yüzde 70.1 seviyesinde. Bu da bizim için gayet kabul edilebilir bir değer.

Ekrana ilişkin kuşkusuz bahsetmemiz gereken önemli bir bilgi ise Always On özelliğine ilişkin. LG G5'te ekran sürekli açık. (Elbette bunu dilerseniz kapatabiliyorsunuz.) Buna bu yılın Galaxy S7'lerinde de rastlamıştık hatırlarsanız. Bu özellik sayesinde telefonunuza bildirip gelip gelmediğini veya saati öğrenmek için ekranı sürekli uyandırmak zorunda kalmıyorsunuz. Bu da batarya kazancı sağladığı gibi, sizi zahmetten de kurtarıyor.

LG G5'teki Always On özelliği, Galaxy S7'den daha fazla sayıda bildirimi bu ekranda bizlere gösteriyor. Bu da bu özellik için önemli bir artı.

Yavaş yavaş LG G5'in işletim sistemine geçerken ekrana çift tıklayarak uyandırma özelliğinin de yerli yerinde durduğunu belirtelim.

Marsmallow & Optimus UX

LG G5'te işletim sistemi olarak Android 6.0.1 Marshmallow sunuluyor. Bu işletim sistemi üzerine elbette LG Optimus UX 5.0 arayüzü giydirilmiş. LG Optimus arabirimi sade ve pratik olmasıyla pek çok LG kullanıcısının beğenisini kazanmıştır. Yeni sürümde de bu devam ediyor. Hatta öyle ki, işletim sisteminde önceliği sadeliğe vermek için, favori içeriklere ve diğer pek çok bilgiye erişim imkanı tanıyan Smart Bulletin bile varsayılan olarak kapalı geliyor. Bunu siz ana ekran ayarlarından aktifleştirebiliyorsunuz.

İşletim sistemine ilişkin bir diğer detaysa, ana ekrana uzun basılı tuttuğunuzda Optimus arabiriminin önceki sürümlerinden alışık olduğumuz uygulama çekmecesinin ilk etapta açılmaması. Uygulama çekmecesi, özellikle ekranlar arasında uygulamaları taşırken büyük kolaylık sağlıyor. Bunu Galaxy S7 edge'de "Uygulamaları Taşı" çekmecesi şeklinde görmüştük hatırlarsanız. Bu özelliği aktifleştirmek için yine ana ekran ayarlarına girip, buradan "ana ekran ve uygulama çekmecesi" ekranını seçmeniz gerekiyor. Hayır, ben daha sade bir arabirim istiyorum derseniz, LG yine burada "Easy Home" seçeneği de veriyor.

LG G5'in arabirimini değiştirmek kolay. Yeni tema seçenekleri indirebiliyorsunuz. Öte yandan ekranda yer alan ikonları 4x4, 4x5 ve 5x5 formatta yerleştirebilmek de önemli bir detay.

Teknik altyapı

Teknik altyapı

LG G5'te Qualcomm'un güncel işlemcisi Snapdragon 820'yi görüyoruz. Qualcomm'un selef işlemcisi Snapdragon 810'nun çok ısınması sebebiyle eleştiri oklarını üzerine çekmesi neticesinde G4'te kullanmayan, bunun yerine 6 çekirdekli Snapdragon 808'de karar kılan LG, yeni amiralde 4 çekirdekli Snapdragon 820'ye yer veriyor. 2+2 Kryo yonga setinden oluşan Snapdragon 820, 2.15 ve 1.6 GHz frekans hızlarında çalışan bu yongalarıyla takdire şayan performans sunuyor; buna ilave olarak da, totalde 4 çekirdek kullanılması sebebiyle de Snapdragon 810'un ısı sorununu bizlere unutturuyor. İşlemciye bağlı olarak Adreno 530 da hazır bulunuyor.

LG G5'te yine Galaxy S7 ve HTC 10'daki gibi 4 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza yer alıyor. Dahili depolama alanı microSD kart yoluyla 200 GB daha genişletilebilir durumda.

Telefonda 2800 mAh'lik bir batarya yer alıyor. Bu kapasite, Galaxy S7 ve HTC 10'un 3000 mAh'lik bataryalarının yanında daha dar, ancak G5 bu açığını bataryanın değiştirilebilir olmasıyla kapatıyor. Telefonun pil performansına ayrıca değineceğiz.

Teknik altyapıya ilişkin son olarak telefonun kablosuz yetenekleri arasında 4.5G desteğinin de mevcut olduğunu söyleyelim. LTE kategori 9'la gelen telefon, böylece rakip amirallerle bu alanda da rekabet içinde. Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11ac ve Quick Charge 3.0 desteğinin de sunulduğunu söyleyelim ve performans adımına geçelim.

Performans

Performans

LG G5'le geçirdiğimiz süre boyunca hem sentetik testleri hem de gerçek kullanım testlerini ele aldık. Sentetik testler arasında AnTuTu sonucunda 137567 puan toplayan telefon, bu skorla Snapdragon 820'li HTC 10'la birlikte zirvede yer alırken, Exynos'lu Galaxy S7'yi geride bırakıyor.

Geekbench 3'te ise tek çekirdek sonucunda 2332 puan toplayan G5, çoklu çekirdekte de 5299 puan alıyor. Bu sonuca göre tek çekirdekte HTC 10'la yine zirvede yer alan G5, çoklu çekirdek performansındaysa Galaxy S7 ve Huawei P9'un takipçisi konumunda bir grafik sergiliyor. CPU Prime'a baktığımızdaysa 25267 puanla HTC 10 ve Huawei P9'un ardından üçüncü sıraya yerleştiğini görüyoruz.

Grafik noktasına geldiğimizde Adreno 530'un gücünü görmek mümkün. 3DMark Benchmark'ta Sling Shot Full HD ve QHD testlerinde aldığı puanlarla şu an zirvede olan LG G5, elbette bunu oyun performansına da yansıtıyor.

Elimizde olduğu süre boyunca N.O.V.A 3, Star Wars Galaxy of Heroes ve SBK15 gibi üst düzey grafik performansı isteyen oyunlarla değerlendirme şansı bulduğumuz LG G5, tüm bu oyunlarda gayet akıcı bir performans sunmakla birlikte, oyunlar arası geçişte de hiç teklemedi. Öte yandan ısıyla ilgili de bilgi verecek olursak, arka yüzeyde kameranın olduğu kısımda çok hafif bir sıcaklık hissediyorsunuz fakat bunun gayet ılık bir ısı olduğunun altını çizelim.

Şimdi sizlerle LG G5'e uyguladığımız test sonuçlarını, diğer amirallerle kıyaslamalı tablolar halinde paylaşalım...

Parmak izi sensörü

Performans adımını geride bırakmadan önce elbette değinmemiz gereken noktalardan biri de parmak izi sensörü olacak. LG G5'te tek kademeli bir parmak izi sensörü yer alıyor. Tek kademeden kastımız şu: Parmağınızı güç butonunun üzerine getirdiğiniz anda parmak iziniz algılanıyor ve kilit açılıyor. Yani telefonu uyandırmak için tuşa ayrıca basmanıza gerek yok. Bu güzel bir detay. Hatırlayacak olursanız aynı sensör HTC 10'da da kullanılmıştı. Galaxy S7'lerde ise iki kademeli sensör yer alıyordu.

Parmak izi sensörü bunun dışında çalışma performansıyla da fazlasıyla akıcı. Her açıdan istediğiniz şekilde parmağınızı okutabiliyorsunuz. Parmak taratma kısmı da yine aynı şekilde, telefon parmak izinizi hızla algılıyor.

Ses

LG G5'in alt kısmında tek bir hoparlör yer alıyor. Ancak performans konusunda tek hoparlör deyip geçmemek gerek, gayet güzel bir ses performansı alabiliyorsunuz. Elbette HTC 10'un Boomsound hoparlörlerinin yanında bu performans sönük kalıyor. Fakat LG'de buna ek bir çözüm getirilmiş olduğundan incelememizin modüler tasarım kısmında bahsetmiştik. İsterseniz ayrıca LG Hi-Fi Plus kitini alarak, Bang&Olufsen destekli bir hoparlör sahibi olabiliyorsunuz.

Yine son olarak kutu içeriğinden çıkan kulaklıklardan bahsedecek olursak, kulak içi kulaklıkların da tatminkar ölçüde performans sunduğunu söyleyebiliriz. Kulaklıkları özel yapan şey ise, kumaş yapıda olması. Böylece tasarım olarak şık göründüğü kadar, kablo karıştığında kolay bir şekilde çözülmesiyle de kullanışlı. Ancak kulaklıklar tasarım olarak bize HTC'nin eski kulaklıklarını hatırlatmadı değil doğrusu.

Pil ömrü

Pil ömrü

Evet, artık geldik bataryaya. LG G5'te 2800 mAh'lik bir bataryanın kullanıldığından söz etmiştik. Peki, bu batarya bize ne kadar performans sunuyor? Bu adımda da her zamanki gibi hem sentetik hem gerçek kullanım testleri uyguladık ve sonuçları az sonra sizlerle paylaşacağız.

Öncelikle LG G5'in diğer rakip amirallere göre pil konusunda en önemli avantajı, bataryanın değiştirilebilir olması. Böylece piliniz bittiğinde işiniz çok kolaylaşıyor. Telefonun alt kısmını açıyor, bataryayı değiştiriyor ve yolunuza devam ediyorsunuz. Bu sayede mobil şarj cihazı gibi ek cihazlar taşımak ve çevrede priz aramak zorunda değilsiniz. Bu büyük avantaj.

LG G5'e uyguladığımız sentetik test sonucuna göre telefon 8 saat 13 dakika içinde bataryasını tamamen boşaltıyor. Bu sonuca göre 10 saatlik performans sunan Galaxy S7'nin ardında duran G5, 3000 mAh'lik Huawei P9 ve HTC 10'u ise az farkla arkasına alıyor.

Gerçek kullanım noktası için bir referans olabilecek 90 dakikalık Full HD video testimizde ise telefon, tam ekran parlaklığı ve ağ bağlantısının kapalı olduğu senaryoda yüzde 19'luk değer kaybetti. Bu rakam daha önce incelediğimiz Galaxy S7'de yüzde 11, Huawei P9'da yüzde 23 ve HTC 10'da ise yüzde 22 seviyesindeydi. Bu da önümüze, sentetik test sonucunun doğruluğunu ispat eder nitelikte bir tablo getiriyor.

LG G5'le aldığımız konuşma süresi 12 saat 22 dakika, çevrim içi kullanım süresi ise 8 saat 34 dakika olarak yansıyor. Bunlar neticesinde LG G5'le günü rahat şekilde çıkartabiliyorsunuz.

Elbette pil performansını ekran parlaklığını azaltarak arttırmanız ve güç tasarruf seçeneklerini aktifleştirmenizle arttırabilirsiniz. Bu noktada LG G5'in güç ayarları kısmında bir oyun optimizatörünün yer aldığını da söyleyelim. Böylece oyunlardaki kare sayısını sınırlamak nispeten mümkün. Benzer uygulamalar Galaxy S7'de Game Launcher ve HTC 10'da Boost+'ta daha geniş şekilde karşımıza çıkıyordu; onu da söyleyelim.

Son olarak LG G5'te hızlı şarj özelliğinin mevcut olduğunu da söylemek gerek. Biz bataryayı tam kapasiteye 1 saat 57 dakikada ulaştırabildik. Bu süre HTC 10'da 1 saat 30 dakika, Galaxy S7'de ise 1 saat 43 dakikaydı. Bu noktada HTC 10 daha avantajlı duruyor.

Kamera ve fotoğraflar

Kamera ve fotoğraflar

Evet, incelememizin artık son adımı olan kameralara geldik. LG G5, kameralarıyla bir hayli dikkat çekici. Hatırlarsanız son dönemin amiralleri arasında Huawei P9 da çift kamerasıyla bir hayli dikkat çekici bir model olmuştu. Bu defa çift kamerayı LG G5'te görüyoruz. Şimdi biraz bunlardan bahsedelim.

G5'in arka yüzünde çift kamera yer alıyor. Bu kameralardan biri 16 MP, bir diğer ise 8.0 MP olarak hazırlanmış. İkisi birbirinden ne fark yaratıyor derseniz, bu kameralardan 16 MP olanı normal çekim yaparken, 8.0 MP olanı 135 derecelik geniş açılı çekim yapabiliyor. Bunu daha önce LG V10'un ön kamerasında 80 derece ile 120 derece olarak görmüştük hatırlarsanız. Benzeri şu an G5'te karşımızda. Çekim açıları arasındaki ayrımı, yani lens seçimini de kamera arabirimi üzerinden tek dokunuşla yapabiliyorsunuz.

Ana kameranın bir diğer önemli özelliği f/1.8 diyafram açıklığının sahibi olması. Bu değeriyle HTC 10'la aynı kulvarda olan LG G5, Galaxy S7'nin f/1.7 diyafram açıklığını takip ediyor. Yine telefonun arka kameralarında lazer otofokus, optik imaj sabitleyici ve çift tonlu LED flaş da unutulmamış elbette. Telefon ön yüzde de 8.0 MP'lik bir ön kameraya yer veriyor.

LG G5'in kamerasıyla 4K video kaydı yapmak mümkün. Öte yandan hızlı ve ağır çekim modları da unutulmamış. Telefonun kamera arabirimi gayet işlevsel. Tüm modlar bir arada bizlere sunuluyor, öte yandan manüel çekim modu da telefonda yer alıyor.

LG G5'le yaptığımız çekimler neticesinde söylemek gerekiyor ki, G5'in kameraları fazlasıyla başarılı. Kamera hızlı şekilde odaklanıyor ve net sonuçlar ortaya koyuyor. Düşük ışık koşullarında ise Galaxy S7'nin halen daha başarılı olduğunu söylemek gerekli. Ancak gün içinde çekilen fotoğraflarda aradaki farkı anlamak zor.

Şimdi sizlerle LG G5 ile çektiğimiz fotoğrafları paylaşalım...

Fotoğrafları üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak LG G5, her ne kadar modüler tasarımıyla ilgi odağı olsa da bütünüyle fazlasıyla başarılı üst düzey bir akıllı telefon. Satın almayı düşünenler tarafından fazlasıyla beğenilecektir kanaatindeyiz. Elbette bazı noktalarda eksikleri de yok değil.

Telefonu fiyat olarak değerlendirmek gerekirse, ilk etapta 2799 TL olarak açıklanan fiyatı çok geçmeden geriledi; şu an 2498 TL'ye LG G5'in beyaz ve gri renkli modellerini bulabiliyorsunuz. Bu da LG G5'in Galaxy S7 ile rekabetini bir adım ileriye taşıyor. Bu anlamda modüler tasarımıyla da ilgi uyandıran ve LG'nin tabiriyle "arkadaşlarıyla" özelleştirilebilen üst düzey bir akıllı telefon almak isteyenler, LG G5'i yakından görmeden karar vermesinler diyebiliriz.

Kimler Almalı

Üst düzey bir akıllı telefon satın almak isteyen ve özellikle bataryanın değiştirilebilir olmasını isteyenler LG G5'i mutlaka yakından görmeli.

Alternatifleri

LG G5'e alternatif olarak elbette Samsung Galaxy S7'i önerebiliriz. Öte yandan Sony Xperia Z5 Premium da düşen fiyatıyla cazibesini arttırıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli LG G5
Ürün Markası LG
CHIP Online Notu
91
İşletim SistemiAndroid 6.0.1
İşlemciQualcomm MSM8996 Snapdragon 820
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.3 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 2560 px
Grafik İşlemciAdreno 530
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama200 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera16 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi400:00 saat
Konuşma Süresi020:00 saat
Boyutlar73 x 149 x 7.7 mm
Ağırlık159 gr.
Okuyucu Yorumları